Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξωραΐσει τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού και να πείσει ότι έκανε ό,τι πραγματικά μπορούσε για να μειώσει στο ελάχιστο τη ζημιά στο ανθρωπιστικό και υγειονομικό επίπεδο, εκτός από θλιβερή είναι πλέον και προσβλητική στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19.
Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από μία στοιχειωδώς προσεκτική καταγραφή των πεπραγμένων της χώρας τους τελευταίους 14 μήνες και τη σύγκρισή τους με τις άλλες 26 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (για να υπάρχει και η σχετική αξιοπιστία στις συγκρίσεις αυτές). Οποιος το κάνει αυτό (π.χ. στην πλατφόρμα ourworldindata.org) θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα καταγράφει «μαύρες» επιδόσεις οι οποίες θα έπρεπε, το λιγότερο, να προβληματίζουν.


Την Κυριακή των Βαΐων ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από τον Covid-19 «έσπασε» το φράγμα των 10.000 από την αρχή της πανδημίας. Θα πει κανείς ότι άλλες χώρες με πληθυσμό σχεδόν ίσο με τον ελληνικό παρουσιάζουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις. Ας δούμε όμως τι λένε οι αριθμοί τους οποίους η κυβέρνηση παραλείπει να παρουσιάζει στο κοινό και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μην τους παρακολουθεί. Στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ελλάδα βλέπει το δείκτη να φτάνει στο 7,47 και να ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,21). Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα 7η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα αν μελετήσει κανείς την αναλογία των θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αυτός ο δείκτης ανεβαίνει πάνω από το 3 (3,02% για την ακρίβεια) και φέρνει την Ελλάδα 4η (!) στην Ευρώπη Ένωση. Κοντολογίς: Χάνουμε πολλούς ανθρώπους αναλογικά με τον πληθυσμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπερβολικά πολλούς. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Αλλά αυτά μην περιμένετε να τα ακούσετε στα δελτία των 8 ούτε να τα διαβάσετε στα γνωστά έντυπα που περιβάλλουν την ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη στοργή (με το αζημίωτο φυσικά).
Αυτή, λοιπόν, την πολύ σκληρή πραγματικότητα, ιδιαίτερα από τον Νοέμβριο και μετά, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να την εξοβελίσει από τη δημόσια συζήτηση.

Οι τρόποι του αντιπερισπασμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επενδύουν πολλά στον εμβολιασμό. Αδικα; Σε καμία περίπτωση. Μόνο μέσω του εμβολιασμού θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε κάποια στιγμή ότι «σβήσαμε» την πανδημία. Ομως και εδώ οι παλινωδίες, παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί οργανώνονται αρκούντως ικανοποιητικά, είναι παρούσες και εξοργίζουν. Πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο εμβολιασμός εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Λυπούμαστε αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Ο ρυθμός είναι ράθυμος, ελάχιστα πάνω από τον εξίσου ράθυμο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από τέσσερις μήνες εμβολιασμών και τις δύο δόσεις τις έχει λάβει μόλις το 8% του πληθυσμού της χώρας (μεταξύ 12ής και 13ης θέσης στην ΕΕ η σχετική επίδοση).
Η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε πλέον και για τους νεότερους. Οι 30-39 και οι 40-44 ήδη μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί. Επιλογή όμως δεν τους άφησαν. Ή Astra Zeneca ή προς το παρόν τίποτα. Και αυτό ενώ διεθνώς δεν έχει κοπάσει η συζήτηση για τις παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος (θρομβώσεις) οι οποίες βέβαια μπορεί να είναι σπανιότατες (σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία) ωστόσο δεν παύουν να προβληματίζουν. Το ζήτημα, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι και ψυχολογικό, γι' αυτό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. Οι 30άρηδες και οι 40άρηδες οφείλουν να έχουν, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το δικαίωμα της επιλογής σκευάσματος όπως το είχαν και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Εχει προκύψει βέβαια το πρόβλημα του τι ακριβώς θα γίνει με τις δόσεις της Astra Zeneca που παραμένουν στα ψυγεία. Κατανοητό, μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής επειδή θέλουμε να... ξεστοκάρουμε. Δεν βοηθάει, ωστόσο, σ' αυτήν την κατεύθυνηση το γεγονός ότι η παραλαβή 1.200.000 δόσεων από την Johnson & Johnson παραμένει στον αέρα. Ουδείς μπορεί να ξέρει με ασφάλεια αν αυτές οι δόσεις θα φτάσουν έγκαιρα στη χώρα. Και επίσης, μην ξεχνάμε τις εγκύους. Η Επιτροπή των Εμβολιασμών συνέστησε σε όσες γυναίκες κυοφορούν αυτήν την περίοδο, να εμβολιάζονται μόνο με mRNA εμβόλια (δηλαδή αυτά των Pfizer και Moderna) και όχι με τα υπόλοιπα τα οποία περιέχουν αδενοϊό.

Ανοίγουν τα πάντα

Μέσα σ' αυτήν τη μάλλον αρνητική ατμόσφαιρα, θα επανεκκινήσει η εστίαση (τη Δευτέρα του Πάσχα) και λίγο αργότερα (14 Μαΐου) θα βάλει μπρος και ο τουρισμός. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν διατυπώσει δημόσια ζωηρές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να προχωρήσει το reopen ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τις 3000 και οι διασωληνώσεις βρίσκονται σταθερά πάνω από τις 800. 
Και αν με την εστίαση η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί (έτσι και αλλιώς θα ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων), για τον τουρισμό οι ελπίδες εναποθέτονται στο… θεό των Ελλήνων. Συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση του τουρισμού προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων τα επεξεργάζεται σε υποεπιτροπές που πλέον λειτουργούν στις τάξεις της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κύριο μέσο εντοπισμού των κρουσμάτων θα είναι, σε πρώτο στάδιο, τα self test παρά τα γεγονός ότι δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους. Το πρόσφατο παράδειγμα με γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι και έφερε στην Ελλάδα την ινδική μετάλλαξη (παρά το γεγονός ότι είχε στα χέρια της αρνητικό μοριακό τεστ τριών ημερών) δείχνει ότι ακόμα και τα μοριακά δεν μπορούν να διασφαλίσουν πλήρως τη χώρα υποδοχής. Καραντίνα όμως δεν προβλέπεται για τους υπηκόους των περισσότερων χωρών πλέον.
Και μιλώντας για self test, η δημοσιογραφική έρευνα (inside story) ήταν πάλι αυτή που ανέδειξε το σκάνδαλο της Swiss Med, της εταιρείας με την ελάχιστη ιστορία (μερικών μηνών μόνο) και το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που εξασφάλισε την αρχική ανάθεση των self test για την Ελλάδα πριν κηρυχθεί έκπτωτη λόγο αδυναμίας εκπλήρωσης της συμφωνίας παράδοσης. Ηταν μία ακόμα «άριστη» επιλογή μεταξύ των πολλών που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πανδημίας, και όχι μόνο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Τέλος, υπάρχει και το μέτωπο της επαναλειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες μετά το Πάσχα. Η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και δεν πρόκειται να ακυρωθεί εκτός και αν υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα επιστρέψουν στα θρανία τους οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους μέχρι τις 20 Ιουνίου μετά και τη σχετική ενημέρωση για τη μικρή παράταση του σχολικού έτους. Τις τελικές εισηγήσεις της για τα σχολεία η επιτροπή θα τις κάνει την επόμενη εβδομάδα και μένει να δούμε αν στο σχέδιο του reopen στην εκπαίδευση θα συμπεριληφθούν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet