Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Οι πλατείες γέμισαν. Ηχεί δυνατή μουσική, στους δρόμους αναδύεται μυρωδιά από αλκοόλ, τα σώματα ξαναέρχονται κοντά. Οι εικόνες που έχουν κάνει το γύρο των ΜΜΕ αποτελούν γκροτέσκα απόδειξη ότι το δεύτερο λοκντάουν απέτυχε. Η «Εποχή» μιλά με τρεις νέους για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία του δεύτερου λοκντάουν και πώς έχουν βιώσει τον εγκλεισμό.
«Στην πρώτη φάση ήμουν πιο ψαρωμένος και υπάκουος. Ούτε έβγαινα τόσο, ούτε συναντιόμουν με κόσμο. Με επηρέασε και ψυχολογικά. Ήταν μια πολύ στενάχωρη, μουντή περίοδος», έτσι περιγράφει ο 22χρονος Αλκίνοος, φοιτητής Μουσικολογίας στο ΑΠΘ την πρώτη καραντίνα. Στη δεύτερη, συνεχίζει, «υπερίσχυσε η ανάγκη να δω άτομα και έβρισκα τρόπους να συναντιέμαι με ανθρώπους». Ο Αλκίνοος πλέον είτε μαζεύεται με φίλους σε σπίτια, είτε πάει στις συνελεύσεις του πανεπιστημίου.
Να συγκεντρώνεται με φίλους σε σπίτια συνηθίζει και ο 30χρονος Πέτρος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Αν ακολουθούσα το νόμο κατά γράμμα, θα έπρεπε να μην έχω καμία κοινωνική σχέση για ένα ολόκληρο χρόνο», επισημαίνει σκωπτικά. Σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε πρόβλεψη ώστε οι άγαμοι να σχηματίσουν τις δικές του κοινωνικές φούσκες. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία έχει αγνοηθεί από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η κατάχρηση ορισμένων κωδικών να είναι μονόδρομος.
Ο «ιός των πάρτι», όπως τον αποκάλεσαν, στην Αθήνα ξεκίνησε από την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Η Ράνια, μια 23χρονη μουσικός και φοιτήτρια νομικής παρακολουθούσε το πάρτι από το μπαλκόνι της . «Ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Έχει τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα που συμβαίνει αυτό. Απορώ πώς δεν πέρασε η αστυνομία, όχι ότι είναι λύση». Αν και η ίδια επέλεξε να μην πάει, μιλά με κατανόηση για όσους πήγαν. «Είναι άτομα νέα που έχουν την ανάγκη να ξεσπάσουν. Φαντάσου να είσαι λύκειο και να ζεις με τους γονείς σου».
«Στο πανεπιστήμιο έχουν γίνει κάποια πράγματα που έχουν μαζέψει περισσότερο κόσμο», αναφέρει ο Αλκίνοος. Ωστόσο, μαζί με άλλους φοιτητές, προσπαθούν να αποθαρρύνουν τέτοιες μαζώξεις: «Εμείς σαν άτομα που νοιαζόμαστε περισσότερο για το πανεπιστήμιο, έχουμε φροντίσει να περιορίζουμε αυτές τις δράσεις, γιατί κάνει κακό επικοινωνιακά, αλλά είναι μια πραγματικότητα ο κορονοϊός».
Και ο Πέτρος λέει ότι δεν θα πήγαινε στα πάρτι που έγιναν στην Κυψέλη και το Παγκράτι, αλλά σημειώνει ότι πρόσφατα πήγε σε ένα μικρότερο. «Τελευταία έγινε ένα πάρτι γενεθλίων σε σπίτι και είχε 25 άτομα. Σε κλειστό χώρο, ενώ θα μπορούσε να γίνει και σε ανοιχτό χώρο, αν επιτρεπόταν και δεν φοβόμασταν». Τον ρωτάμε αν δίστασε να πάει και απαντά: «Η δικιά μου ψυχική κατάσταση είναι έτσι αυτή τη στιγμή, λόγω της πίεσης από τους περιορισμούς, που όχι μόνο δεν το σκέφτηκα, αλλά λαχταρούσα να δω κόσμο, να γελάσουμε, να πούμε μια κουβέντα».
Τα πάρτι έδωσαν την αφορμή, ώστε να κατηγορηθούν ακόμα μια φορά οι νέοι για την αποτυχία του λοκντάουν. Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά δεν τους κατονόμασε, όπως είχε κάνει τον Νοέμβριο, αλλά είναι εύκολο να αντιληφθούμε ποιους εννοούσε όταν μίλησε για αυτούς που «ασυλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες». Τι απαντούν όμως οι νέοι; Συμμερίζονται τις ευθύνες;
«Θα έριχνα περισσότερες ευθύνες στη διαχείριση. Η κυβέρνηση κατηγόρησε ακόμα και τις διαδηλώσεις, αλλά φάνηκε ότι δεν ισχύει αυτό. Νομίζω και οι ίδιοι πλέον παραδέχονται ότι τα μέτρα δεν ήταν σωστά», λέει ο Πέτρος.
«Οι νέοι είναι η επιφάνεια», τονίζει αντίστοιχα η Ράνια, και κάνει λόγο για λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας και αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης. «Τον τελευταίο χρόνο αισθάνομαι ότι αδιαφορούν για όλους τους καλλιτέχνες, του νέους που δουλεύουν ντελίβερι, τους σερβιτόρους, αυτούς που κάνουν μαθήματα, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές». Οι λανθασμένοι χειρισμοί στο υγειονομικό μέτωπο, η κόπωση, η αδιαφορία και η αστυνομική καταστολή για τη Ράνια έχουν δημιουργήσει πόλωση, η οποία δεν διευκολύνει τη συμμόρφωση με τα μέτρα.
Κι αν το λοκντάουν απέτυχε, η κυβέρνηση δείχνει ατολμία και καθυστερεί να αλλάξει την πολιτική της. Έτσι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει η εστίαση στις 3 Μαΐου, όμως, σύμφωνα με την Όλγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγο - παθολόγο στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νωρίτερα και το κλείσιμο της να έχει αποφευχθεί γενικά. «Θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει να παραμείνει ανοιχτή από την αρχή η εστίαση και άλλοι κλάδοι που έχουν κλείσει, με σοβαρά μέτρα προφύλαξης και σοβαρούς κανόνες. Όλα αυτά δεν έγιναν. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα συνολικό αδιέξοδο στη χώρα, οικονομικό και υγειονομικό». Η Ο. Κοσμοπούλου χαρακτηρίζει ανορθολογικό το σχεδιασμό της κυβέρνησης και προσθέτει ότι «ήταν μοιραίο όταν επικρατεί αυτός ο ανορθολογισμός στο σχεδιασμό, να επικρατήσει και ένας αντιθετικός ανορθολογισμός από τη νεολαία, που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να είναι κλεισμένη στο σπίτι άνεργη».