Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία λίγο πριν το Πάσχα και σειρά παίρνει ολόκληρη η χώρα μέσα στον Μάιο. Μπορεί τελικά να μην ίσχυσε το αρχικό σύνθημα “Πάσχα στο Χωριό”, στέλνοντας τους Έλληνες στην ύπαιθρο, κατά τα μέσα Μαΐου, όμως, να περιμένουμε το σύνθημα "Ζήσε τον Μύθο σου", ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της χώρας για τον τουρισμό.

Οι λόγοι είναι οι εξής γνωστοί: Ο κόσμος κουράστηκε από τον εγκλεισμό κι αρχίζει να δείχνει την κούρασή του, απαντώντας αρνητικά για την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις. Η οικονομία θα εκτροχιαστεί αν χαθεί η τουριστική περίοδος, αφού είναι αναγκαίο πλέον έστω και το 50% των κανονικών τουριστικών περιόδων. Τα φαινόμενα εκφυλισμού (Λιγνάδης, Φουρθιώτης, Μενδώνη κτλ) θα εντείνονται όσο διαρκεί η μη κανονικότητα (απαγορεύσεις), που έδινε τη δυνατότητα να περάσουν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια με μηδαμινές αντιστάσεις, αλλά, άφηνε και κάθε περιθώριο για μεροληπτικές αποφάσεις υπέρ αμφιλεγόμενων προσώπων ή υπέρ της διαπλοκής.

Όλα αυτά μαζί, η οικονομία, η κούραση και τα εκφυλιστικά φαινόμενα, κάνουν αναγκαία την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. H δε κυβέρνηση το έχει πάρει απόφαση απ’ ό,τι φαίνεται…

Τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεται αυτός ο σχεδιασμός είναι κι αυτά γνωστά: Με τη μισή ιατρική και επιδημιολογική κοινότητα να φωνάζει “όχι”, με το σύστημα υγείας στα όριά του, η κυβέρνηση θα πιαστεί από τις ελπίδες που αφήνουν οι αισιόδοξοι. Στην ουσία θα στηριχτεί στην ευχή να βγει το καλύτερο σενάριο των επιδημιολόγων. Έτσι κι αλλιώς, φτάσαμε στο στάδιο όπου δεν μετράμε κρούσματα και θανάτους, αλλά εισαγωγές - εξαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Φύγαμε, δηλαδή, από τη φάση όπου προβλέπαμε και παίρναμε έγκαιρα τα μέτρα και φτάσαμε στο σημείο όπου ο στόχος είναι η μη κατάρρευση των ΜΕΘ και του συστήματος υγείας. Με όσα προβλήματα δημιουργεί αυτό στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, στους αρρώστους που φεύγουν από τα νοσοκομεία για άλλες μη ειδικές μονάδες, σε όλους όσους βρίσκονται σήμερα στην ανάγκη του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση διάλεξε το δρόμο της οπισθοφυλακής κι αλίμονό μας αν κάτι στραβώσει.

Φτάσαμε πια στο σημείο να ελπίζουμε και να ευχόμαστε, ώστε οι ελπίδες μας να δικαιωθούν. Ελπίζουμε στους εμβολιασμούς, που προχωρούν με ρυθμούς όχι και τόσο γρήγορους. Ελπίζουμε στον “καλό θεό της Ελλάδας”, για να μην βρεθούμε μέσα στο Πάσχα ή μέσα στον Μάιο με πάνω από 1.000 διασωληνωμένους και κατάσταση πολιορκίας για όλη τη χώρα. Ελπίζουμε να μην συνεχιστούν οι μεταλλάξεις που πιάνουν όλο και περισσότερο τη νεολαία. Ελπίζουμε ο τουρισμός να μη δημιουργήσει νέο κύκλο αναζωπύρωσης της πανδημίας. Ελπίζουμε τα σελφ τεστ να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας ενόψει των ανοιχτών σχολείων.

Η κυβέρνηση των αρίστων, που αποδείχτηκαν μετριότητες, μας έχει φέρει στο σημείο να ευχόμαστε και να ελπίζουμε. Ίσως το Πάσχα να μας ζητήσει να ανάψουμε και κανένα κεράκι. Σε αυτό το χάλι βρισκόμαστε και από αυτό το χάλι πρέπει να βγούμε, δείχνοντας στους άχρηστους που μας φορτώθηκαν το δρόμο της εξόδου.

Εύη Καρακώστα Η Εύη Καρακώστα είναι πρώην βουλεύτρια Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet