Πρόσφατα ο  Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε το προοδευτικό ευρωπαϊκό όραμα: «να αντικαταστήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλιση». Καμία κοινή ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και κοινωνική για χώρες όπως η Ελλάδα, αν δεν επιδιώκει ταυτόχρονα την οικονομική σύγκλιση. Έτσι και ο μεγάλος οικουμενικός  στόχος της Κλιματικής Ουδετερότητας ως το 2050 δεν μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά από  χώρες με αποκλίνοντα χαμηλά εισοδήματα. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική στρατηγική ανοίγει ευκαιρίες για ευρωπαϊκές βιομηχανικές τεχνολογικές πολιτικές, ότι ο  ενεργειακός μετασχηματισμός του μέλλοντος θα δημιουργήσει νέες αγορές παγκοσμίως, σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές και πλήθος νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 

Οι σημερινές πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ που θέτουν την πορεία για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, όπως και κυρίως το νέο «σύμφωνο σταθερότητας», οφείλουν να λάβουν υπόψη τους την δίκαιη συμμετοχή από  όλες τις χώρες. Να μην ενισχύσουν ανταγωνιστικά  αποκλειστικά και μόνο τις οικονομικά ισχυρές χώρες, διατηρώντας τις φτωχότερες περαιτέρω ως καταναλωτικές εμπορικές αγορές.

Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να ζητήσουμε και να επιβάλουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους του συμφώνου για τον τεχνολογικό  εκσυγχρονισμό των παραγωγικών υποδομών μας με στόχο την εγχώρια προστιθέμενη αξία, την εξισορρόπηση του αρνητικού μας  εμπορικού ισοζυγίου. Να μην παραμείνουμε παθητικοί πελάτες αγοράς ενεργειακών τεχνολογιών.

Διαθέτουμε ανθρώπινο επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό υψηλότατου επιπέδου, περιζήτητου από την βόρεια Ευρώπη, ας του δώσουνε τα εφόδια παραμονής και προσφοράς στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου του. Ποικίλα εξειδικευμένα ενεργειακά προϊόντα απαραίτητα για την κλιματική στρατηγική μπορούν να αναπτυχθούν και να παραχθούν στην Ελλάδα συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και συνάμα στον περιορισμό της υφιστάμενης άδικης εισοδηματικής απόκλισης βορά- νότου.

Πρόταγμα του προοδευτικού Οικολογικού Κινήματος: Ισότιμη συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ στην ανάπτυξη και παραγωγή ευρωπαϊκής τεχνολογίας ενεργειακής μετάβασης, όχι μόνο πελάτες-χρήστες. Για μια ισχυρή δημοκρατική Ευρώπη ισότιμων πολιτών.

Βασίλης Τσολακίδης Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι βιοαρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet