Στις 10 Μαΐου 2021, κατόπιν τρίχρονης μάχης με τον καρκίνο, σίγησε για πάντα η φωνή του αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Σωτήρη Αλεξόπουλου.

Ο Σωτήρης γεννημένος στην ορεινή Ναυπακτία πριν 70 χρόνια, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά στην Αγγλία.

Μέσω της έντονης κινηματικής του δράσης και της ανιδιοτελούς του προσφοράς αναδείχθηκε σε ξεχωριστή μορφή της κοινωνίας του Πειραιά.

Στον Πειραιά όπου ζούσε και εργαζόταν, πρωτοστάτησε εδώ και 30 χρόνια στους αγώνες για τη βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος οργανώνοντας δράσεις κοινωνικού ακτιβισμού και αλληλεγγύης. 

Τον συναντάμε από τη δεκαετία του 1990 στην πρωτοπορία των αγώνων για τη διεκδίκηση των δημόσιων χώρων, τον βρίσκουμε στη συνέχεια την περίοδο της οικονομικής κρίσης να οργανώνει συσσίτια και συλλογή ειδών για τη στήριξη των συνανθρώπων μας μέσω της Αλληλεγγύης, να ιδρύει την «Παμπειραϊκή πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες και μετανάστες», συσπειρώνοντας γύρω του εκατοντάδες εθελοντές για να βοηθήσουν την περίθαλψη των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά. Να ενισχύει διαρκώς συλλογικότητες νέων, καλλιτεχνών της πόλης, να στέκεται μπροστάρης στον αντιφασιστικό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, να είναι ο πρωτεργάτης, και θεμελιωτής του κινήματος «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», μέσα από το οποίο εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος στην Α’ Κοινότητα Πειραιά στις εκλογές του 2019.

Δοσμένος ολόψυχα με όλες τις δυνάμεις του πάντοτε στην προσφορά για τον άνθρωπο, στον αγώνα για το δίκιο, σύνδεσε το όνομά του με κάθε διεκδίκηση των ανθρώπων του Πειραιά. Το ζεστό χαμόγελο, ο αυθορμητισμός, η καλοσύνη και η οξύνοιά του θα συντροφεύουν πάντα τους ανθρώπους που ενέπνευσε και στήριξε.

Πάνω στον σπόρο τον δικό του θα σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας, δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα πάψουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε για το δίκιο!

 

Δήμητρα Βήνη

 

Η Δήμητρα Βήνη είναι κοινοτική σύμβουλος Α’ διαμερίσματος Πειραιά για την ανεξάρτητη κοινοτική παράταξη Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή.

 

* * *

 

Αντίο σύντροφε Σωτήρη

 

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Σωτήρης Αλεξόπουλος. Ο Σωτήρης που ήταν πάντα μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του Πειραιά και όλων των γειτονικών περιοχών.

Ο Σωτήρης ήταν ψυχή της πέτρινης αποθήκης στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου έγινε φίλος, πατέρας και συντρόφος χιλιάδων μεταναστών, που πέρασαν από εκεί το 2015-16.

Ο Σωτήρης ήταν ο ιδρυτής της Παμπεϊραικής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ήταν ο αλληλέγγυος που ήταν πάντα δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη, χωρίς να ξεχωρίζει τους ανθρώπους και να τους κατηγοριοποιεί με καταγωγή, θρησκεία η χρώμα.

Ο Σωτήρης ήταν ο αντιφασίστας που ήταν πάντα μπροστά στους συλλογικούς αγώνες που δόθηκαν σε κάθε γειτονιά του Πειραιά και των γειτονικών περιοχών κατά του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α.

Ο Σωτήρης ήταν αυτός που μέχρι το τέλος, μέσα από τα κοινωνικά κινήματα αντιτάχθηκε στα σχέδια της Cosco, που σαν στόχο έχουν την κατασκευή προβλήτα στην Πειραϊκή, καθώς η δημιουργία προβλήτα στην περιοχή θα είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό έγκλημα.

Ο Σωτήρης ήταν σύντροφος, φίλος και συνοδοιπόρος. Οι αγώνες του θα μείνουν ζωντανοί και θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Σύσσωμη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

 

 

* * *

 

Δωρεά στη μνήμη του Σωτήρη Αλεξόπουλου

 

Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, στις 3 μμ, κηδεύσαμε σε ηλικία 70 ετών τον λατρευτό μας σύντροφο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο, Σωτήρη Αλεξόπουλο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου, στο Κοιμητηρίου Σχιστού.

Η σύντροφος του, Φωτεινή, τα τέκνα του Όλγα και James, Κωστής και Cansu, ο εγγονός του Φίλιππος, τα αδέλφια του, Τάκης και Κατερίνα, Ιωάννα, Τερέζα, Γιώργος και Τζένη, Σίλια και Martin, τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς του. Συνεχίζοντας το έργο του, ενισχύουμε την "Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών". Paypal a/c : paypal.me/Pampiraiki IBAN: GR7001101980000019800232050

SWIFT (BIC): ETHNGRAA. Παρακαλούμε ενημερώστε για την δωρεά σας στο e-mail :pampiraiki@gmail.com

Δήμητρα Βήνη Η Δ. Βήνη είναι Κοινοτική Σύμβουλος Α΄ Κοινότητας Πειραιά με την παράταξη Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet