Όπως φαίνεται, άρχισαν οι μεγάλες μπίζνες στην Καλαμαριά. Η παλιά προσφυγούπολη, η οποία είχε υποδεχτεί στο παρελθόν μεγάλο αριθμό ποντίων και μικρασιατών, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Αυτό, μαζί με το πευκόφυτο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, έχουν ανοίξει την όρεξη μεγάλων οικονομικών παραγόντων οι οποίοι χρειάζονται και την ανάλογη πολιτική υποστήριξη για να πετύχουν τους στόχους τους. Πατώντας πάνω στο καθεστώς των μνημονίων και στην υπέρτατη αξία της ανάπτυξης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων έχει συνταχθεί υπέρ της αξιοποίησης-ιδιωτικοποίησης των «φιλέτων» του παραλιακού μετώπου. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συμβατική στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, των οποίων η παρέμβαση περιορίστηκε στην μείωση των συντελεστών δόμησης και όχι στην συνολική αμφισβήτηση της ιδιωτικοποίησης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής. Προς τιμήν του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά Δημήτρης Αρκούδης, παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο θεωρώντας ότι τον «αδειάζει» το ίδιο του το κόμμα και οι τοπικοί βουλευτές του. Όπως είπε στη δήλωση παραίτησής του: «Οι λόγοι της παραίτησης είναι πολιτικοί και αφορούν τη διάσταση απόψεών μου σε συγκεκριμένα και καίρια ζητήματα που αφορούν την πόλη μας και την εν γένει πολιτική τοποθέτηση με τον πολιτικό φορέα του οποίου είμαι μέλος και ο οποίος με στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Τελικά, τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται μόνο με συλλογική δράση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Ο συντονισμός 22 τοπικών φορέων αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

 «Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ώρα που ο λαός περνά δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας, μας εξοργίζει αφάνταστα που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν μέτρα που καμία σχέση δεν έχουν με την πανδημία. Μέτρα που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και της νεολαίας, τις συνθήκες ζωής συνολικά του λαού. Μέτρα που, και με τις «πλάτες» του Δήμου Καλαμαριάς, συνεχίζουν το «έγκλημα» εμπορευματοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Φτάνει πια… ως εδώ!

 Το προηγούμενο διάστημα 22 σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς συντονιστήκαμε και αναπτύξαμε δράσεις:

• Ενημέρωσης του λαού για τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς και τις συνέπειες που θα έχει αυτήν η επιλογή συνολικά για την παραλιακή ζώνη.

• Μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές είτε ηλεκτρονικά είτε διά ζώσης.

• Έγιναν κινητοποιήσεις στη μαρίνα, αλλά και στο πρώην Νοσοκομείο «Παναγία», με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία λόγω και των συνεπειών της πανδημίας.

 Ο καλαμαριώτικος λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση, μιας και υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το σύνολο του παραλιακού μετώπου και κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά! Πιο συγκεκριμένα:

• Ολοκληρώνεται ο διεθνής διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας. Χρόνια τώρα συναντάμε παντού τη μέθοδο της «απαξίωσης» και της «υποβάθμισης», ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια κυβερνήσεις – δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση – οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τη μαρίνα Αρετσούς. Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσής του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων, και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή!

• Την ώρα που η χώρα μας μετρά χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, που οι κραυγές των υγειονομικών φωνάζουν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, η διοίκηση του δήμου μιλά για μετατροπή του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» σε ξενοδοχείο. Το «Παναγία», που αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου, έχει μπει στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων από καιρό. Μας κουνάνε το δάχτυλο και προκλητικά προσπαθούν να εμφανίσουν το λαό και τη νεολαία ως κύριους ενόχους για τη διασπορά του ιού. Όμως με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει κυριολεκτικά χώροι διασποράς και υπερμετάδοσης. Με δική τους ευθύνη το «ΠΑΝΑΓΙΑ» παραμένει κλειστό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

• Η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοσίου) προωθεί ξεκάθαρα την ιδιωτικοποίηση του «κυβερνείου» και βάζει πρόσθετα εμπόδια για παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στο Δήμο Καλαμαριάς. Στις δηλώσεις του ο υπεύθυνος της ΕΤΑΔ ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για παραχώρηση της πλαζ μόνο έναντι ανταλλάγματος και πλάνο αξιοποίησης και βιωσιμότητάς της. Από τη στιγμή που έληξε το παραχωρητήριο από το 2013 προς το δήμο, αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, είναι να περάσει στο δήμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα συνεχίζει να ρημάζει και ετοιμάζονται σχέδια εμπορευματοποίησής του ενάντια στα συμφέροντα του λαού.

 Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους! Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση και έχουμε φωνή!»

Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet