Προς αποκατάσταση της αλήθειας και αντίκρουση των ανυπόστατων και ψευδών στοιχείων που αναγράφονται στο φύλλο της 03/04/2021 της εφημερίδας σας, θα ήθελα να θέσω υπόψιν του αναγνωστικού σας κοινού τα εξής:

 

Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1.Ανυπόστατος ισχυρισμός

«...το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί πλέον με ένα καρδιολόγο...».

2.Αλήθεια

Τα τελευταία δυο χρόνια, με την αλλαγή της διοίκησης (ανέλαβα το Φεβρουάριο του 2019) έχει συνεχιστεί η αναβάθμιση του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και εμού ως Διοικήτριας.

Συγκεκριμένα το Καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί σήμερα με δυο μόνιμους Καρδιολόγους, ένας εξ αυτών με μετακίνηση από το ΚΥ Αλιβερίου κατόπιν ιδικών μου προσπαθειών.

3.Στόχος

Με το υπ. αριθμ.πρωτ. 9204 /20-10-2020 έγγραφο μας που αφορά στην Τροποποίηση/ αναβάθμιση του Οργανισμού του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ και το οποίο έχει εγκριθεί τόσο από το ΔΣ των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Χαλκίδας- Κύμης –Καρύστου όσο και από την Διοίκηση της 5ης Υπε και έχει προωθηθεί στην Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευομένων Φορέων του Υπουργείου Υγείας ώστε να εγκριθεί στην συνέχεια από το ΚΕΣΥΠΕ, έχουμε ζητήσει την αύξηση των οργανικών θέσεων των μονίμων Καρδιολόγων από μια (1) που είναι σήμερα σε τρεις (3) προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της καρδιολογικής κλινικής μας. Η μη πρόσληψη επικουρικού καρδιολόγου, όπως συνέβαινε μέχρι την άνοιξη του 2019 - οπότε και διορίσθηκε σε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο Θήβας η επικουρική Καρδιολόγος που διαθέταμε- οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προσφορά παρόλο που ως νοσοκομείο έχουμε εξασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις. Δηλαδή ουδείς επικουρικός καρδιολόγος έχει δηλώσει το ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ ως νοσοκομείο επιλογής- κάτι που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει με κατάλληλη αναζήτηση στο site της 5ης Υ.Πε.

 

Β.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1. Ανυπόστατος ισχυρισμός

«....Το οφθαλμολογικό, χειρουργικό, ορθοπεδικό τμήμα δεν κάνουν πλέον επεμβάσεις..».

2. Αλήθεια και στόχοι

Το οφθαλμολογικό, το χειρουργικό και το ορθοπεδικό τμήμα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά τα τελευταία δυο χρόνια και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, ακόμα και εν μέσω πανδημίας και παρά την ενεργή, κατά καιρούς, εντολή του Υπουργείου Υγείας για μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% και των επισκέψεων των Εξωτερικών Ιατρείων κατά 60% στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (Επίπεδο Γ) για την διασπορά του κορονοιού, όπως συμβαίνει με την Εύβοια.

Συγκεκριμένα από στοιχεία του ΒΙ Forms (επίσημου εργαλείου του Υπουργείου Υγείας όπου γίνεται η καταγραφή και η ανάλυση των λειτουργικών δεδομένων των Νοσοκομείων) φαίνεται ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν στο ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ το 2018 ήταν 315 ενώ το 2020 ανέβηκαν στις 459 ( αύξηση κατά 46 %).

Αναλυτικά στοιχεία :

Οφθαλμολογικό τμήμα: Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις (μελέτη Βυθού, μελέτη Γλαυκώματος κλπ) που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο της Κύμης το 2018 ήταν 1317 ενώ το 2020 έφτασαν στις 2173 (δηλ αύξηση κατά 65% ). Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 στο ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ υπηρετούσαν δυο επικουρικοί Οφθαλμίατροι, εκ των οποίων ο ένας διορίσθηκε σε μόνιμη θέση στο ΓΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Έχω ήδη καταθέσει αίτημα στην 5η ΥΠΕ για διορισμό ετέρου επικουρικού οφθαλμίατρου ενώ συγχρόνως έχω ζητήσει και την προκήρυξη της μόνιμης θέσης Οφθαλμίατρου.

Χειρουργικό Τμήμα: Υπηρετούν σήμερα τρεις (3) μόνιμοι Ιατροί Γενικής Χειρουργικής, μετά την πρόσφατη πλήρωση της κενής οργανικής θέσης (σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη όπου υπήρχαν δυο Χειρουργοί). Επομένως η εφημεριακη κάλυψη της Χειρουργικής Κλινικής και των Επειγόντων είναι συνεχής σε μηνιαία βάση.

Ορθοπεδικό Τμήμα: Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 υπηρετούσαν δυο (2) επικουρικοί Ορθοπεδικοί ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή έκδοσης του ΦΕΚ για την πλήρωση της θέσης του μονίμου Ορθοπεδικού του Νοσοκομείου. Αρχές Μάρτιου ο ένας εκ των δυο επικουρικών Ορθοπεδικών διορίσθηκε σε μόνιμη οργανική θέση στο Ν. Θήβας. Κατόπιν συνεννόησής μου με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Κύμης και λόγω της άριστης έως τώρα συνεργασίας μας, έπειτα και της σχετικής έγκρισης τόσο από το Επιστημονικό Συμβούλιο όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο, ο εν λόγω ιατρός θα μετακινείται στο Νοσοκομείο Κύμης ώστε να συνδράμει στα ορθοπεδικά Χειρουργεία, λόγω αυξημένων ορθοπεδικών χειρουργικών περιστατικών.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι με απόφαση μου λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση για πολύπλοκες ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις- αρθροσκοπήσεις, αντιμετώπιση ρήξης χιαστού, ρήξης μηνίσκου και για πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας, αποκατάσταση κατάγματος κνήμης κ.α) ο αρχικός Π/Υ των ορθοπεδικών χειρουργείων αυξήθηκε από 30.000€ που ήταν το 2018, σε 80.000€ το 2021 ( δηλ αύξηση κατά 167%!), με προοπτική να φτάσει τις 100.000€ ως το τέλος του έτους, εφόσον οι ανάγκες το απαιτήσουν. Με αυτό τον τρόπο έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι διακομιδές ορθοπεδικών περαστικών και άρα οι ασθενείς μας, κυρίως ηλικιωμένοι, δεν χρειάζεται να «ξενιτευτούν» προκειμένου να λύσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Γ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1.Ανυπόστατος ισχυρισμός

«...το ακτινολογικό τμήμα λειτουργούσε με καινούργια μηχανήματα ...λειτουργεί δύο μέρες την εβδομάδα...».

2.Αλήθεια και στόχοι

Το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργούσε με καινούργια μηχανήματα, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανήματων του είναι 13,5 ετη .

Το νεότερο απόκτημα του τμήματος είναι ο Αξονικός Τομογράφος, ο οποίος είναι ο μοναδικός δημόσιος Τομογράφος του δήμου, η λειτουργία του οποίου θα αποτρέψει την προσφυγή των πολιτών σε ιδιώτες αλλά και σε μεγαλύτερα κεντρικά νοσοκομεία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, κόπο αλλά και κίνδυνο μόλυνσης από κορονοιό. Ο αξονικός Τομογράφος, αίτημα ετών των κατοίκων της περιοχής, ικανοποιήθηκε μετα από στοχευμενες ιδικές μου προσπάθειες μέσω δωρεάς, τον Φλεβάρη του 2021 και συνοδεύεται και από αντίστοιχο Εγχυτη Σκιαγραφικών Φαρμάκων, επίσης δωρεά, θα λειτουργήσει δε σύντομα μετα το πέρας της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δε ηλεκτρονικός διαγωνισμός του νοσοκομείου μας για τη προμήθεια Ψηφιακού Μαστογράφου.

Το Ακτινολογικό Τμήμα στελεχώνεται από έναν Ακτινολόγο με βαθμό Διευθυντή, έναν ΤΕ ραδιοτεχνολογο και 4 ΔΕ χειριστές Ακτινολογικών μηχανήματων. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση, ακόμα και Σαββατοκύριακα. Ο ακτινολόγος, ο οποίος κατέχει μονήρη θέση, πραγματοποιεί ραντεβού των εξωτερικών ασθενών για υπέρηχο δυο μέρες την εβδομάδα και όχι όπως παραπλανητικά αναφέρεται στο άρθρο ότι δηλ. ασκεί τα καθήκοντα του δυο ημέρες την εβδομάδα.

Προκειμένου δε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μονήρους θέσεως με το υπ’ αριθμ.πρωτ. 9204 /20-10-2020 έγγραφο μου που αφορά στην Τροποποίηση/ αναβάθμιση του Οργανισμού του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ έχω ζητήσει αύξηση των οργανικών θέσεων από μια (1) που είναι σήμερα σε δύο ( 2).

 

Δ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

1.Ανυπόστατος ισχυρισμός

«...στον παθολογκό τομέα, από τους τέσσερις γιατρούς που υπηρεούσαν μέχρι σήμερα ο ένας, συνταξιοδοτείται στο τρίμηνο που ακολουθεί, ο δεύτερος ζήτησε μετάθεση για το νοσοκομείο Χαλκίδας και ο τρίτος ήδη παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να παραμένει ένας παθολόγος στην κλινική...».

2.Αλήθεια και στόχοι

Στην παθολογική κλινική υπηρετούν σημερα τέσσερις μόνιμοι Παθολόγοι, ενώ αναμένεται σύντομα η περάτωση της διαδικασίας πρόσληψης και 5ου Παθολόγου. Ο ένας εκ των τεσσάρων Παθολόγων υπέβαλε πρόσφατα την παραίτηση του- χωρίς να έχει ακόμα αποχωρήσει από την θέση του- προκειμένου να συμμετάσχει σε προκηρύξεις θέσεων ανώτερης βαθμίδας από αυτήν που ήδη κατέχει ( επιμελητής Β) ενώ υπάρχει διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για άμεση προκήρυξη της κενής θέσης που θα δημιουργηθεί από την αποχώρηση του. Η τρίμηνη μετακίνηση της Αν. διευθύντριας Παθολόγου στην κλινική Covid του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, απετράπη τελικά κατόπιν στοχευμενων και επίμονων προσπαθειών μου.

 

Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1.Ανυπόστατος ισχυρισμός

«...η Διοίκηση μπροστά σε αυτά τα γεγονότα είναι απαθής και ....οι μόνες διοικητικές πράξεις που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Κύμης είναι η καλλιέργεια κλίματος φόβου στους εργαζόμενους και η διενέργια ΕΔΕ συστηματικά...».

2.Αλήθεια

Καθημερινά εκτελούνται πολλαπλές διοικητικές διεργασίες από την πλευρά των εργαζομένων, που αφορούν στον προγραμματισμό, στην οργάνωση, στην διεύθυνση και στον έλεγχο του οργανισμού, με ικανοποιητικά αποτελέσματα έως σήμερα, όπως η αυξημένη απορρόφηση του Π/Υ, η ένταξη προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε προγράμματα ΕΣΠΑ, η διεξαγωγή για πρώτη φορά στο νοσοκομείο δημοσίου ηλεκτρονικού διαγωνισμού αντιδραστηρίων, ο οποίος οδήγησε στην αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού του Βιοπαθολογικού τμήματος με την προμήθεια αναλυτών τελευταίας τεχνολογίας αλλά και στην ποιοτική αύξηση των παρεχόμενων δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων κατά τριάντα νέα είδη ( άρα μείωση των παραπομπών των ασθενών σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια) κ.α.

Αναφορικά με την διενέργεια ΕΔΕ θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου έχει διενεργηθεί μόνο μία και δεν διενεργούνται συστηματικά όπως αναληθώς αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην διερεύνηση των συνθηκών της διαχείρισης δυο παιδιατρικών ασθενών Covid.

 

ΣΤ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΕΙΘΕΙΑ

1.Ανυπόστατος ισχυρισμός

«...σημειώνουμε την τιμωρία εργαζομένου που αρνήθηκε να αναλάβει εργασία που δεν ήταν στο γνωστικό αντικείμενο και τιμωρήθηκε για απείθεια...»

2. Αλήθεια

Η μοναδική φορά που τιμωρήθηκε υπάλληλος ήταν για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως αυτό προκύπτει και από την γραπτή απολογία του ιδίου υπαλλήλου, η οποία ευρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδος και όχι για απείθεια, όπως αναγράφεται στο εν λόγω άρθρο.

 

Ζ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ COVID

1.Aνυπόστατος ισχυρισμός

«...η διοίκηση ...δέχεται και προωθεί τη δημιουργία μονάδας covid…»

2.Aλήθεια

Αναφορικά με τις δυο κλίνες ήπιας νοσηλείας Covid περιστατικών που διαθέτουμε από τον Μάρτιο του 2020, ενημερώνω ότι υπήρξε θετική γνωμοδότησή από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Πρόκειται για μονόκλινα δωμάτια με ατομικό wc, με παράθυρα για να αερίζονται, ξεχωριστή εξωτερική είσοδο το καθένα και ειδικό ξεχωριστό χώρο για το νοσηλευτικό προσωπικό που παρακολουθεί τους ασθενείς , μειώνοντας τον κίνδυνο έκθεσης τους στον κορονοιό. Και το κυριότερο ότι οι κλίνες βρίσκονται εκτός του κεντρικού νοσοκομείου, σε ειδικά isobox, τοποθετημένα σε πλατφόρμα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα διασποράς του ιού στις υπόλοιπες κλινικές αφού ακόμα και η λήψη των ακτινογραφιών γίνεται επιτόπου με φορητό ακτινολογικό μηχάνημα.

 Επιπροσθέτως οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολή για αύξηση των κλινών Covid από δυο σε έξι η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο από τον Διοικητή της 5ης Υπε βασίστηκε σε σχέδιο – πρόταση του Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων κο Χατζημαργαριτη Ε. για την οποία έχουμε ήδη καταθέσει τις αντιρρήσεις μας.

 

Η. ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

1. Αναληθής ισχυρισμός

«...Σε συνεχή δημοσιεύματα που δυσφημούν την αξιοπιστία του νοσοκομείου η διοίκηση δεν αντιδρά και δεν παρεμβαίνει για να υπερασπιστεί το ίδρυμα του οποίου προΐσταται.

2. Η αλήθεια

ΟΥΔΕΙΣ διοικητής Νοσοκομείου έχει δώσει συνέντευξη για θέματα του νοσοκομείου του, διότι είναι αρμοδιότητα των Υπε και του Υπουργείου Υγείας να απαντούν σε θέματα που αφορούν στον τομέα της Υγείας. Σχετικά με όσα αναφέρθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του οποίου δεν κλήθηκα, όπως είχαν υποχρέωση, ως η επίσημη θεσμική εκπρόσωπος του Νοσοκομείου, θα απαντήσω αρμοδίως, δεν αποτελεί δε αντικείμενο αυτής της επιστολής.

Εν κατακλείδι και για πλήρη ενημέρωσή σας σας παραθέτω τα εξής:

Στο ΓΝ ΚΥ Κύμης δυναμικότητας 40 κλινών υπηρετούν σήμερα 26 ιατροί (24 μόνιμοι και δυο επικουρικοί) έναντι 24 που υπηρετούσαν τον Φεβρουάριο του 2018 (17 μόνιμοι και 7 επικουρικοί) ενώ στην τελική φάση βρίσκεται η πρόσληψη άλλων τριών μονίμων ιατρών (Ορθοπεδικού, παθολόγου και Παιδίατρου). Υπάρχουν δεκατέσσερεις (14) ιατρικές ειδικότητες: Παθολογίας, Γενικής ιατρικής, Καρδιολογίας, Ορθοπεδικής, ΩΡΛ, Ακτινολογίας, Βιοπαθολογίας, Γενικης Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας, Οφθαλμολογίας, Γυναικολογίας, Οδοντιατρικής, Παιδιατρικής και Νεφρολογίας. Διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) η οποία αναβαθμίστηκε το Φθινόπωρο του 2020, έπειτα από επίπονες προσπάθειες μου οπότε και πέτυχα την αντικατάσταση των 7 πεπαλαιωμένων μηχανήματων αιμοκάθαρσής (20ετίας) με 9 νεότερα μηχανήματα(5ετίας) προερχόμενα από το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα οποία αρχικά προορίζονταν για την ΜΤΝ της Ιστιαίας που είναι υπο κατασκευή!

 

Θ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 Έχω να προσθέσω και τα εξής:

• Οι θέσεις των μόνιμων Ιατρων είναι 27 και όχι 23 όπως αναληθώς αναφέρεται

• Στον Οργανισμο του Νοσοκομείου υπαρχει ήδη τμημα Μεταναισθητικής Φροντιδας (Μ.Μ.Α.Φ) το οποίο εχει την δυνατοτητα να λειτουργεις ως ΜΑΦ (ΦΕΚ 1044/25-11-1997)

•  Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τμήματος ΤΕΠ είναι δυναμικότητα κλινών πάνω από 300 ή Νοσοκομείο με την μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφεριακής ενότητας των Περιφερειών (ΦΕΚ 874,τ.Β 2012), οι οποίες δεν πληρούνται από το ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ

Κατόπιν της παράθεσης των ανωτέρω στοιχείων, με πλήρη ακρίβεια, σαφήνεια και διαφάνεια καθίσταται σαφές ότι η γράφουσα το εν λόγω άρθρο δεν στόχευε στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η οποία απαιτεί έρευνα, κόπο και ανάλωση χρόνου για συλλογή στοιχείων, παρά μόνο με ανυπόστατους ισχυρισμούς στην δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων για το άτομο μου, πιθανώς για λόγους σκοπιμότητας, προσβάλλοντας τοιουτοτρόπως την προσωπικότητά μου, την τιμή, την υπόληψη και την επαγγελματική μου υπόσταση, δυσχεραίνοντας το έργο μου ως αν.Διοικήτρια σε μία δύσκολη περίοδο την οποία έχουμε κληθεί πρωτίστως εμείς, στον τομέα της υγείας, να αντιμετωπίσουμε.

Επειδή οι δημοσιογράφοι και εν γένει ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος θα έπρεπε να είναι αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή, ζητώ την δημοσίευση της παρούσας επιστολής στην πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσης-αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση- με την συγγνώμη εκ μέρους του εκδότη επειδή δέχθηκε τη δημοσίευση άρθρου χωρίς να εξακριβώσει την ορθότητα των όσων αναγράφηκαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet