Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό πως ο δήμος Αθηναίων αποδέχτηκε τη δωρεά ύψους μέχρι ενός εκατομμυρίου ευρώ της εταιρείας «Prodea Investments», για το σχεδιασμό ανάπλασης του λόφου Στρέφη. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις έντονες αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη στα πλαίσια του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», αποφάσισε η εταιρεία επενδύσεων σε real estate «Prodea Investments» να «αναλάβει, με επιμέλεια και δαπάνες της, την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών, καθώς και να χρηματοδοτήσει και εκτελέσει μέρος των απαιτούμενων κατασκευαστικών εργασιών».

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε αυτή η συμφωνία, οι κάτοικοι των Εξαρχείων αντέδρασαν και δημιούργησαν την «Ανοιχτή Συνέλευση για το Λόφο του Στρέφη», στην οποία συμμετέχουν πολλές συλλογικότητες της περιοχής, ενώ γίνονται ανοιχτές συζητήσεις κάθε Σάββατο μεσημέρι στο θεατράκι του Στρέφη. Έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες παρεμβάσεις, όπως πορείες έξω από το δημαρχείο και περικύκλωση του λόφου, η οποία συνοδεύτηκε από μουσικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Η «Εποχή» συζήτησε με δύο κατοίκους των Εξαρχείων που συμμετέχουν στην Ανοιχτή Συνέλευση, για τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Prodea Investments και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής.

«Πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό της απευθείας ανάθεσης. Σε συζήτηση που κάναμε με νομικούς, που μελέτησαν την πρόταση δωρεάς της εταιρείας, μας είπαν πως υπό την κάλυψη της δωρεάς υπάρχει απευθείας ανάθεση, γιατί μέσα στη συμφωνία υπαγορεύουν και τις προμήθειες υλικών. Αφενός, δηλαδή, αναθέτουν απευθείας τη μελέτη σε γραφεία που έχουν επιλέξει αυτοί, αφετέρου για την πραγματοποίηση των έργων υποδεικνύουν την αγορά συγκεκριμένων υλικών. Και σε αυτό ο δήμος υπογράφει πως συμφωνεί.

Επίσης προβλέπεται στα σχέδια ότι θα γίνουν επεμβάσεις στην κορυφογραμμή του λόφου, κάτι που είναι τελείως αυθαίρετο, διότι το έδαφος σε εκείνο το σημείο είναι τόσο σαθρό (ήταν νταμάρι παλαιότερα), που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Η τελευταία διαμόρφωση του χώρου που είχε γίνει επί δημαρχίας Μπέη, τελείωνε λίγο πριν την κορυφογραμμή, γιατί μέχρι εκεί μπορείς να πας. Για να χτίσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να κατασκευάσεις από κάτω ένα τσιμεντένιο σινικό τείχος για να συγκρατήσει το έδαφος. Δεν είναι όλα τα μέρη προσβάσιμα. Είναι τόσο πρόχειρη, δηλαδή, η ιδέα και η μελέτη που έχουνε ή δεν έχουνε κάνει, που απ’ αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε τι θα επακολουθήσει», τονίζει στην «Εποχή» η Αννίτα Δεκαβάλλα.

«Ο δήμος εκχωρεί τα δικαιώματά του στο σχεδιασμό των δημόσιων ελεύθερων χώρων σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αποφασίζουν πριν από εμάς, χωρίς εμάς, για εμάς. Ούτε ρωτήθηκε κανείς κάτοικος, ούτε έγινε κάποια διαβούλευση. Το κύριο αίτημα των κατοίκων αυτή τη στιγμή είναι όχι ο σχεδιασμός ανάπλασης από μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά ο σχεδιασμός κάποιας βελτίωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης του λόφου. Χρειάζεται να γίνει αναστήλωση κάποιων πεσμένων πέτρινων τοιχίων, αντιστήριξη σε κάποια σημεία που χάνεται το χώμα, φύτεψη γιατί έχουν κοπεί τουλάχιστον 100 δέντρα που έχουν ξεραθεί ή αρρωστήσει, αποκατάσταση της παιδικής χαράς και του γηπέδου μπάσκετ κ.ά.

Δεν είμαστε οι ειδικοί που θα τους πούμε αυτά τα σκαλιά πρέπει να φτιαχτούν με αυτόν τον τρόπο και από αυτό το υλικό, αλλά ξέρουμε το πού πρέπει να φτιαχτούν 3 σκαλιά. Το πώς, θα το αποφασίσουν οι μηχανικοί του δήμου και όχι οι μηχανικοί μιας ιδιωτικής κτηματομεσιτικής εταιρείας, η οποία έχει κάποια συμφέροντα και αυτά θα κοιτάξει να προχωρήσει. Έχουμε την απαίτηση από το δήμο, σαν δημότες και σαν άνθρωποι που πληρώνουμε τα τέλη μας, να έχουμε και το λόφο σε πολύ καλή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα είναι η συντήρησή του λόφου. Ό,τι και να φτιαχτεί, σε 3 - 5 μήνες ή σε ένα χρόνο το πολύ θα αρχίσουν οι φθορές, με αποτέλεσμα σε 10 χρόνια, αν αφήσουμε το λόφο, να είναι στην ίδια κατάσταση. Για τη συντήρηση χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό. Ο λόφος είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται καθημερινή φροντίδα», μας σχολιάζει ο Θοδωρής Κοκκινάκης.

Το περασμένο Σάββατο, μετά από κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης για την προστασία του λόφου Στρέφη, ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση για την υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων. Αναβλήθηκε, όμως, λόγω βροχής και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Στο συγκεκριμένο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί συλλογικότητες, άτομα και συνελεύσεις από όλη την Αθήνα.

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet