Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

 

Στη διαβούλευση βρίσκεται ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ζώα συντροφιάς, που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Η ανάγκη ενός νομοθετικού πλαισίου που θα συμπληρώνει κενά και θα βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία είναι ίσως χρήσιμη, χωρίς να αντιστρατεύεται διεθνείς κανόνες ευζωίας και θεμελιωμένες απόψεις κτηνιάτρων επιστημόνων. Το ερώτημα είναι αν το νομοσχέδιο αυτό πετυχαίνει τους παραπάνω στόχους και επιλύει τα προβλήματα μιας αρνητικής πραγματικότητας που έχουμε κυρίως με τα αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία με τον νόμο 4039/12 έχει θέσει με σαφήνεια και αυστηρότητα τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων. Η μη σωστή εφαρμογή του νόμου που δημιουργεί διάφορα προβλήματα, δεν πρέπει να οδηγεί σε λύσεις του τύπου «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται από αναρμόδιο υπουργείο, που μέχρι τώρα καμία υπηρεσία του δεν γνωρίζει τα αντικείμενα που πραγματεύεται, και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Υποχρεώθηκε η κυβέρνηση στην έκδοση Π.Δ., που μεταφέρει αρμοδιότητες μέρους του τμήματος κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, για να υπάρχει η νόμιμη δυνατότητα κατάθεσης νομοσχεδίου;

Η παράλογη αυτή ενέργεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε για να εξυπηρετήσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και για να ξεπληρώσει προεκλογικές υποσχέσεις ψηφοθηρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά, και είχε αναγγείλει στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ήθελε έτσι να υλοποιήσει την υποχρέωσή του.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την ευζωία των ζώων, αλλά οι συντάκτες του υπουργείου Εσωτερικών (αν το συνέταξαν αυτοί) δεν έλαβαν υπόψιν τους τις απόψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των Κτηνιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, των φορέων των κτηνιάτρων, της ΚΕΔΕ, και πλήθος φιλόζωων που έχουν καταθέσει τις διαφωνίες τους. Φαίνεται πως κάποιοι άλλοι, που έχουν ιδιαίτερη σχέση με το Μαξίμου, σχεδίασαν και επέβαλαν το περιεχόμενο. Το νομοσχέδιο είναι έξω και πέρα απ’ ό,τι ορίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, την αναπαραγωγή τους, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες.

Συγκεκριμένα ορίζει, επί ποινή, την καθολική στείρωση σε σκύλους και γάτες και δεν αναφέρει τι γίνεται με άλλα ζώα συντροφιάς, όπως ορίζεται σε κανονισμούς της ΕΕ. Ορίζει προσωρινό ιδιοκτήτη ή ανάδοχο για τα αδέσποτα, ενώ ιδιοκτήτης είναι μόνον ο δήμος, καταργεί την εκτροφή ειδικών φυλών από ερασιτέχνες φιλόζωους και ειδικά για τις ελληνικές φυλές, και άλλα που οι διάφοροι φιλόζωοι στη διαβούλευση αναφέρουν διαμαρτυρόμενοι. Είναι ένα νομοσχέδιο με αντιφάσεις, που ανατρέπει πολλά θετικά του νόμου 4039/12, χωρίς να υπάρχει καμία λογική επιχειρηματολογία και ταυτόχρονα προσθέτει επί της ουσίας μη λειτουργικές διαδικασίες. Ένα νομοσχέδιο που χρεώνει στους δήμους, επί ποινή στέρησης κονδυλίων, τις δυσλειτουργίες της περίθαλψης και διαχείρισης αδέσποτων ζώων, εξαναγκάζοντάς τους την υποχρέωση που έχουν, να τη μεταφέρουν –επί χρήμασι– σε ιδιώτες, με την μορφή «ανάθεσης». Δημιουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή που θα καθορίζει πολιτική και θα διαχειρίζεται εισηγούμενη κατανομή χρημάτων σε δήμους, σωματεία και ιδιώτες.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι να λύσει προβλήματα, αλλά να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους φίλους/ες, ειδικά του τραπεζικού και βιομηχανικού τομέα, να μοιράσει χρήματα του Δημοσίου με τη γνωστή μέθοδο της ανάθεσης έργου, να διευκολύνει το εμπόριο με μορφή «υιοθεσίας» στο εσωτερικό και εξωτερικό, να νομιμοποιήσει τα παράνομα καταφύγια, αφού από παράνομο καταφύγιο υιοθέτησε σκύλο και τον εγκατέστησε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, το επιτελικό κράτος, με πρωτοστάτη τον πρωθυπουργό, και στο ευαίσθητο θέμα των ζώων συντροφιάς, που απασχολεί χιλιάδες έλληνες πολίτες που έχουν ζώα για διαφορετικούς ο καθένας λόγους (φιλόζωοι, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, εκτροφείς, κ.α.), νομοθετεί με γνώμονα το μοίρασμα χρημάτων, την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την ικανοποίηση των ατόμων του στενού φιλικού περιβάλλοντος . Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αποδεικνύεται και εδώ, όπως και σε πολλές άλλες ενέργειες, ότι είναι το πρώτο στην ατζέντα της ΝΔ, την αφήνει αδιάφορη η ευζωία των ζώων, οι διαμαρτυρίες των φιλόζωων, οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, οι φορείς που έχουν γνώση του θέματος και έχουν ασχοληθεί για χρόνια με αυτό.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet