Τι είναι εκείνο που κάνει τόσο αγχώδη την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, να επιστρατεύσει όλα τα φιλικά μέσα ενημέρωσης –ο «φίλος» στην ανάγκη φαίνεται– ακόμη και το απροκάλυπτο ψέμα για να απαντήσει στο θέμα των πατεντών, μετά τη δήλωση του Μπάιντεν; Τι είναι αυτό που την υποχρεώνει να κάνει το μαύρο – άσπρο, να κατασυκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στα εμβόλια και άλλα πολλά; Μα, βέβαια, ότι η περίπτωση των πατεντών, κάτι που η ιδεολογία και η επιπολαιότητά της δεν της επέτρεψε να δει έγκαιρα, γίνεται σήμερα κεντρικό ζήτημα και μέτρο, στο επίπεδο της κοινωνίας, της κοινωνικής πολιτικής και ευαισθησίας κάθε πολιτικής δύναμης. Και εδώ η ΝΔ πιάνεται στα αντικοινωνικά δεξιά πράσα για μια ακόμη φορά.

 

Ψέμα χωρίς μέτρο

 

Πόσες φορές και με πόσες παραλλαγές δεν λοιδόρησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την απελευθέρωση των πατεντών και στη συνέχεια, ως κοινωνικό αγαθό, να δοθεί η δυνατότητα να παράγεται από πολλές χώρες και το εμβόλιο φθηνό να φθάνει σε κάθε κοινωνία του πλανήτη, σε κάθε πολίτη; Σε κάθε επίπεδο της ΝΔ, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, είχαμε και μια βερσιόν επίθεσης. Βοηθούντος του Τύπου, αν και με σημαντικές ρωγμές, διότι ο ΠΟΥ είχε πάρει θετική θέση, η ειρωνεία περπατούσε, ώσπου είχαμε τη δήλωση Μπάιντεν. Η κυβέρνηση θα εκτίθετο πολύ αν δεν έσπευδε να καλυφθεί έστω και με ψέματα. Διότι οι ΗΠΑ για τον κόσμο της ΝΔ δεν είναι παίξε, γέλασε –δεν φθάνει η κάλυψη από την άρνηση της Μέρκελ– πολύ περισσότερο που μπορεί να το επωφεληθεί ο κρίσιμος αντίπαλος στην εσωτερική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όμως, μπορεί να είναι πειστική η κυβέρνηση ότι ήταν, έστω ότι είναι, μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική δύναμη, που το απέδειξε μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας και κακώς στερούμε τώρα από τον πρωθυπουργό τα πρωτεία ακόμη και στις πατέντες; Όχι, βέβαια. Είχε ευκαιρία να το αποδείξει παίρνοντας μέτρα που, πράγματι, θα είχαν υψηλά θετικό κοινωνικό πρόσημο, όπως μέτρα για ειδικές και ευάλωτες κατηγορίες ή περιοχές, για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για τα μέσα συγκοινωνίας. Δεν το έκανε, λοιπόν, στην προ-Μπάιντεν εποχή και δεν φαίνεται να το κάνει και στη μετα-Μπάιντεν.

 

Σύνοδος Κορυφής στο Πόρτο

 

Εξάλλου κοντός ψαλμός αλληλούια. Σαββατοκύριακο στο Πόρτο της Πορτογαλίας συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος δια ζώσης. Η ατζέντα είναι γεμάτη μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα αποφασιστούν και φυσικά στο επίκεντρο θα είναι και οι πατέντες. Ας περιμένουμε τι θέσεις θα υποστηρίξει και στο θέμα αυτό. Δηλαδή, αν κυβέρνηση και Κ. Μητσοτάκης «βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας», όπως την καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιπαραθέσεις και η συζήτηση δεν θα είναι κάτι απλό, καθώς εμπλέκονται και γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και η ανάγκη της κυβέρνησης Μπάιντεν, και γι’ αυτούς τους λόγους, να αντιμετωπίσει σε βάθος τις αιτίες που αναπαράγουν την άκρα Δεξιά και τον Τραμπισμό, το κοινωνικό υπόβαθρο. Αυτό το δεξιό και κοινωνικά συντηρητικό, ακόμη και αντιδραστικό, υπόβαθρο η ΝΔ, αντίθετα, το επωφελείται και «φροντίζει» να είναι ενεργό. Τα δημοσκοπικά ευρήματα σε πολλά θέματα (εξωτερική πολιτική, θρησκευτικά αισθήματα, μετανάστες, ομοφυλοφιλία, πρόσφυγες κ.ά.) είναι τέτοια και αντί να τα αποθαρρύνει, τα ενθαρρύνει.

Χαρακτηριστικές είναι οι επευφημίες για τα αποτελέσματα της Μαδρίτης υπέρ της υπερδεξιάς υποψηφίου που μποϋκοτάρισε τα μέτρα περιορισμού της κυβέρνησης για να αντιμετωπισθεί ο κορονοϊός και ετοιμάζεται να συνεργαστεί με το νεοφασιστικό VOX. Πολιτική χωρίς αρχές, με πατέντα, καθώς εδώ κόπτεται, δήθεν, εναντίον του λαϊκισμού!

 

Ένα ριφιφί αλλιώτικο από τ’ άλλα

 

Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί το συμβάν με τη διάρρηξη των γραφείων του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η αγανάκτηση είναι ευνόητη και θα ίσχυε για οποιοδήποτε συμμετέχοντα στη δημόσια ζωή απειλείται ή εμποδίζεται. Όμως, για τον Ευκλείδη είναι αδιανόητο να συμβαίνει ακόμη και για όποιες σκοτεινές δυνάμεις. Υπάρχει, άραγε, άλλο δημόσιο πολιτικό πρόσωπο περισσότερο ανοιχτό, καθαρό στις απόψεις και προθέσεις του, στο έργο του; Αντιγράφουμε, συμπαραστεκόμενοι, απ΄ την αντιπροσωπευτική ανακοίνωσή του ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. Πέρα από την οργή του, ούτε και τώρα, έχασε το χιούμορ του. «Τίποτα και κανένας δεν θα μας τρομοκρατήσει, τίποτα και κανένας δεν θα μας φιμώσει, τίποτα και κανένας δεν θα μας σταματήσει. Και ας ψάξουν όσο θέλουν αυτά που αφαίρεσαν, αν αυτός ήταν ο στόχος τους. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Το πολύ πολύ να μάθουν κάποια οικονομικά». «Περιμένουμε την άμεση εξιχνίαση της διάρρηξης στο γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή οικονομικού κύκλου του κόμματος», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet