Χωρίς να αλλάξει κάτι, παρά τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης, επιστημονικής κοινότητας και συνδικάτων, με ενισχυμένες τις αντιδραστικές κλείδες του, δόθηκε σε –σύντομη– διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο. Όπως απέδειξε μέχρι τώρα η κυβέρνηση «δεν ακούει» τίποτε και ολοταχώς θα το ψηφίσει. Είναι, καταρχάς, μία δομική βλαπτική παρέμβαση, ανατροπή στους θεσμούς που διέπουν το καθεστώς εργασίας και συλλογικής ζωής των μισθωτών, που πολλά χρόνια ζητούσαν ο ΣΕΒ και η μεγάλη εργοδοσία, αλλά δίσταζε ως και η δεξιά να ανταποκριθεί. Το νομοσχέδιο, όμως, είναι, συγχρόνως, και πολιτική πράξη. Η κυβέρνηση, και με άλλα έως τώρα, συγκροτεί τον χώρο επιρροής της, διότι ενόψει του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών τον θέλει αξιόμαχο.

Είναι μία πράξη, η πιο ταυτοτική και συνάμα προκλητική, μιας στενής ομάδας κοινωνικά παγερά αδιάφορων και μέτριων τεχνοκρατών που περιστοιχίζει το Μαξίμου, με κάποιες αποστάσεις ακόμη και από το κόμμα της ΝΔ, που δεν έχει κανένα φραγμό. Και το μόνο που της απομένει για να στηρίξει το δημιούργημά της, πριν προσφύγει στην καταστολή και τα ασφυξιογόνα, που είναι έτοιμα στα υπόγεια της Ασφάλειας και οσονούπω θα τα γευθούν οι απεργοί – διαδηλωτές, είναι η απόκρυψη, το ψέμα, η αναπλαισίωση όσων αρνητικών προβλέπει το νομοσχέδιο. Τα στρατευμένα, στη μεγάλη πλειονότητά τους, μέσα ενημέρωσης επικουρούν αυτό το σχέδιο.

Με δύο –τουλάχιστον– μεγάλους ευφημισμούς παρενέβη και ο πρωθυπουργός. Το νομοσχέδιο είπε «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο». Και το ονόμασε «Νομοσχέδιο για την προστασία της Εργασίας». Θα μείνει στην ιστορία. Υπάρχουν και οι δευτερεύοντες εξωραϊσμοί. Η κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας και η αναγόρευσή της σε Ανεξάρτητη Αρχή ονομάστηκε «αναβάθμιση», ενώ η απόλυτη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με κυρίαρχο θεσμικά, πλέον, τον εργοδότη ισχυρίστηκαν ότι προωθεί την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής! Σε non paper της κυβέρνησης περιλαμβάνονται δέκα σημεία του νομοσχεδίου. Η λέξη 8ωρο δεν υπάρχει και το σχετικό άρθρο κατάργησής του αναφέρεται ως «παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες του».

Σε δυο συνεντεύξεις μας, με τον πρόεδρο του ΕΚΑ Γιώργο Μυλωνά και τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, αναλύεται το νομοσχέδιο και ο/η αναγνώστης/ρια θα ενημερωθεί. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί απ’ όλες τις πλευρές, πολιτικές και συνδικαλιστικές, αλλά και επιστημονικές –λαμπρό παράδειγμα ο πρόεδρος των δικαστών κ. Σεβαστίδης– διότι το νομοσχέδιο αφορά την κοινωνία όχι μόνο τους μισθωτούς, είναι ότι χρειάζεται αγωνιστική αλληλεγγύη και ενότητα. Η ήττα θα επιπέσει επί όλων την κεφαλή, παραταξιακά οφέλη δεν υπάρχουν, όπως νομίζουν κάποιοι πριμοδοτώντας χωριστές συγκεντρώσεις.

 

Σχέδιο χαλάρωσης χωρίς μέτρα άμυνας

 

 Η κυβέρνηση έχει στον νου της, συνεχώς, την πολιτική πίεση από τα αποτελέσματα της πολιτικής της για την πανδημία προχωρεί στη χαλάρωση των μέτρων. Με μεγάλο, όμως, ρίσκο. Διότι εμμένει στην απόφασή της να μην ενισχύει το ΕΣΥ ούτε καν σε ευάλωτες περιοχές ή συμβιώσεις και  καθυστερεί ο εμβολιασμός. Η περίπτωση ανοίγματος του τουρισμού, είναι χαρακτηριστική και έγινε ορατή διεθνώς λόγω και της ανικανότητας του αρμόδιου υπουργού. Εξαγγέλλουν μέτρα επαναλειτουργίας χωρίς, επιπλέον, κανενός είδους βοήθεια για να επανεκκινήσουν οι επαγγελματίες όπως στην εστίαση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, ιδίως ο στενός κύκλος του Μαξίμου, δεν πτοείται και εφαρμόζει την πολιτική της. Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί ενώ προετοιμάζεται για την 1η Ιουνίου να εφαρμοστεί ο πτωχευτικός κώδικας. Οι πληροφορίες, εν τω μεταξύ, επιμένουν ότι το καλοκαίρι, με τον κόσμο στις ακτές και τα χωριά, θα ψηφιστεί και το ασφαλιστικό με την ιδιωτικοποίηση του επικουρικού. Και επειδή υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης στη διαχείριση του στο Μαξίμου περιήλθε και αυτό. Ευρύτερα, τα δημόσια έργα θα διευθύνονται, όπως και άλλα πολλά, από τον κύκλο του πρωθυπουργού!

 

Ο ενοχλητικός ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι εξελίξεις, βεβαίως, είναι αντιφατικές, άρα οι αβεβαιότητες δεν λείπουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τη δημοσκοπική υπεροχή. Διότι τα ποιοτικά στοιχεία, όπως έδειξε και η έρευνα του ευρωβαρόμετρου, είναι αρνητικά και κανένας δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσουν όταν, από τις «παγωμένες», λόγω πανδημίας πολιτικές τάσεις, βρεθούμε μπροστά στις κάλπες. Γι’ αυτό δεν εγκαταλείπουν δοκιμασμένες πρακτικές, από την περίοδο όπου η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση: βρώμικη προπαγάνδα και δολοφονία χαρακτήρων. Με επιλεγμένες, «έξυπνες» βολές. Μετά τους «εμμονικούς» ιδεολογικά βετεράνους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σειρά έχουν νεότερα μέλη της ηγεσίας. Τώρα, ο μεγεθυντικός φακός των «υπηρεσιών αλήθειας» της ΝΔ παρέλαβε την Έφη Αχτσιόγλου. Ακόμη και αξιοπρεπείς αρθρογράφοι –«Καθημερινή»– παρέλειπαν μερικές λέξεις –που τις έχει το ρεπορτάζ της εφημερίδας τους! –  για να «ταιριάζει» πιο καλά η … «κριτική».

Στην «Εποχή» σημείωνα ξανά την πίεση που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τους «σοβαρούς αναλυτές» για το «ατόπημά του» να κατεβαίνει στον δρόμο. Καθώς αυτό δεν «εισακούστηκε», αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι κινηματικές και παρεμβατικές πρωτοβουλίες του, κεντρικά και –ιδίως– τοπικά, να περιμένουμε εντατικοποίηση των επιθέσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Μπροστά  μας είναι ένα κρίσιμο δεκαήμερο όπου θα έλθει στη Βουλή το εργασιακό. Με αντιπολίτευση σύσσωμη εναντίον και τον κόσμο στους δρόμους, κανένας εξωραϊσμός δεν αντέχει. Το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα πρέπει να τροφοδοτηθεί. Επίσης, διότι η παρέμβαση στην κοινωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσκολεύει διπλά τη ΝΔ. Διότι εμφανίζονται εναλλακτικές προτάσεις που αποδομούν την πολιτική της και δημιουργείται κάποια ελπίδα στον κόσμο που αισθάνεται εγκαταλελειμμένος.

Απτό παράδειγμα η πίεση που ασκείται από την ερώτηση στον πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα να μην ισχύσει φέτος το νέο σύστημα εισαγωγικών που βγάζει εκτός 30.000 περίπου νέες και νέους. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, με σοφότερη σύνθεση αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης εναλλακτικών προγραμματικών προτάσεων, γίνεται εκδήλωση για την εναλλακτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα. Ομιλητές: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Παν. Ιωαννίνων),  Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης), Γιάννης Καλτσάς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), Θεοδότα Νάντσου (WWF), Νατάσα Ρωμανού (NASA), Γιώργος Στεφανόπουλος (Κινητή Τηλεφωνία).

 

Παύλος Κλαυδιανός

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet