Ο Μπάμπης Κανάς ως μουσική προσωπικότητα έχει μία σημαντική και πολυδιάστατη καριέρα. Σπούδασε αρμονία με τον Μενέλαο Παλλάντιο και φλάουτο με τὸν Ουρς Ρούτιμαν ενώ αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Είναι ένας σπουδαίος δάσκαλος και ερμηνευτής του φλάουτου, είναι καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και ένας χαρισματικός συνθέτης. Έχει γράψει έργα για σόλο όργανα, μουσική δωματίου, έργα για φωνή, για χορωδία, για ορχήστρα με και χωρίς σολίστ, επίσης τραγούδια, μουσική για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Τα περισσότερα έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν ηχογραφηθεί και μεταδοθεί από την Ελληνική Ραδιοφωνία, ενώ αρκετά κυκλοφορουν σε CD. Πρωτάκουσα τη δουλειά του στο δισκογραφικό του ντεμπούτο στην μικρή αλλά ποιοτική εταιρεία Musica Viva το 1993 με έργα Μουσικής Δωματίου. Εκτοτε με χαρά μου παρακολουθώ τη συνθετική του πορεία είτε όταν παίζονται τα έργα του στις συναυλίες είτε στη δισκογραφία. Σας προτείνω τις δύο τελευταίες ηχογραφήσεις έργων του από την Irida Classical.

 

Μπάμπης Κανάς
«Μορφές κι Ανάσες - Music for Woodwinds»

Irida 023


Το CD περιέχει τέσσερα έργα για ξύλινα πνευστά του συνθέτη Μπάμπη Κανά. Έργα εμπνευσμένα, ώριμα και δεξιοτεχνικά, που αποτυπώνουν την ενασχόληση του συνθέτη με τα ξύλινα πνευστά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μορφές τους ως επί το πλείστον κλασικές, περιλαμβάνουν και πρόσθετα στοιχεία, άλλοτε με αναφορές στη μουσική του 20ού αιώνα και άλλοτε στην ελληνική παραδοσιακή και «λαΐκή» μουσική δημιουργώντας ένα προσωπικό νεοκλασικό ύφος.
Τα έργα του δίσκου είναι Sax Quartet no.2, op. 50 σε εκτέλεση του κουαρτέτου σαξοφώνων Athenaeum (Athenaeum Sax Quarιet). Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε στο ομώνυμο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο αποτελείται από την Στέλλα Αραμπατζόγλου sax soprano, την Άννα Μαρία Καρδάμη sax alto, την Λένα Καλουμένου sax tenor, και την Μαριέττα Τσακμακλή sax baritone. Ακολουθεί το έργο Syn-aulia, op.58 για δύο φλάουτα, που ερμηνεύουν ο Βαγγέλης Σταθουλόπουλος και η Θεοδώρα Ιορδανίδου. Δύο διακεκριμένοι ταλαντούχοι σολίστες. Στη συνέχεια μια όμορφη περιήγηση σε μουσικά τοπία με το έργο Serenade for Woodwind Quintet, op.29. Ερμηνεύει το κουιντέτο πνευστών Αίολος (Aeolos Woodwind Quintet) που το απαρτίζουν καταξιωμένοι σολίστες πνευστών οργάνων, μέλη ελληνικών συμφωνικών ορχηστρών οι: Βαγγέλης Σταθουλόπουλος φλάουτο, Γιάννης Τσελίκας όμποε, Άγγελος Πολίτης κλαρινέτο, Σπύρος Κάκος κόρνο και Γιώργος Φαρούγγιας φαγγότο. Ο δίσκος κλείνει με το Duo-Sonata, op. 12 για δυο φαγκότα. Ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση ο Γιώργος Φαρούγγιας και η Sonja Piesk. Ο συνθέτης γράφει για τις Μορφές κι ανάσες: «Την εποχή που ο Λόγος χαροπαλέυει, η Μουσική το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας ταξιδέψει. Μουσική χωρίς λόγια, χωρίς “ταξιδιωτικές οδηγίες”. Οι μορφές κλασικές ως επί το πλείστον, λειτουργούν σα χάρτης που ο ακροατής αφήνεται να “διαβάσει” κατά το δοκούν. Κινητήρια δύναμη οι “ανάσες” των ερμηνευτών . Τα κομμάτια καλύπτουν κάποιες δεκαετίες του δικού μου ταξιδιού, σαν ένα λεύκωμα που ξεφυλλίζεται από το τέλος προς την αρχή του.» Για τους φίλους των πνευστών και της καλής μουσικής ο δίσκος επιφυλάσσει ένα υπέροχο ταξίδι.

 

Μπάμπης Κανάς

«Strings * Plus»

Irida 024

 

Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία της Irida Classical με τον συνθέτη. Το CD περιέχει τις συνθέσεις Κουαρτέτο για όμποε και έγχορδα (έργο 51), η παρούσα ηχογράφηση είναι και η πρώτη εκτέλεση του έργου, ακολουθεί το Κουιντέτο για κλαρινέτο και έγχορδα (έργο 51), που γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης στον συνθέτη από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης -Θεσσαλονίκη 1997 μιας σύνθεσης βασισμένης σε έργο Θεσσαλονικέως δημιουργού. Το έργο λοιπόν βασίζεται σε μία από τις ωραιότερες, κατά τη γνώμη του συνθέτη, μελωδίες του Διονύση Σαββόπουλου και είναι το τραγούδι με τον τίτλο «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη». Ο δίσκος κλείνει με το Κουαρτέτο για έγχορδα (έργο 57). Το έργο είναι γραμμένο κατά την περίοδο 2016-17 και είναι αφιερωμένο στο κουαρτέτο L' Anima, που έχει κάνει και την πρώτη παρουσίαση. Σε όλα τα έργα ερμηνεύει το κουαρτέτο εγχόρδων L' Anima που αποτελείται από τους: Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα) και Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Στο Κουιντέτο για κλαρινέτο και έγχορδα συμμετέχει ο Γραμμένος Χαλκιάς (κλαρινέτο) και στο Κουαρτέτο για όμποε και έγχορδα συμμετέχει ο Δημήτρης Βάμβας (όμποε).

Στην παρούσα συλλογή αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία του συνθέτη όπως η αντιστικτική γραφή, η διευρυμένη τονικότητα και το νεοκλασικό ύφος μέσα από το πρίσμα της μουσικής δωματίου για έγχορδα. Ο ίδιος ο συνθέτης αναφέρει για το έργο: «Η μουσική δωματίου για έγχορδα αποτελεί το πλέον κατάλληλο πεδίο για διατύπωση απόψεων, διάλογο, αντίλογο και ό,τι μέλλει προκύψει [...] Ωστόσο η μουσικὴ όντας η κατ’ ἐξοχήν αφηρημένη τέχνη δε μπορεί να είναι εντελώς σαφής για το τι ακριβώς "διαπραγματεύεται". Ο ακροατής επιφορτίζεται με το να φτιάξει το δικό του "σενάριο" σύμφωνα με την ακουστική του εμπειρία, τη φαντασία και τη διάθεσή του· και σ’ αυτό έγκειται ακόμα και τώρα η "μαγεία", θα έλεγα, της υπόθεσης.»

Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet