Κοντέινερ, μείωση προαυλίων, αλλαγή χρήσης αιθουσών και συστέγαση νηπίων και εφήβων περιλαμβάνει το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Γονείς, δάσκαλοι, μαθητές και δημοτική αντιπολίτευση αντιδρούν από τη μεριά τους και ζητούν σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.

Την περασμένη Δευτέρα η δημοτική αρχή Μπακογιάννη παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το σχέδιο, για την κάλυψη των αναγκών θα δημιουργηθούν 57 νέες αίθουσες (αντί για 84 που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο), εκ των οποίων οι 42 σε κοντέινερ (προκάτ οικίσκοι επιφάνειας 42 τ.μ. έκαστος) σε 9 αδόμητα οικόπεδα, οι 8 σε κοντέινερ σε προαύλια τριών σχολείων και οι 7 σε αίθουσες 6 σχολείων, που χρησιμοποιούνται για διάφορους εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως ένταξη και υποδοχή μαθητών, μουσική, πληροφορική, βιβλιοθήκη και άλλες χρήσεις. «Με τη μείωση των νέων αιθουσών θα στριμώξουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά στις τάξεις. Μιλάνε, δηλαδή, για 23 παιδιά σε κάθε τάξη, που σημαίνει ότι στην πράξη θα εφαρμόσουν το νόμο της Κεραμέως για 25 μαθητές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και στα προνήπια, παρόλο που οι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας ζητάνε έως 15 σε αυτούς τους χώρους (κοντέινερ)», τονίζει στην «Εποχή» η Δέσποινα Αλεβυζάκη, δημοτική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων με την παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης».

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο από γονείς, μαθητές και δασκάλους. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «Όχι άλλη κοροϊδία, χτίστε τώρα νηπιαγωγεία». «Διεκδικούμε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία, με σύγχρονες υποδομές και όχι σε οικίσκους και τσίγκινα κουτιά», σχολιάζει στην «Εποχή» η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βύρωνα – Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Την έλλειψη αναζήτησης χρηματοδότησης μάς αναφέρει ως βασικότερο πρόβλημα ο Βαγγέλης Φιλέρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής: «Θεωρούμε απαράδεκτο ότι κανένα καινούριο νηπιαγωγείο δεν έχει χτιστεί, αλλά ακόμα περισσότερο, ότι δεν προγραμματίζεται να χτιστεί κανένα καινούριο. Το αφήνουν απροσδιόριστα στο μέλλον, όταν και αν βρεθεί χρηματοδότηση, την οποία, σημειωτέον, δεν την έχουν ζητήσει από πουθενά».

Στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος «Μιχαήλ Νομικός», που βρίσκεται στην οδό Νικοπόλεως και στεγάζονται 5 σχολεία, αναμένεται να τοποθετηθούν, σύμφωνα με το σχέδιο, 4 οικίσκοι κοντέινερ. Με αυτόν τον τρόπο θα υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η λειτουργικότητα του συγκροτήματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι διδασκόντων των εν λόγω σχολείων: «Θα αποκοπεί με περίφραξη σημαντικό μέρος της αυλής (700 τ.μ. σύμφωνα με το σχέδιο), η οποία καθημερινά χρησιμοποιείται για τον αυλισμό και το μάθημα της Γυμναστικής από τα 2 πρωινά σχολεία, δυναμικότητας 500 συνολικά μαθητών. Καταργείται, επίσης, η είσοδος της Μιχαήλ Νομικού, η οποία χρησιμοποιείται από τους μαθητές του 8ου Γυμνασίου για την άφιξη και την αποχώρησή τους από το σχολείο, καθώς οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΥΠΑΙΘ απαιτούν χρήση όλων των εισόδων των σχολείων, στα πλαίσια της τήρησης των μέτρων ασφαλείας και των αποστάσεων, εν μέσω πανδημίας».

Δεν είναι μόνο η σχολική κοινότητα που αντιδρά στον τρόπο εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά την έντονη διαφωνία τους εκφράζουν συλλογικότητες και κάτοικοι πολλών δημοτικών κοινοτήτων. «Οι κάτοικοι της Κυψέλης πληροφορηθήκαμε με δυσάρεστη έκπληξη ότι ο δήμος Αθηναίων πρόκειται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εγκαταστήσει 3 κοντέινερς για τη στέγαση νηπιαγωγείων στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, όπου ήδη στεγάζονται το 15ο Γυμνάσιο Αθήνας, το 60ο Γυμνάσιο Αθήνας και το 15ο ΓΕΛ Αθήνας. Για το σκοπό αυτό θα κοπούν δέντρα μέσα στο προαύλιο και θα αφαιρεθούν οι μπασκέτες», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κείμενο διαμαρτυρίας κάτοικοι της Κυψέλης. Το σημαντικό ρόλο των δημοτικών κοινοτήτων τόνισε στην «Εποχή» και η Δέσποινα Αλεβυζάκη: «Από εδώ και πέρα είπε η δημοτική αρχή πως θα γίνουν συζητήσεις στα κοινοτικά συμβούλια. Είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και καιρό εμείς στην Ανοιχτή Πόλη (και με έγγραφο αίτημα), να πάει δηλαδή στα κοινοτικά συμβούλια, να αναβαθμίσει το ρόλο τους και να τους ρωτήσει για πιθανές λύσεις. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, το αν η δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει τις προτάσεις των κοινοτήτων».

Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, σύλλογοι γονέων, μαθητών, δασκάλων και δημοτικές κοινότητες ζητούν από το δήμο Αθηναίων μόνιμες και όχι προσωρινές λύσεις για τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Απαιτούν άμεση χρηματοδότηση για τη δημιουργία κατάλληλων αιθουσών, αξιοποίηση κτιρίων που ανήκουν στον δήμο, όπως αυτό στην οδό Λέλας Καραγιάννη ή το πρώην εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ και εκμετάλλευση αδόμητων οικοπέδων.

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet