Πολύ μεγάλη εστιακή αναζωπύρωση του covid-19 παρατηρείται το τελευταίο περίπου δεκαήμερο στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στο δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή με το 40% των δειγμάτων, που παίρνονται στα νοσοκομεία να είναι θετικά (σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου) καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κάθε ημέρα. Τα δύο νοσοκομεία του νομού (σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο) έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και η πίεση των εργαζομένων σε αυτά είναι κυριολεκτικά αφόρητη.

Η Αιτωλοακαρνανία δεν αποτελεί εξαίρεση στη χώρα. Οι περισσότεροι νομοί «μπαινοβγαίνουν» στο «βαθύ κόκκινο» ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών της ΝΔ στην αντιμετώπιση του covid-19. Στην κάθε περιοχή μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά συγχρωτισμού, που συμβάλλουν αρνητικά. Ωστόσο, βασική και κύρια αιτία της ζοφερής κατάστασης στη χώρα και στην Αιτωλοακαρνανία είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που διαλύει μεθοδικά την υγεία και την οικονομία και διαμελίζει καθετί μικρομεσαίο και παραγωγικό. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, επενδύει ηθελημένα ή μη στο αφήγημα της ΝΔ περί ατομικής ευθύνης αφήνοντάς την «στο απυρόβλητο».

Τι έκανε η ΝΔ μπροστά στη νέα έξαρση των κρουσμάτων; «Εξαφάνισε» και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, έριξε το κύριο βάρος στον εμβολιασμό και επιδόθηκε σε μετακινήσεις με το «έτσι θέλω» του προσωπικού για να εμβολιάζουν. Η εμβολιαστική εκστρατεία θα πρέπει, οπωσδήποτε, να πετύχει. Ωστόσο, χωρίς ένα οργανωμένο, στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα Υγείας το εμβόλιο δεν αρκεί.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα δύο νοσοκομεία του πιο μεγάλου νομού της χώρας έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα αναστέλλοντας εξωτερικά ιατρεία και τακτικά χειρουργεία! Αυτά τα δύο νοσοκομεία, που με τόσο κόπο και αγώνα των εργαζομένων και των πολιτών «στάθηκαν στα πόδια τους» και ενισχύθηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα οδηγούνται ξανά σε καθεστώς λειτουργικής κατάρρευσης. Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να είναι εκτός νοσοκομείων και να ενισχυθούν με προσωπικό, να υπάρξει σχεδιασμός για το πού θα είναι, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί η εμβολιαστική διαδικασία «θα τραβήξει» και λόγω μεταλλάξεων και μετά το φθινόπωρο.

Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα ανεχτούν τη διάλυση της Υγείας στο νομό. Υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από πολίτες αλλά κυρίως από εργαζομένους με κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας της Υγείας.

Απαιτείται άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της, ψυχραιμία και κοινωνική συνοχή. Να γίνει κατανοητό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο covid-19, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, που «μοιράζει τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ημετέρους» και διαλύει δημόσιες δομές και παραγωγή.

Μαρία Τριανταφύλλου Η Μαρία Τριανταφύλλου είναι φιλόλογος και πρώην βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet