Έκτωρ Απολλωνάτος, κατά κόσμον Μπουρτσάλας Αλέξανδρος, ο σεμνός Αλέξης μας, που στις 19 του Απρίλη, στα μέσα της Άνοιξης, αναχώρησε από τούτον τον κόσμο και η φυγή του, μαζί με το πνεύμα και τους στίχους του –που κάθε τι το μετέτρεπε σε Ποίηση– και μας άφησε ανεκπλήρωτο κενό.

Γενέτειρά του η Κόρινθος, όλη η υπόλοιπη ζωή του στην Αθήνα. Τα παιδικά του χρόνια κατοίκησε στην Κυψέλη με την εξαίρετη οικογένειά του, τον πατέρα του Νικόλαο που καταγόταν από το Πέρκο Ναυπακτίας και τη μητέρα του Γεωργία που προέρχονταν από το Θέρμο Τριχωνίδας της Αιτωλοακαρνανίας. Με τη σύντροφο της ζωής του Κλαίρη Καραγιάννη, από τότε που γνωρίστηκαν κατά την περίοδο των εφηβικών τους χρόνων και από τότε έγιναν ένα, διέμεναν στην περιοχή του Ζωγράφου και τα τελευταία είκοσι πέντε έτη επιλέξανε να ζουν στη Σαρωνίδα, όπου και συναναστράφηκε με άλλους διανοούμενους κατοίκους, διευρύνανε με τον καιρό και αναπτύξανε την πνευματική κίνηση μέσα από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογό της. Βιοπορίστηκε ως υπάλληλος στον Ο.Τ.Ε. μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Αγαπούσε και είχε ταλέντο στη μουσική (που αυτοδιδάχθηκε με επιμονή και υπομονή), κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι παίζοντας και συνθέτοντας, ακόμη και πιάνο. Είχε αγάπη για το βιβλίο, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τις επιστήμες (νευροβιολογία και πολλά άλλα), για την ιστορία και κάθε ανθρώπινο και κοινωνικό πρόβλημα, με τον ουμανισμό και την ευαισθησία που τον διακατείχε. Λάτρευε τα ταξίδια. “Ασχολήθηκε” με τη λογοτεχνία. Με την ποίηση (καθημερινά και από παιδί), τον πεζό λόγο (από πολύ νεαρή ηλικία) παίρνοντας μέρος σε διαγωνισμούς Διηγήματος που διοργάνωναν διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, αποσπώντας βραβεία. Έγραφε παραμύθια, σκιτσάριζε μέχρι και γελοιογραφίες, ασχολήθηκε πάρα πολύ με το κολάζ και ζωγράφιζε.

Επαινετικές κριτικές για το έργο του έχουν γράψει ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Κώστας Κουλουφάκος. Τον παρουσίασαν ο Κλεάνθης στα «Νέα», ο Κώστας Σταματίου στο «Βήμα», ο Άγγελος Φουριώτης στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορήσει οι ποιητικές του Συλλογές: Σύνθεση Ι, Σύνθεση ΙΙ, Σύνθεση ΙΙΙ και Σύνθεση V από τις εκδόσεις Διογένης, και από τις εκδόσεις Κέδρος η Κατάδυση. Δεν θέλησε να εκδώσει το υπόλοιπο, πλούσιο σε παραγωγή, έργο του.

Το έκτο βιβλίο του, μία συλλογή από τις πολλές ανέκδοτες, ήδη τυπώνεται. Εκτός απροόπτου, θα διατεθεί δωρεάν, όπως θα ήθελε για να τον θυμόμαστε, την Κυριακή 23 Μαΐου, στο κοιμητήριο της Καισαριανής.

Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet