Μια τάση μεταστροφής προς την πολιτική οικολογία και την ενίσχυση του πράσινου κύματος που παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία κλπ), δεν αφήνει αδιάφορες τις εγχώριες- αντίστοιχες- πολιτικές δυνάμεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Κόμμα για τα ζώα, το νέο κόμμα των Πρασίνων –στους οποίους συμμετέχει το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών, εκπροσωπώντας ένα ιδιαίτερο πανευρωπαϊκό ρεύμα- και η Πράσινη Αριστερά, έχουν μπει σε τροχιά διαλόγου και διερεύνησης μιας πιθανής εκλογικής σύμπραξης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έκαναν την αρχή με το τελευταίο (το 16ο) συνέδριό τους, στο οποίο αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές καλώντας, παράλληλα, και όλες τις οικολογικές και όμορες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. «Ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος σε θετικό κλίμα με συγγενείς οικολογικούς χώρους», δηλώνουν πηγές του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νέοι Πράσινοι οι οποίοι, στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησαν στις 24 και 25 Απριλίου, δηλώνουν ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, όμως επιμένουμε ιδιαίτερα στην πολιτική, ιδεολογική και οικονομική αυτονομία του χώρου μας απέναντι στις άλλες πολιτικές οικογένειες και δεν είμαστε διαθέσιμοι να τη δούμε να τίθεται πάλι σε κίνδυνο».

Επίσης, η Πράσινη Αριστερά πραγματοποιεί τη 2η Προγραμματική της Συνδιάσκεψη, 7 – 9 Μαΐου, με θέματα που αφορούν στην Εξωτερική Πολιτική, την Ευρώπη και την Ε.Ε., την  πολιτική για την Παιδεία, την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, την Υγεία και την Πράσινη Αριστερά και Οικολογία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Οικολόγοι Πράσινοι –που, κατά τεκμήριο, αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη του χώρου- έχουν προχωρήσει στις επεξεργασίες τους, και τονίζουν ότι: «Οι προτάσεις μας προς την κοινωνία είναι ξεκάθαρες. Η ανάγκη συνύπαρξης των παραγωγικών τάξεων και της πολιτικής οικολογίας είναι επιβεβλημένες. Η συμμετοχή της κοινωνίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις που συνδέονται με όλο το φάσμα των τομέων της οικονομίας και επιχειρηματικότητας είναι μέρος της ολιστικής προσέγγισής μας προς τις παραγωγικές τάξεις».

 Για παράδειγμα, δίνουν έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των δευτερογενών υλικών (ανακυκλώσιμων) για την παραγωγή τελικών προϊόντων, που θα συμβάλει στη μεταστροφή του τρόπου παραγωγής. Ένας άλλος τομέας που χρειάζεται διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά με σωστή χωροθέτηση, για ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και των σημαντικών παραγωγικών κλάδων, όπως του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα (παραγωγική γη, δάση). Οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο ανάπτυξης των Α.Π.Ε., με διασφάλιση της κάλυψης των τοπικών αναγκών (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κ.λπ.). Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούν ότι απαιτούνται νέα νομοθετικά εργαλεία. Και επισημαίνουν την πολιτική τους θέση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά η ιδιωτική πρωτοβουλία, η κρατική μέριμνα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

Υψηλή προτεραιότητα δίνεται επίσης: α) στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, με σύγχρονο εξοπλισμό και προσλήψεις που να καλύπτουν πλήρως τα οργανογράμματα των δομών υγείας προκειμένου να μην ξαναζήσουμε τα προβλήματα της πανδημίας, β) στη διάθεση πόρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γ) στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας χωρίς την παρουσία της αστυνομίας αλλά με αυτορρυθμιζόμενες διαδικασίες από την κοινότητα και εισαγωγή μαθημάτων για την περιβαλλοντική αγωγή.

Η συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Έλενα Μπότση, δήλωσε στην “Εποχή”: "Η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και η αμεσοδημοκρατία είναι βασική μας αρχή. Αυτό σημαίνει ανατροπή της συγκεντρωτικής- γραφειοκρατικής χάραξης πολιτικών και της διαχρονικής κομματικής πόλωσης, με διάλογο και συνεργασία από τα κάτω, από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πλέον μονόδρομος η προσαρμογή όλων των πολιτικών παρεμβάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και των επιμέρους ατομικών συμπεριφορών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση είναι παγκόσμια αλλά η αντιμετώπισή της ξεκινάει από την μικροκλίμακα. Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε την προσαρμογή των οικολογικών προταγμάτων και αξιών στην ελληνική πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας στο σύνολό της, με έμφαση στην επαγγελματική, τεχνολογική, αγροτική εκπαίδευση και ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής αγωγής".

Ο έτερος συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, Δημήτρης Πολιτόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "είναι η στιγμή που η κοινωνία και οι πολίτες θα πρέπει να ακούσουν μια διαφορετική πολιτική φωνή, μία σύγχρονη προσέγγιση για τον άνθρωπο, την συνύπαρξη οικονομίας και περιβάλλοντος, φωνή που ενώνεται με τις αρχές και τις επιλογές της Ε.Ε. για μία μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας".

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet