Την εβδομάδα που μας πέρασε, πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής έπαιξε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις επικείμενες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προηγούμενου διαστήματος –τόσο του κ. Τσιάρα όσο και κάποιων ΜΜΕ και των λόμπι που τα κατεύθυναν– να παρουσιαστεί η νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ ως προοδευτική, εκσυγχρονιστική, αλλά και προς το συμφέρον των παιδιών χωρισμένων γονιών, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική. Οι αλλαγές που γίνονται δεν είναι προς το «συμφέρον του τέκνου», όπως θα έπρεπε και όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις, ούτε επί τω δικαιότερω για τους γονείς, ούτε όμως συμβάλλει το νομοσχέδιο στην καθιέρωση της πολυπόθητης κουλτούρας της από κοινού επιμέλειας, όπως όλοι θα θέλαμε. Οι τοποθετήσεις των περισσότερων φορέων που κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν κόλαφος για το νομοσχέδιο. Τόσο η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία όσο και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η ΕΕΔΑ, η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις αποδόμησαν πλήρως την επιχειρηματολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι ασάφειες και οι αντινομίες του νομοσχεδίου θα προκαλέσουν αύξηση των αντιδικιών και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρόκειται να λύσουν.

Επιπλέον, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –εκτός της Ελληνικής Λύσης– εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και έθεσαν επιτακτικά το ερώτημα: «ποιά συμφέροντα εξυπηρετείτε κ. Τσιάρα και επιμένετε σε μια νομοθέτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που δεν έχει ούτε κοινωνική αποδοχή ούτε διακομματική συναίνεση»;

Σύμφωνες με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης φάνηκαν να είναι και δύο βουλεύτριες της ΝΔ, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου και η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες την Πέμπτη το απόγευμα κατέθεσαν 10 τροπολογίες για τα συνολικά 23 άρθρα του νομοσχεδίου! Μάλιστα, η κ. Γιαννάκου ήταν ιδιαίτερα επικριτική κατά τη διάρκεια των ομιλιών της και στις δύο επιτροπές, αφήνοντας υπονοούμενα για τους εμπνευστές του νομοσχεδίου ότι «έχουν πληρώσει εκατομμύρια για να κάνουν ανοικτή διαφήμιση» και για τον κ. Τσιάρα, που δεν φαίνεται να συναινεί σε αλλαγές, ότι «κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης κ. Υπουργέ». Εάν αυτό δεν είναι η πλήρης αποδόμηση του κ. Τσιάρα, τότε τί είναι;

Είναι σαφές ότι την πολιτική κάλυψη στον κ. Τσιάρα την έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που επιμένει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο-παρωδία για το Οικογενειακό Δίκαιο και γι’ αυτό οφείλει να έρθει ο ίδιος στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη να υπερασπιστεί την επιστροφή της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας στη δεκαετία του ’60 και του ’70.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet