Τι είναι στ’ αλήθεια ο άνθρωπος
Πού να ξέρω ο άνθρωπος τι είναι
Ποιος να το ξέρει τάχα
Δεν ξέρω ο άνθρωπος τι είναι
Ξέρω την τιμή του μονάχα

 

«Η μπαλάντα του έμπορα», Μπέρτολτ Μπρέχτ

 

Η ΔΕΗ για οικονομικούς λόγους διώχνει προσωπικό και δίνει εργασίες σε μεγαλοεργολάβους. Οι μεγαλοεργολάβοι για τους ίδιους λόγους δίνουν τα περισσότερα έργα σε μικρούς εργολάβους και οι τελευταίοι για τους ίδιους λόγους προσλαμβάνουν εργαζόμενους με σύμβαση έργου. Στην ακολουθία αυτή, θύματα είναι τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εργατών από ατυχήματα. Όταν γίνει το κακό, η διερεύνηση αναζητά τον έχοντα την εργοδοτική ευθύνη. Τότε η ΔΕΗ δείχνει το μεγαλοεργολάβο, εκείνος το μικρό εργολάβο και ο εκείνος το νεκρό, που είχε αναγκαστεί να υπογράψει σύμβαση έργου! Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, αφού ο νεκρός είχε σύμβαση έργου, όφειλε να πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα ο ίδιος! Τα παραπάνω πιθανότατα συμβαίνουν στην Εύβοια και στην Κοζάνη, με 5 νεκρούς εργαζόμενους και την ΔΕΗ να ανακοινώνει 82,2 εκατ. ευρώ όφελος από τη μείωση προσωπικού κατά 1.277 άτομα για το 2020.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η εργοδοτική ευθύνη πρέπει να παραμένει στον κύριο του έργου και να μην καταλήγει στον απλό εργαζόμενο, ο οποίος αν θα πλήρωνε για τα προβλεπόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειάς του, θα έπρεπε να δουλεύει τζάμπα.

 

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει, θα μπορούσε να βάλει τάξη και να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, όμως η πλειοψηφία της, ασκώντας κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, έχει άλλες προτεραιότητες, όπως η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Έτσι στήριξε τη μείωση προσωπικού, δεν μεριμνά για τη συγκρότηση Συμβουλίων Εργαζομένων ή Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, αρνείται την εγγραφή των εργολαβικών εργαζομένων στα σωματεία - μέλη της και στις επιτροπές διερεύνησης των ατυχημάτων υπογράφει πρόθυμα όποιο πόρισμα της δώσει η διοίκηση. Αποκαλυπτικές του εργοδοτικού συνδικαλισμού οι ανακοινώσεις της για τα πρόσφατα δυστυχήματα, στις οποίες δεν αποδίδει καμιά ευθύνη στη διοίκηση της ΔΕΗ! Ούτε καν αναφέρει το όνομά της!

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στα δίκτυα μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αυτό, όμως, απαιτεί να γίνει προτεραιότητα, ανεξαρτήτως κόστους, από όλους τους εμπλεκόμενους, ήτοι κυβέρνηση, συνδικάτα, διοίκηση και εργαζόμενοι. Στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία περιβάλλοντος μηδενικής επικινδυνότητας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

 

Σ’ αυτό μπορούν να συμβάλλουν οι παρακάτω προτάσεις:

  1. Ο προσδιορισμός του φέροντος την εργοδοτική ευθύνη για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) σε μια Ανώνυμη Εταιρεία. Ποιος έχει την εργοδοτική ευθύνη όταν συμβεί δυστύχημα, πχ στο δίκτυο της ΔΕΗ σε ένα νησί; Στην πράξη τα δικαστήρια αδυνατώντας να απαντήσουν, δικάζουν με βάση “τα πραγματικά περιστατικά” και αυτό σημαίνει ότι θα στηριχθούν σε ένα κατασκευασμένο πόρισμα που θα καταθέσει η ΔΕΗ και που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην απαλλαγή των στελεχών και στην ενοχοποίηση του θύματος.
  2. Η ύπαρξη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. Δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική πρόληψης χωρίς αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Το 2015 οι εργολάβοι της ΔΕΗ ανήγγειλαν μόνο 21 ατυχήματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα! Κάτι αδύνατο να είχε συμβεί.
  3. Τη συμπλήρωση της νομοθεσίας ΥΑΕ, ώστε να προβλέπει α) ο τεχνικός ασφάλειας και ο γιατρός εργασίας να είναι υπάλληλοι του δημοσίου και όχι του κάθε εργοδότη β) την υποχρεωτική συγκρότηση συμβουλίων εργαζομένων και επιτροπής για την υγεία και την ασφάλεια σε κάθε εργασιακό χώρο και όχι ως δυνατότητα που είναι σήμερα και τέλος γ) ΣΕΠΕ με δυνατότητες αυστηρού και συστηματικού ελέγχου όλων των εργασιακών χώρων.
  4. Τέλος, η ύπαρξη ειδικών δικαστηρίων για τα εργατικά ατυχήματα, όπως πχ συμβαίνει με την αθλητική δικαιοσύνη. Η υγεία και η ασφάλεια εκατομμυρίων εργαζομένων είναι πιο σημαντική υπόθεση από τις αθλητικές διαφορές.

 

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες στη ΔΕΗ έχουν κοστίσει εκατοντάδες ζωές, χιλιάδες αναπηρίες, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες. Μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο, όμως δεν θα γίνει.

Θα συνεχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς και επαγγελματικά ασθενούντες, γιατί η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ, περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη, αδιαφορεί για την υγεία και την ασφάλεια. Ενδεικτικό της αδιαφορίας της ότι δεν θεώρησε υποχρέωσή της να συλλυπηθεί τους συγγενείς των 3 νεκρών στο Γυμνό της Εύβοιας! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, των αρίστων και της ατομικής ευθύνης, παρόλο που λυπάται βαθύτατα για τους νεκρούς, θεωρεί φυσικό να υπάρχουν τέτοιου είδους ανισότητες. Γιατί, επίσης, οι πλειοψηφίες των συνδικάτων συγκροτούμενες από επαγγελματίες συνδικαλιστές ασκούν ανενδοίαστα εργοδοτικό συνδικαλισμό, βλέποντας στα ατυχήματα κακές ώρες και εργαζόμενους που δεν προσέχουν τον εαυτό τους (και εδώ η ατομική ευθύνη). Και, τέλος, γιατί οι εργαζόμενοι μέσα στη φτώχεια, το φόβο και την ανασφάλεια -στην πλειοψηφίας τους- επιλέγουν να υπομένουν αδιαμαρτύρητα το κόστος ζωής και υγείας που πληρώνουν.

Ανδρέας Αβραμίδης Ο Ανδρέας Αβραμίδης είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet