Δεν θα περίμενε κανείς η Μαδρίτη, μετά από 26 χρόνια κυριαρχίας της δεξιάς, να γίνει ξαφνικά αριστερή. Όμως, στις περιφερειακές εκλογές της 4ης Μάη, η κυριαρχία του –ακροδεξιού σε μεγάλο βαθμό πλέον– Λαϊκού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη. Η υποψήφια του κόμματος Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο, μια χαρακτηριστική εκπρόσωπος της τραμπικής δεξιάς, ξεπέρασε σε ψήφους όλες τις αριστερές δυνάμεις και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί, συγκεντρώνοντας το 44%, και, το χειρότερο, νίκησε με το σύνθημα «Ελευθερία ή κομμουνισμός».

 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγάλη, αλλά όχι τόσο μεγάλη από την πλευρά της αριστεράς, ώστε να κερδίσει το στοίχημα με τη δεξιά, παρόλο που η ίδια αύξησε τις ψήφους της, τόσο ως Unidas Podemos (7,2%), όσο και ως Mas Madrid (17%), με το τελευταίο, μάλιστα, να υπερβαίνει σε ψήφους το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από την πλευρά του, δεν μπόρεσε να αποφύγει την πανωλεθρία και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που το Λαϊκό Κόμμα, με το ανταγωνιστικό κόμμα των Ciudadanos εξαφανισμένο, θα αποκτήσει νέα ορμή για να επιτεθεί στις προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το καθαρά φασιστικό Vox, πονηρά σκεπτόμενο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την Αγιούσο, χωρίς να απαιτήσει συμμετοχή στη διοίκηση της περιφέρειας. Παρήγορο, πάντως, το γεγονός ότι αύξησε κάπως τις δυνάμεις του (9%), χωρίς όμως να επιτύχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε μια συγκινητική ομιλία του, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από όλες τις θεσμικές και κομματικές θέσεις που κατέχει, αλλά και συνολικά από την πολιτική, θεωρώντας ότι απέτυχε να φράξει το δρόμο στην ακροδεξιά. Έδωσε συγχαρητήρια στην παράταξή του για την αύξηση των εδρών, μίλησε για τις επιτυχίες των Podemos στην αλλαγή της πολιτικής στη χώρα και αποχαιρέτησε τους συντρόφους του με τη φράση «Hasta siempre».

Πολύ μελάνι θα χυθεί τις προσεχείς μέρες για να εξηγηθεί αυτό το άλμα της δεξιάς στη Μαδρίτη. Ήδη πολλοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι η Αγιούσο επέμεινε στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και στις επιθέσεις κατά του λοκντάουν που επέβαλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Ας ελπίσουμε ότι, μετά από ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, η αριστερά θα αφυπνιστεί σε όλη την Ισπανία και θα δοθεί στον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις για να εμποδίσει μια νέα παλινόρθωση της δεξιάς στη χώρα.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet