Το μοναδικό ερώτημα, που απασχολούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή σε Εδιμβούργο και Λονδίνο ήταν αν τελικά η σημερινή πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος SNP Νίκολα Στέρτζον, θα αποκτούσε απόλυτη πλειοψηφία, που θα της επιτρέπει από εδώ και πέρα να έχει μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Το πιο καυτό ζήτημα αφορά φυσικά τα σχέδια για μια ανεξάρτητη Σκωτία μέσα από ένα δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να γίνει το 2023 και να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του Ηνωμένου Βασιλείου. H προηγούμενη απόπειρα του 2014, ως γνωστόν δεν ευοδώθηκε, αλλά από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά, με κυριότερο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Και η Στέρτζον επιμένει ότι θα ξαναπροσπαθήσει. Ως σήμερα τις έλειπαν δύο έδρες στο Holyrood το τοπικό κοινοβούλιο, για την «αυτοδυναμία» (το SNP είχε 62 σε σύνολο 129). Με το μέρος της έχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, τη νεολαία που θέλει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ, τους ρομαντικούς πατριώτες, αλλά και όσους ζητούν εκδίκηση για το Brexit, που στη Σκωτία ποτέ δεν κέρδισε πλειοψηφική υποστήριξη.

Υπέρ της αποχώρησης και μιας πιο στενής σχέσης με την ΕΕ τάσσονται και οι Πράσινοι, που εξελίσσονται σε υπολογίσιμη δύναμη, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξ Σόλμοντ, ο οποίος ίδρυσε καινούριο κόμμα με τίτλο «Alba» (η Σκωτία στα γαελικά). Είχε βέβαια τα μπλεξίματά του με τη δικαιοσύνη και τις προσωπικές του κόντρες με τη Στέρτζον, αλλά παραμένει φανατικός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει να προτιμά να αντιμετωπίσει μια πιθανή «ανταρσία» από το Βορρά με τρόπο παρόμοιο εκείνου, που επέλεξε το 2017 η κυβέρνηση της Ισπανίας για να «ακυρώσει» συνταγματικά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αλλά αυτό δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική απάντηση, ούτε θα αποδυναμώσει τις αποσχιστικές τάσεις. Αντίθετα, θα μπορούσε να αποτελέσει «αέρα στα πανιά» των οπαδών της ανεξαρτησίας. Μια αποχώρηση της Σκωτίας θα μείωνε εξάλλου το «εύρος» της υπόσχεσης Τζόνσον για μια «πλανητική Βρετανία» (Global Britain).

Ενας παλιός συνεργάτης τον αποκάλεσε πρόσφατα «πρωθυπουργό μόνο της Αγγλίας», επικρίνοντας τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στις κυβερνήσεις Σκωτίας και Ουαλίας. Η αδιαφορία με την οποία δείχνει να στέκεται απέναντι σε προβλήματα εκτός... Λονδίνου μοιάζει να γεννά διαρκώς κρίσεις.

Υπάρχει και ο παράγοντας Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, αλλά και σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – όχι μόνο στη Μαδρίτη - δεν καλοβλέπουν αποσχιστικές τάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κακό» παράδειγμα προς μίμηση και νέους πονοκεφάλους. Και μια πιθανή απόσχιση της Σκωτίας θα δημιουργούσε ένα ακόμα σύνορο με τη Βρετανία, η διαχείριση του οποίου μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα ήταν, μετά και την τραυματική εμπειρία της Βόρειας Ιρλανδίας. Αλλά τα προβλήματα στην πολιτική δεν λύνονται ούτε με ευχές, ούτε με στρουθοκαμηλισμούς. Συνεπώς, τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως και εκείνα της Ουαλίας, μιας σειράς μεγάλων περιφερειών και του Λονδίνου, όπου θα αναδειχθούν οι τοπικοί «άρχοντες».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet