Η Ιταλία ζητά την εκ νέου ενεργοποίηση της συμφωνίας της Μάλτας για την επανεγκατάσταση προσφύγων και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά επικαλούμενη μια αόριστη «αλληλεγγύη».

 

Πάνω από 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στη Λαμπεντούζα στις 10 Μαΐου 2021. Οι αποβιβάσεις συνεχίζονται (14 μέσα σε 18 ώρες). Πολλοί ανήλικοι ανάμεσα στους αφιχθέντες.

Ο Ματέο Σαλβίνι άδραξε την ευκαιρία να προτείνει και πάλι το ρατσιστικό και διχαστικό του σχέδιο: «Με εκατομμύρια Ιταλούς σε δύσκολη θέση, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τις 12.000 λαθρομετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα μας από την αρχή του έτους», είπε.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσία Λαμορτζέζε θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει σύμπραξη του υπουργείου της με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση.

Η ιταλική κυβέρνηση προκρίνει ως λύση την ενεργοποίηση εκ νέου της συμφωνίας της Μάλτας του 2019 με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Φιλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία. Η συμφωνία προέβλεπε τη μετεγκατάσταση ενός ορισμένου αριθμού προσφύγων στις παραπάνω χώρες, όμως είχε ανασταλεί λόγω κορονοϊού και η εφαρμογή της ήταν εξαρχής εξαιρετικά προβληματική.

Καμία συγκεκριμένη απάντηση από την υπόλοιπη ΕΕ προς το παρόν, πέρα από την επίκληση από την Κομισιόν μιας υποκριτικής «αλληλεγγύης», για μια συμφωνία που ήταν σε εθελοντική βάση που αφορούσε μόνο τους διασωθέντες από σκάφη ΜΚΟ, ενώ κάποιες χώρες ήθελαν να επιλέξουν ποιοι θα μετεγκατασταθούν στο έδαφός τους και ποιοι θα αφεθούν στην τύχη τους.

.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet