Οι συναυλιακοί χώροι είναι κλειστοί σ’ όλη την Ευρώπη από τον περασμένο Μάρτιο. Η μουσική «παίζεται» μέσα από το διαδίκτυο και μάλιστα πολλά συγκροτήματα έχουν δώσει αρκετές «συναυλίες» μέσα από στούντιο ή και τα σπίτια τους. Όμως εδώ και λίγες εβδομάδες υπάρχει… φως στο τούνελ. Υπάρχει ελπίδα (και) οι συναυλιακοί χώροι να ανοίξουν και η μουσική και πάλι να παιχθεί «ζωντανά» με τον κόσμο να απολαμβάνει ήχους και νότες!

Το «πείραμα της Βαρκελόνης» φαίνεται ότι θα αποτελέσει οδηγό. Τον περασμένο Μάρτιο στη πρωτεύουσα της Καταλoνίας 5.000 άνθρωποι παρακολουθήσαν την πρώτη μετα-covid συναυλία. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων έκαναν ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου το πρωί πριν από τη συναυλία. Eκείνοι με αρνητικά αποτελέσματα έλαβαν έναν κωδικό στα κινητά τους, για να επικυρώσουν τα εισιτήριά τους για τη συναυλία στις 7μ.μ. Η εμφάνιση του ισπανικού ροκ συγκροτήματος «Love of Lesbian» έγινε με την ειδική άδεια των ισπανικών υγειονομικών αρχών. Ηταν ένα «πείραμα». Ενώ σ’ όλη την Ισπανία οι συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε κλειστούς χώρους απαγορεύονται, η συναυλία αυτή ήταν διαφορετική.

Το πείραμα έδειξε ότι όλα λειτούργησαν άψογα, η συναυλία έγινε και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά: Τα τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στη συναυλία δεκαπέντε ημέρες μετά έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης. Αυτό υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα. Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο 6 θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά τη συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας». «Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και τη χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον», θα πει χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Μετά την πετυχημένη συναυλία στη Βαρκελόνη που οργανώθηκε υπό την επίβλεψη του νοσοκομείου Germans Trias i Pujol που θέλει να συμβάλει τόσο στην αντιμέτωπιση του covid αλλά και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με προφανή μέτρα προστασίας. Φυσικά η συναυλία δεν έγινε στο κενό. Από τον Δεκέμβριο του 2020 η ίδια ομάδα ερευνητών είχε οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα σε αίθουσα της Βαρκελόνης με 500 θεατές που είχαν προηγουμένως περάσει από τεστ. Λίγες ημέρες αργότερα, κανείς δεν είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. «Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελόνη και η βαρκελονέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις», δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης κατά την συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος, ενώ ο Αντζελς Πόνσα, αρμόδιος για τον Πολιτισμό στην τοπική καταλανική κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά: «Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν. Ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα επάνω μας, πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε». Η Βαρκελώνη άνοιξε το δρόμο και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με τη συμμετοχή 1.300 ατόμων. Και εκεί τα μηνύματα ήταν θετικά.
Μετά από την Ισπανία και την πειραματική συναυλία στη Βαρκελόνη στη μεταβατική περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σειρά πήρε η Βρετανία. Οι διοργανωτές του Μουσικού Φεστιβάλ Kendal Calling ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην πραγματοποίησή του εντός του 2021, και μάλιστα ανακοίνωσαν τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Πάρο Lake District με τους Stereophonics, Supergrass, The Streets και Dizzee Rascal, στο τέλος Ιουλίου. Επιπλέον, θα εμφανιστούν οι Lowther Deer Park, Blossoms, Craig David, The Kooks, DMAs και Pale Waves.
Αναφερόμενοι στην επάνοδο του Φεστιβάλ, οι συνιδρυτές του Άντι Σμιθ και Μπεν Ρόμπινσον τόνισαν: «Είναι υπέροχο που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την επάνοδο του Kendal Calling το 2021 για το Σαββατοκύριακο 29 Ιουλίου - 1 Αυγούστου. Το γεγονός ότι δεν ήμασταν σε θέση να γιορτάσουμε μαζί στα χωράφια πέρυσι έχει αυξήσει την προσμονή να επιστρέψουμε με ονόματα που αποδεικνύουν πραγματικά τι είναι το Kendal Calling».
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ήμερα που η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση του λοκντάουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ορισμένα φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Reading & Leeds, αποκάλυψαν ότι τώρα ελπίζουν να προχωρήσουν, ως συνήθως, το 2021.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet