Όποια/ος άκουσε το διάγγελμα του πρωθυπουργού και παρακολούθησε τη συνέντευξή του στο Alpha, σχημάτισε την εικόνα πως πιστεύει ότι όλα βαίνουν καλώς με την κυβέρνησή του και φταίνε οι άλλοι με όσα κάνουν ή υποστηρίζουν: η αντιπολίτευση, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η κοινωνία με το επίπεδο διαλόγου της, οι νέες και οι νέοι που κατακλύζουν τις πλατείες. Σε λίγες μέρες θα πάρουν σειρά και οι εργαζόμενοι και θα χαρακτηριστούν ανεύθυνοι, διότι θα κάνουν απεργίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις και θα ειπωθούν ξανά τα περί προνομίων των συνδικαλιστών και συντεχνιών.

Γνωρίζει, βεβαίως, ότι η πολιτική του για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σε αδιέξοδο, ολοφάνερο πια μπροστά στην κοινωνία, δεν κρύβεται παρά τις προσπάθειές του. Και αναλαμβάνει, για ακόμη μια φορά, την ευθύνη να δώσει ελπίδες, που μετά αποδεικνύονται ψεύτικες. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν έχει παρθεί κανένα πρόσθετο μέτρο και ο εμβολιασμός προχωρεί πολύ αργά. Παρ’ όλα αυτά είπε: “Κάθε βδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο”. Στο πλαίσιο αυτό, πιεζόμενος και από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και επιστημόνων να ανοίξει άμεσα η εστίαση, εξαγγέλλει ότι από «3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00». Θ’ ανοίξουν, αλλά χωρίς καμιά βοήθεια ρευστότητας είναι αδύνατο για πάρα πολλούς.

 

Να δημοσιοποιηθούν πρακτικά; Λαϊκισμός!

 

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών, το οποίο χαρακτήρισε “βαθύτατο λαϊκισμό”. Άραγε επικοινωνούσε με την απόφαση του, που τη μάθαμε μερικές ώρες μετά, για το ακαταδίωκτο; Φαίνεται, όμως, ότι στην κυβέρνηση η αλαζονεία ενδημεί τόσο πολύ, που προχωρούν και σε ενέργειες που εκθέτουν. Ακόμη και συμβολικές, όπως αυτή με την τούρτα του κ. Κ. Χατζηδάκη, που εκτός από το χαμηλό επίπεδο που αποκαλύπτει, δεν αντιλαμβάνεται ότι προκαλεί με τον κομπασμό τού “τα καταφέρνω καλά με τις ιδιωτικοποιήσεις”.

Όσο για την αστυνομία, ο πρωθυπουργός, δέχτηκε ότι στη Ν. Σμύρνη έγινε μια “αστοχία”, αλλά διαβεβαίωσε ότι τώρα “η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους”. Αλλά κατά την έξοδο του Πάσχα, συμπλήρωσε, “μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα”. Συνάγεται, επιπλέον, ότι θεωρεί περίεργο, αν όχι παράλογο, να έχει “κουραστεί” κανείς από το μακρύ λοκντάουν, καθώς είπε ότι “με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί”. “Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους”, πρόσθεσε.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το βάρος στη βάση της κοινωνίας

 

Οι έως τώρα ασύνδετες, αλλά υπολογίσιμες αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες, με επίκεντρο το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο, αναμένεται να ενταθούν και διευρυνθούν, να πάρουν πανελλαδική μορφή. Να είναι συντονισμένες, καθώς μπαίνουν στη δράση μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπικά Εργατικά Κέντρα και πλήθος κινήσεων πολιτών. Πρόκειται για μετατόπιση της έως τώρα αντιπολίτευσης προς τη βάση της κοινωνίας, ως νέο στοιχείο των κινητοποιήσεων. Ως πεδίο προσφέρεται για να συνενωθούν ποικίλα αιτήματα και να ενοποιηθούν αντιδράσεις σε ένα κοινωνικό - πολιτικό μέτωπο, με άξονα το εργασιακό νομοσχέδιο, που εμπεριέχει και την ιδεολογική σύγκρουση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επιχειρεί κινητοποίηση όλων των δυνάμεών του πανελλαδικά με μεγάλη ποικιλία πρωτοβουλιών -επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, καμπάνιες ενημέρωσης, συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις 6ης Μαΐου για την Πρωτομαγιά, συσκέψεις- με έμφαση στην τοπική παρέμβαση.

Σε σύσκεψη οργανωτικών και συνδικαλιστικών στελεχών του κόμματος, με πανελλαδική συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου μίλησαν ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος και η υπεύθυνη για τα εργασιακά Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συζητήθηκε ο προγραμματισμός που αφορά κάθε Οργάνωση Μελών, παντού. Σ’ αυτή, φάνηκε, επίσης η επιμονή, μετά την ολοκλήρωση των συνδιασκέψεων, να προκρίνεται η δράση τοπικά και η ταυτόχρονη ανασυγκρότηση του κόμματος στην κοινωνία, ιδίως στους εργασιακούς χώρους. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κεντρικές παρεμβάσεις με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

 

Η αντιπαράθεση στην οικονομία

 

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όλο και περισσότερο θα μεταφέρεται στην οικονομία και εκεί οι διαφορές είναι καθαρές. Την Πέμπτη ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πρόσθετη σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων μεγάλων επιχειρήσεων, υπό το σύνθημα της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν κρύβει τη θέση -μετά την έκθεση Πισσαρίδη, τις ανακοινώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φόρων- ότι αναμένει να γίνει η επανεκκίνηση με κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Και δεν είναι υπερβολή αυτό. Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Alpha είπε: “είναι πολύ εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών, αλλά εκείνος που το προτείνει θα πρέπει να μας πει πού θα βρεθούν τα χρήματα”. “Τα μέτρα επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε εκκαθάριση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ευνοήσει προνομιακά, ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες, λίγους και ισχυρούς”, σχολίασε δίκαια η Έφη Αχτσιόγλου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet