Ένα βήμα πίσω αναγκάστηκε να κάνει το υπουργείο Υγείας και να μην προχωρήσει το σχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ. Μετά τη συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ραπτή αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία δύο μηνών στους εργαζόμενους για να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις.

«Το προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων, μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό.

«Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκαν με την υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη (…) Ως κατάληξη, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, ζητήθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο, με ορίζοντα περίπου δύο μηνών, τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Ο Σύλλογός μας αποδέχεται αυτή την ευθύνη. Όλο το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για μας μια ευκαιρία ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, ώστε να διαμορφωθούν οι δικές μας προτάσεις, με τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον και προς την ελληνική κοινωνία».

Το προηγούμενο διάστημα, το θέμα αλλαγής της δομής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είχε προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης του οργανισμού από τους πολίτες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ –το οποίο συστάθηκε μετά τις εκλογές του 2019 υπό νέους όρους και καταργώντας το εκλεγμένο και άμισθο προηγούμενο ΔΣ- επρόκειτο να καταργηθούν θεραπευτικά προγράμματα και να συγχωνευθούν δομές, μειώνοντας κατά 1/3 το σημερινό αριθμό.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό λειτουργίας δημιουργούταν ένα νέο γραφειοκρατικό μοντέλο αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ τόνιζαν και τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα της απόφασης να ομογενοποιηθούν ανόμοια θεραπευτικά προγράμματα και δομές.

Η «Εποχή», μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το πάγωμα του σχεδίου νόμου για το επόμενο δίμηνο, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Δημήτρη Κολοκάθη, για να μάθει τα επόμενα βήματα των εργαζομένων και τον τρόπο σύνταξης των προτάσεών τους.

 «Αυτό που πήγαμε να ζητήσουμε από την υπουργό είναι να αποσυρθεί το σχέδιο της διεύθυνσης και να επιβάλλει ένα διάλογο μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Αυτό που έγινε τελικά είναι να αναβαθμίσει στην ουσία το διάλογο με τους εργαζόμενους μέσα από το υπουργείο, μέσα από το πρόσωπό της. Δηλαδή αυτό που είπε είναι ότι “θα καταθέσετε τις προτάσεις στο υπουργείο”. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις και μετά θα ξεκινήσει ένας διάλογος, αλλιώς δε έχει νόημα», σχολιάζει ο κ.Κολοκάθης.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση του Συλλόγου να καταθέσει προτάσεις, διότι είναι κάτι που για πρώτη φορά κάνουμε εμείς. Αναλάβαμε την ευθύνη. Θα ενεργοποιήσουμε στην ουσία το σύνολο των οργάνων που η προηγούμενη διοίκηση έχει παροπλίσει και μέσα από αυτά καλούμε τους εργαζόμενους να καταθέσουν προτάσεις σε σχέση με το κανονισμό λειτουργίας. Δεν ξεκινάει αυτή η διαδικασία από το μηδέν. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει οργανόγραμμα, υπάρχει κανονισμός λειτουργίας. Αυτό που θα κάνουμε είναι να επικαιροποιήσουμε κάποια πράγματα και ενδεχομένως να προσθέσουμε κάποια παραπάνω».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κατηγόρησε το διορισμένο ΔΣ πως προσπαθεί να υποβαθμίσει το Σύλλογο ως όργανο εκπροσώπησης του οργανισμού και επιλέγει να συνομιλεί ατομικά με εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ.

«Το ΔΣ δεν έχει επικοινωνία με τον οργανισμό εν γένει. Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Το 2020 η νέα διοίκηση ήταν απούσα, έκανε μόνο επικοινωνιακές κινήσεις και το μόνο που δούλευε συστηματικά είναι το πώς θα αλλάξει τον οργανισμό συθέμελα. Χωρίς να αιτιολογεί. Η διοίκηση ουδέποτε συζήτησε επί της ουσίας με τους εργαζόμενους. Το ΚΕΘΕΑ θα καταθέσει μέσω του Συλλόγου την άποψη του. Και η άποψη αυτή δεν θα είναι η άποψη των συνδικαλιστών, θα είναι η άποψη του ΚΕΘΕΑ. Εκπροσωπείται το ΚΕΘΕΑ μέσω του Συλλόγου. Η Διοίκηση εκπροσωπεί τον εαυτό της», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet