Την Τρίτη 27 Απρίλη ξεκινά, στη Γενεύη, η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη τέτοια συνάντηση που έχει ο ΓΓ εδώ και πάνω από έναν χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, δείχνει τον βαθμό της σημασίας που δίνουν σ’ αυτή ο ίδιος κι οι συνεργάτες του.

 

Η ΕΕ θα βρίσκεται στην Γενεύη με αντιπρόσωπο της ο οποίος όμως δεν θα πάρει μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Θα μπορεί να κάνει διμερείς επαφές αλλά δεν θα επιτραπεί να παρευρεθεί ούτε στην έναρξη της διάσκεψης ούτε στο τελικό δείπνο. Αυτό ξεκαθάρισαν πηγές του ΟΗΕ οι οποίες ανέφεραν πως της διάσκεψης θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και θα λάβουν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (Ν. Αναστασιάδης και Ε. Τατάρ). Πέραν της ΕΕ, στη διάσκεψη δεν θα έχουν ρόλο ούτε οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανα, η πιο μεγάλη περίοδος χωρίς διαπραγματεύσεις από το 1974, γεγονός που καταδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πέρα από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα την τυχοδιωκτική απόφασή της να ανοίξει μέρος της παράκτιας ζώνης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, απέναντι σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τρεις ημέρες πριν τον Α’ γύρο των «προεδρικών» εκλογών στα Κατεχόμενα, προκειμένου να ενισχυθεί ο εκλεκτός της Τατάρ, η Τουρκία τον τελευταίο καιρό κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν επιθυμεί πλέον να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού το σημερινό status quo την βολεύει και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν μαζί τους εξουσία και φυσικό αέριο. Παράλληλα, με προκλητικές δηλώσεις, υπαναχωρούν από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως αυτό συμφωνήθηκε το 1977 στις Συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς και επαναβεβαιώθηκε τον επόμενο χρόνο από τους Κυπριανού και Ντενκτάς.

Τι περιμένουμε, λοιπόν, από τη Γενεύη; Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά και εναπόκειται την ελληνοκυπριακή ηγεσία να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών της και να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Μόνη εφικτή και υπό τις περιστάσεις δίκαιη λύση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, που στοχεύουν η Κύπρος να μετατραπεί σε κανονικό κράτος χωρίς εγγυητικά, επεμβατικά δικαιώματα και με αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να μένει στα «ναι μεν αλλά» όσον αφορά την πολιτική ισότητα, ένα ζήτημα που είναι συμφωνημένο ήδη από το 1991 και που στη συνέχεια έγιναν ενδελεχείς διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση.

Όσον αφορά δε στο θέμα του φυσικού αερίου, ήδη από τις συγκλίσεις Ταλάτ - Χριστόφια έχει καθοριστεί ότι θα αποτελεί ομοσπονδιακή απόφαση και ότι μετά τη λύση θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι στην εκμετάλλευσή του. Η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να κάνει σαφές ότι αν η Τουρκία εργαστεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού θα ανοίξει το δρόμο και στη συνεργασία της Ομόσπονδης Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο κράτη, αφού είναι αντίθετα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΣΑ, το απορρίπτουν οι δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, αλλά και οι νομικές συμφωνίες ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκλείουν την ένωση, διπλή ένωση, τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη.

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της κοινωνίας των Πολιτών, όπου δικοινοτικές πρωτοβουλίες από όλο των κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις με σύνθημα «για λύση, επανένωση, ομοσπονδία - αποτροπή της διχοτόμησης» με στόχο την ενθάρρυνση των ηγεσιών να προχωρήσουν σε λύση που θα καταστήσει την Κύπρο γη ειρήνης και ευημερίας προς όφελος Ε/κ και Τ/κ και θα αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων. Σε συνεργασία με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα, αλλά και τη δικοινοτική πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος των Αποδήμων, στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίησης, που θα κορυφωθεί σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου, στα Ενετικά τείχη της Λευκωσίας παρά την Πύλη Πάφου, Τ/κ θα συγκεντρωθούν πάνω στο τείχος που διαχωρίζεται με συρματόπλεγμα και Ε/κ θα συγκεντρωθούν στο χώρο κάτω.

Μαρία Γιαννακάκη Πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet