H μαμά κολιμπρί ζαπατίστα με το μωρό της ταξιδεύουν για γη και ελευθερία.

 

 

 

Στις 2 Μαΐου το πλοίο Βουνό (Μοντάνια) ξεκίνησε από το νησί Μουχέρες του Μεξικού με ρότα λιμάνι της Ευρώπης, όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στα μέσα Ιουνίου. Με αυτό το πλοίο ταξιδεύει η ναυτική Μοίρα 421, δηλαδή η επταμελής αντιπροσωπεία των Ζαπατίστας, που αποτελείται από 4 γυναίκες, 2 άντρες και 1 άλλο1. Η υπόλοιπη πολυμελής ομάδα Ζαπατίστας, αλλά και αλληλέγγυοι-ες από την ήπειρό μας, θα πάνε να τους συναντήσουν και να τους καλωσορίσουν με άλλα μεταφορικά μέσα. Από εκεί θα ξεκινήσει «το ταξίδι» στις διαφορετικές γεωγραφίες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ένα ταξίδι της «ελπίδας για ζωή», για «γη και ελευθερία», για όσα μας ενώνουν, που, μεταξύ άλλων, «μας ενώνει η συνειδητοποίηση ότι αυτό που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε, δεν είναι το να επιβάλλουμε το βλέμμα μας, τα βήματά μας, τις συντροφιές, τους δρόμους και τους προορισμούς μας, αλλά το να ακούσουμε και να κοιτάξουμε τον άλλον που, αν και διαφορετικός, έχει την ίδια λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη».2

 

Η απρόσμενη εξέγερση και η διεθνιστική αλληλεγγύη

 

Οφείλουμε ένα ηχηρό και από καρδιάς καλωσόρισμα σ’ αυτούς/ές που άναψαν την πρώτη σπίθα αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, που ανενόχλητος συνέχιζε τη βάρβαρη επέλασή του εκείνη την περίοδο. Η ένοπλη εξέγερση ιθαγενών στην επαρχία Τσιάπας, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, και η κατάληψη της πρωτεύουσάς της Σαν Κριστόμπαλ από τον ΕΖLN (Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) τα χαράματα της πρωτοχρονιάς του 1994 ήταν η σπίθα που γρήγορα διαδόθηκε και αναπτύχθηκαν κινήματα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης (π.χ Σιάτλ, Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ).

Συμβολικό ιστορικά3 το ταξίδι, αλλά και ανταπόδοση στην έμπρακτη αλληλεγγύη αμέτρητων Ευρωπαίων (και Ελλήνων-ίδων) που πήγαν στις εξεγερμένες κοινότητες είτε τα πρώτα δύσκολα και αιματηρά χρόνια της εξέγερσης, σαν ασπίδες προστασίας τους από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις σφαγές του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων, είτε αργότερα όταν οι αυτόνομες πλέον ζαπατίστικες κοινότητες δημιουργούσαν τους θεσμούς «καλής διακυβέρνησης», που μας ενέπνευσαν και εξακολουθούν να εμπνέουν και νεότερες γενιές, δημιουργούσαν δομές Παιδείας και Υγείας (ανύπαρκτες μέχρι τότε) με νέες αρχές, όταν έθεσαν ως προτεραιότητα την ισότητα των φύλων και καταδίκασαν έμπρακτα την έμφυλη βία. Και όλα αυτά σε συνθήκες πολέμου χαμηλής έντασης.

Στο κύμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε, το κίνημα στην Ελλάδα είχε σημαντική συμβολή σε όλες τις περιόδους, με ορόσημο το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση, με σταθερή συμμετοχή αλληλέγγυων από Ελλάδα, ενός σχολείου εκπαίδευσης δασκάλων, κτίριο – βιβλιοθήκη, κτίριο διαμονής των δασκάλων (καμπάνια ένα σχολείο για την Τσιάπας).

«…Και για να θερίσεις θα πρέπει να έχεις δουλέψει σκληρά στο χωράφι… τη γη δεν τη διατάζουμε, της εξηγούμε, της μιλάμε, την τιμάμε, της λέμε ιστορίες για να την ενθαρρύνουμε. Και δεν μπορεί να ακούσει οποτεδήποτε, αλλά όπως θα ’λεγε κανείς, έχει το δικό της ημερολόγιο. Πρέπει να υπολογίσεις σωστά τις μέρες και τις νύχτες, να παρατηρείς τη γη και τον ουρανό για να δεις πότε ακριβώς πρέπει να φυτέψεις τον σπόρο.

…Τα πράγματα δεν βγαίνουν επειδή δούλεψες πολύ και είσαι αποφασισμένος. Πρέπει να επιλέξεις ένα έδαφος καλό, μετά τα σωστά εργαλεία και στη συνέχεια τους χρόνους για την κάθε εργασία. Δηλαδή, όπως λένε, θέλει θεωρία και πράξη με γνώση…».4

 

Η …υποδοχή ξεκίνησε

 

Στην Ελλάδα, πολλές συλλογικότητες από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας που συντονίζουν τη δράση τους για την υποδοχή πριν και κατά τη διάρκεια της παραμονής των Ζαπατίστας στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει τις ποικιλόμορφες δράσεις τους (αναλυτικά, στην ιστοσελίδα της Πανελλαδικής Δικτύωσης «Το καραβάνι των Ζαπατίστας).

Ειδικότερα, το Στέκι Μεταναστών, τα Πίσω Θρανία και το Σκασιαρχείο έχουν ανακοινώσει διήμερο εκδηλώσεων για την υποδοχή των Ζαπατίστας 22 και 23 Μαΐου στο Κηπάκι της Τσαμαδού (βιβλία, ημερολόγια κλπ. για οικονομική στήριξη του ταξιδιού, προβολή ντοκιμαντέρ, εκδήλωση από ΠΘ και Σκασιαρχείο για την εκπαίδευση στις αυτόνομες κοινότητες).

 

Σημειώσεις

1. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει μια διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα.

2. Μια διακήρυξη για τη ζωή. Πρώτο μέρος, 1/1/2021

3. Στις 13/8/2021 500 χρόνια από την κατάκτηση του Μεξικού.

4. Χθες: Η θεωρία και η πράξη. Απρίλης 2021.

 

Σχετικές ειδήσεις στα: spithazapatista.home.blog, paliacatezapatista.wordpress.com, enlacezapatista.ezln.org.mx.

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet