Οι κακές γλώσσες λένε ότι το περιβάλλον του Βλάντιμιρ Πούτιν μόνο ενθουσιασμένο δεν είναι με την Manizha, την 30χρονη τραγουδίστρια γεννημένη στο Τατζκικιστάν, η οποία εκπροσωπεί φέτος τη Ρωσία στο διαγωνισμό της Eurovision. Αν μάλιστα το Κρεμλίνο είχε προβλέψει πόση απήχηση θα είχε η εμφάνισή της στον εθνικό διαγωνισμό θα είχε ίσως φροντίσει να «προλάβει» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού, που την έστειλε τελικά στην Ολλανδία.

Το τραγούδι λέγεται «Russian woman», ρωσίδα γυναίκα δηλαδή και θεωρήθηκε ως μια δήλωση και ταυτόχρονα ένεση θάρρους για όλες τις γυναίκες της χώρας. Η Manizha πετάει στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα της εμφάνισής της μια πολύχρωμη φορεσιά που μοιάζει με «παραδοσιακή» και συνεχίζει με μια κατακόκκινη φόρμα εργασίας.

«Εϊ Ρωσίδα γυναίκα. Μη φοβάσαι κοπελιά. Είσαι αρκετά δυνατή. Είσαι αρκετά δυνατή! Θα σπάσεις τα τείχη. Μη φοβάσαι» τραγουδάει ξανά και ξανά. Με απλούς στίχους σαρκάζει τον παραδοσιακό συντηρητισμό μιας κοινωνίας, όπου η θέση της γυναίκας κάθε άλλο έχει απαλλαγεί από στερεότυπα:

«Πέρασες πια τα τριάντα, χαλόου, που είναι τα παιδιά;»

«Ομορφούλα είσαι γενικώς αλλά πρέπει μάλλον να χάσεις κανένα κιλό».

Ολα αυτά φυσικά και προκάλεσαν το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, που αντέδρασε με απειλές και κατάρες, για τη «λάθος εικόνα» της πατρίδας προς τα εκατομμύρια των ξένων τηλεθεατών. Αλλά η Manizha δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Οταν στα τρία σου έχεις αναγκαστεί να φύγεις από μια χώρα σε εμφύλιο, όταν έχεις δει τη μητέρα σου, σπουδαγμένη πυρηνική φυσικό, να πρέπει να δουλεύει καθαρίστρια για να ταΐσει τα πέντε της παιδιά, όταν έχεις αντιμετωπίσει ρατσιστικά σχόλια για το χρώμα σου ήδη από το νηπιαγωγείο, τότε μάλλον είσαι ψημένη για να αντέχεις...

Η Manizha δεν είναι άλλωστε χθεσινή. Εχει ήδη λάβει τον τίτλο της πρώτης Ρωσίδας πρέσβειρας καλής θέλησης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων. Εχει το δικό της πιστό κοινό στο instagram και στο Youtube. Το τραγούδι της έχει ήδη ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια «χτυπήματα». Συνεχίζει να μιλάει για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και για την ανάγκη να αποκτήσει η Ρωσία νόμο που να αντιμετωπίζει την ενδοοικογενειακή βία. Αντιμετωπίζει τις απειλές με χιούμορ και αποφασιστικότητα προσθέτοντας ότι, επειδή έζησε από μικρή τον πόλεμο, γνωρίζει ότι δεν μπορείς να τα επηρεάσεις όλα, αλλά κάποια πράγματα μπορείς να τα κάνεις.

Η πρόκρισή της στον τελικό ήταν έτσι κι αλλιώς ένα χαστούκι σε αυτούς που αντιτίθενται σε μια Ρωσία «πολύχρωμη, γενναιόδωρη, ανεκτική, ανοικτή». Οι επιτυχίες στη Eurovision ήταν πάντα μια αφορμή πολιτικής εκμετάλλευσης και τόνωσης του πατριωτικού αισθήματος. Τώρα κάποιοι Ρώσοι, που παρακολουθούσαν άλλες χρονιές καθηλωμένοι με αγωνία ή κάνοντας προσευχές, ίσως να νοιώθουν μέσα τους τόσο διχασμένοι, για το αν πρέπει να ελπίζουν στο επόμενο «δωδεκάρι» ή στην αποτυχία αυτής της περίεργης φιγούρας, που βγάζει προς τα έξω μια Ρωσία που πιθανώς να μην γνώριζαν καν ότι υπάρχει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet