Το περασμένο Σάββατο η πρωτοβουλία Support Art Workers διοργάνωσε μουσική δράση στα Προπύλαια. Τριακόσοι καλλιτέχνες τραγούδησαν και έπαιξαν το «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido». Μέλη της πρωτοβουλίας μοίρασαν τους στίχους στους περαστικούς, ώστε να τραγουδήσουν μαζί τους. Όταν έφτανε η στιγμή να ακουστεί ο στίχος «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido», το πλήθος σήκωνε το ένα χέρι σαν γροθιά.

«El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» σημαίνει στα ελληνικά «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος». Το έγραψε ο χιλιανός συνθέτης Σέρτζιο Ορτέγκα, λίγο μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Τον Μάρτιο το ερμήνευσαν έξω από το θέατρο Odeon, γάλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι, όπως και οι έλληνες συνάδελφοι τους, ανησυχούν για το μέλλον τους. «Θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις καταλήψεις της Γαλλίας και σε όλους τους αγώνες που συμβαίνουν παγκοσμίως και να δηλώσουμε την πίστη μας σε αυτό το πολύ παλιό μότο: “Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος”», σχολιάζει ο Γιώργος Βουρδαμής, ηθοποιός και μέλος της ομάδας οργάνωσης και συντονισμού του SAW.

 

Ένας χρόνος δράσης

 

Το Support Art Workers συστάθηκε πέρυσι τον Απρίλιο, όταν οι άνθρωποι του πολιτισμού διαπίστωσαν ότι ο πολιτισμός δεν προβλεπόταν να επαναλειτουργήσει, ούτε επρόκειτο να δοθεί κάποιο επίδομα στους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο. «Νιώσαμε ότι είμαστε ξεχασμένοι για ακόμα μία φορά», αναφέρει ο Γιώργος Βουρδαμής και συνεχίζει: «Μια, κυρίως νεανική, ομάδα τότε αποφάσισε να πει δεν είμαστε ξεχασμένοι, δεν είμαστε εκτός κάδρου, θα απαιτήσουμε και θα διεκδικήσουμε ορατότητα».

Το SAW μεγάλωσε ραγδαία. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μετατράπηκε από μια ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συμμετείχαν κάποιοι εκατοντάδες, σε ένα κίνημα χιλιάδων. Στην πρώτη φάση της πανδημίας υπέβαλε προτάσεις με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου. Έπειτα, όταν το Μe Τoo τάραξε το ελληνικό θέατρο, διεκδίκησε να αναπτυχθεί κώδικας δεοντολογίας για τις τέχνες. Kαι σήμερα, που οι αποκαλύψεις στο χώρο συνεχίζονται, επεξεργάζεται τις προτάσεις του. Ωστόσο, δεν προσπαθεί να υποκαταστήσει τα σωματεία. Αντίθετα, έχει συμβάλλει στην ισχυροποίηση τους. «Στα κείμενά μας λέγαμε στον κόσμο που μας ακολουθούσε, να ενδυναμώσουν τα σωματεία τους και συνέβαλε στο να αλλάξει το τοπίο σε ένα δύο σωματεία ή βοήθησε στο να δημιουργηθούν σωματεία. Το ΣΕΗ βγήκε κατά 2.000 μέλη πιο δυνατό. Μετά τη δημιουργία του SAW και το ΣΕΧΩΧΟ ενδυναμώθηκε. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σωματείο για τους ανθρώπους που είναι κάτω από τη σκηνή».

Η πρωτοβουλία δεν έχει περιχαρακωθεί στη διεκδίκηση των κλαδικών αιτημάτων. Συχνά ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη λογοκρισία, την καταστολή και άλλα ζητήματα. Με τις παρεμβάσεις αυτές επιχειρείται η οικοδόμηση μια νέα σχέσης μεταξύ των καλλιτεχνών και της πολιτικής πραγματικότητας. «Πολλοί θέλουμε να είμαστε πολιτικοποιημένοι και προσπαθούμε να έχουμε πολιτική στάση και λόγο. Παρόλ’ αυτά, εγώ έχω μεγαλώσει σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον που οι καλλιτέχνες καλό είναι να μην μιλάνε, καλό είναι να πηγαίνουν με τα νερά της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, με τα νερά του παραγωγού, του μεγάλου σκηνοθέτη και φάνηκε αυτό, όταν άρχισε το ελληνικό Me Too», εξηγεί ο Γιώργος Βουρδαμής και συμπληρώνει: «Ένα πράγμα που προσπαθεί να κάνει το SAW, είναι να πολιτικοποιήσει τους καλλιτέχνες».

 

Ο πολιτισμός ένα χρόνο στον γύψο

 

Ύστερα από πολλές παλινωδίες και άνοιξε - κλείσε, ο πολιτισμός έκλεισε οριστικά τον Νοέμβριο. Για τους μήνες αυτούς έχει χορηγηθεί επίδομα στους καλλιτέχνες. Το επίδομα δεν χαρίστηκε στους καλλιτέχνες, αλλά το διεκδίκησαν και ακόμα και σήμερα πολλοί είτε δεν το έχουν πάρει, είτε έχουν αποκλειστεί από τα κριτήρια. Μάλιστα το υπουργείο πρόσφατα έκοψε το επίδομα από του μουσικούς του δρόμου, επειδή παρατηρήθηκαν αυξημένες εγγραφές και δεν μπορούσε να ελέγξει ποιοι ασκούν πράγματι το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν ορισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες από τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, ο Γιώργος Βουρδαμής εκφράζει αμφιβολίες: «Πιο πιθανό μου φαίνεται ότι θα ανοίξει η πασαρέλα του Ντιορ στην Ακρόπολη, παρά ότι θα ανοίξει κάποια πολιτιστική εκδήλωση» και εξηγεί ότι ο πρωθυπουργός αυτή φορά αναφέρθηκε στον πολιτισμό, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η αγνόηση του πέρυσι. «Πια νομίζω ότι είμαστε ορατοί, οπότε έπρεπε να πουν κάτι και για εμάς».

Φαντάζει, πράγματι, απίθανο το να επαναλειτουργήσουν οι πολιτισμικές δραστηριότητες άμεσα. Διότι κάθε συναυλία, κάθε παράσταση έχει πίσω της μήνες προβών, οι οποίες όσο δεν υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Για το λόγο αυτό το SAW έχει ζητήσει να σχεδιαστούν και να δημοσιοποιηθούν άμεσα πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των πολιτιστικών χώρων και σε δεύτερο χρόνο ζητά να ξεκινήσει ο σχεδιασμός πολιτιστικής πολιτικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet