Την εκκένωση της δημοτικής δομής φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, ξεκίνησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Οι περίπου 600 διαμένοντες της δομής μεταφέρονται σταδιακά αυτές τις μέρες στη νέα δομή του Μαυροβουνίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις πολλών φορέων, καθώς πέραν από τη μετακίνηση των ανθρώπων σε χειρότερες συνθήκες (από κοντέινερ – σπιτάκια που έμεναν, τώρα θα εγκατασταθούν σε σκηνές), δημιουργείται και πάλι κίνδυνος συνωστισμού, όπως και γκετοποίησης των προσφύγων, αφού η κυβέρνηση στοχεύει στη συγκέντρωση όλου του προσφυγικού πληθυσμού εκεί.
«Αυτή η απόφαση αποτελεί ντροπή. Αν κάτι όλα αυτά τα χρόνια μάς έκανε περήφανους στο νησί για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων, ήταν η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ και όχι η κρατική της Μόριας. Πόσο μάλλον τώρα με τη νέα δομή, που είναι ακόμα χειρότερα. Να θυμίσω ότι το Καρά Τεπέ έχουν επισκεφτεί πολλάκις ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από διεθνείς φορείς, και όλοι έμειναν έκπληκτοι με το πώς σε ένα τόπο που δέχεται τόση πίεση, είναι δυνατόν να λειτουργεί μία δομή με τόσο αξιοπρεπή διαβίωση, αποτελώντας πρότυπο, ενδεχομένως ακόμα και στην Ευρώπη, για τη φιλοξενία των προσφύγων. Αυτό η σημερινή κυβέρνηση και η δεξιά - ακροδεξιά δημοτική αρχή επιθυμούν να το σβήσουν από τη μνήμη του κόσμου», σημειώνει στην «Εποχή» ο Γιώργος Πάλλης, πρ. βουλευτής Λέσβου και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δομή του Μαυροβουνίου μπορεί να έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις, όπως επιχωματώσεις για να καλυφθεί ο μόλυβδος του πεδίου βολής και αποχετευτικά έργα, αλλά ακόμα δεν αποτελεί χώρο κατάλληλης διαβίωσης, πόσο μάλλον για τους πρόσφυγες ευάλωτων ομάδων που μεταφέρονται από το Καρά Τεπέ, όπως και για τα παιδιά της δομής, «που μέχρι τώρα είχαν ενταχθεί πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα και είχαν βρει τη ροή τους σε ένα αξιοπρεπές χώρο διαμονής, από όπου τώρα τα ξεριζώνουν χωρίς λόγο», όπως περιγράφει ο πρ. βουλευτής.
Αυτό είναι και το σκέλος αυτής της απόφασης που προκαλεί την χειρότερη εντύπωση, πως δεν υπάρχει κάποια επαρκής εξήγηση για τη λήψη αυτής. «Πρόκειται για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής σε συνδυασμό με την πολιτική του δήμου Μυτιλήνης. Το χάιδεμα, δηλαδή, του ακροδεξιού ακροατηρίου, σε μια δέσμευση ότι θα κλείσουν όλες οι δομές και θα μείνει μόνο μία, όπου θα εγκλωβίσουν όλους τους πρόσφυγες. Όπως επίσης ότι θα συνεχίσουν στη λογική “να ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και να έρχονται λιγότεροι”», εξηγεί ο Γιώργος Πάλλης.
Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση όλων των προσφύγων εκεί, εξυπηρετεί και ένα ακόμα στόχο της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορίνθου και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σκοπός της κυβέρνησης απ’ ό,τι φαίνεται, είναι να μαζέψει όλο τον προσφυγικό πληθυσμό στη δομή του Μαυροβουνίου, ώστε να υπάρξει και αρκετή “πελατεία” για την προώθηση της δημιουργίας της κλειστής δομής στη Λέσβο, όπως ακριβώς κάνει και στα υπόλοιπα νησιά. Δεν είναι τυχαίο, όμως, πως όλες οι δομές που έχουν κλείσει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, είτε πρόκειται για το Καρά Τεπέ, είτε για το ΠΙΚΠΑ Λέσβου, το ΠΙΚΠΑ Λέρου, τα ξενοδοχεία κ.ο.κ., έχουν αποτελέσει πρότυπα φιλοξενίας, που είχαν οργανωθεί στη βάση της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο αντίθετη είναι σε αυτές τις αρχές».
Το γεγονός, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει άλλης φιλοσοφίας στο προσφυγικό, το έχει αποδείξει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς παραμένει η διαχείριση της πανδημίας για τον πληθυσμό αυτό. Ενδεικτικά, ενώ πραγματοποιούνται εμβολιασμοί για τον κορονοϊό και στους πρόσφυγες, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση ούτε των ίδιων για το ζήτημα, ούτε της υπόλοιπης κοινωνίας κατά τις συνεντεύξεις Τύπου, ενώ παρατηρούνται και καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και ΑΜΚΑ. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έλλειψη υγειονομικής θωράκισης των δομών, αφού δεν πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ για τον ιό, παρά μόνο σπάνια και ακόμα και τότε γίνονται χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό. Εξαίρεση αποτελούν μόνο κάποιες δομές και αυτό λόγω πρωτοβουλίας των διοικητών ή των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Γιώργο Ψυχογιό.
«Τα ποσοστά στους εμβολιασμούς στους πρόσφυγες όχι μόνο δεν έχουν φτάσει στο κατάλληλο ποσοστό, αλλά ούτε στο ελάχιστο. Είναι ένα θέμα που θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο, δεδομένου και των συνθηκών που ζουν οι άνθρωποι, αλλά και γιατί καταδεικνύει και το πώς αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πρόσφυγες, σαν να πρόκειται για ανθρώπους Β’ και Γ’ κατηγορίας», καταλήγει ο ίδιος.