Προβλήματα δίχως τέλος για τις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας. Διαλυτικά φαινόμενα με αθρόες αποχωρήσεις - παραιτήσεις ιατρών που καταγγέλλουν αυταρχικές και εκδικητικές συμπεριφορές της διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας. Οι νοσηλευτικές μονάδες απογυμνωμένες χωρίς γιατρούς, καταδεικνύουν πλέον τη διοικητική ανεπάρκεια και τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες όλης της ιεραρχίας από τη διοίκηση στην υγειονομική περιφέρεια μέχρι το υπουργείο. Παρότι υπήρχε χρόνος να προετοιμαστούν οι δομές στη Ηλεία, η διοίκηση αντί να επιλέξει τη συναίνεση και τον διάλογο, επιδόθηκε σε διαρκή πόλεμο με τους υγειονομικούς, καλλιεργώντας κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας. Τα «εντέλλεσθε», οι μηνύσεις από τη διοίκηση και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, οδήγησαν σε σωματική και ψυχική εξουθένωση τους εργαζομένους. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός ιατρών επέλεξε να αποχωρήσει με παραιτήσεις και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες σε άλλα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα: υγειονομικές δομές συρρικνώθηκαν, κλινικές καταργήθηκαν.

 

Πύργος: ο αυταρχισμός διώχνει προσωπικό

 

Η νοσηλευτική μονάδα του Πύργου με την ανάπτυξη κλινών covid αντιμετωπίζει προβλήματα χώρου, με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες να συμπιέζονται. Τραγική ειρωνεία αποτελούν οι υπόλοιπες νοσηλευτικές δομές, που ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες, παραμένουν ανενεργές. Λανθασμένες πολιτικές σε προγενέστερο χρόνο απέτρεψαν τη στελέχωση των νοσοκομείων. Ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας έχει δημιουργηθεί και ως φυσικό επακόλουθο νέοι γιατροί δεν δέχονται να αναλάβουν υπό αυτό το καθεστώς.

Η 6η Υ.Π.Ε., ως προϊστάμενη αρχή, γνώριζε πολύ καλά τις αδιανόητες πρακτικές «γαλέρας» που ασκούσε ο διοικητής του νοσοκομείου και τις συνθήκες λειτουργίας των νοσηλευτικών μονάδων στην Ηλεία. Παρόλα αυτά, επέλεξε να στηρίζει τη διοίκηση με επακόλουθο την τραγική εξέλιξη της κατάστασης. Όταν αποχώρησαν και οι τελευταίοι μόνιμοι παθολόγοι του νοσοκομείου αποφάσισε να μετακινεί καθημερινά διαφορετικό παθολόγο από νοσοκομεία της περιφέρειας για κάλυψη των κενών. Η καθημερινή μετακίνηση και εφημέρευση ενός διαφορετικού γιατρού από άλλο νοσοκομείο που δεν γνωρίζει τους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι επικίνδυνο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον γιατρό που υπόκειται σε αυτή τη διαδικασία. Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών ιατρών της Αχαΐας όσο και της Ηλείας ανέδειξαν το τεράστιο ζήτημα και την αιτία του κακού που δεν είναι άλλη από τη διοικητική ανεπάρκεια και αδιαφορία. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απέμεινε δίνει καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα για να κρατήσει ισορροπίες και να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ.

 

Αμαλιάδα: από νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο

 

Η νοσηλευτική δομή της Αμαλιάδας από την αρχή της πανδημίας χτυπήθηκε όσο καμία στη Ελλάδα. Στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή της περιόδου, με μέλλον αβέβαιο, η αναπληρώτρια διοικήτρια αντί να θωρακίσει και να προστατεύσει το νοσοκομείο το έχει αφήσει στο έλεος του Θεού: Με μαζικές μετακινήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού προς την αντίστοιχη του Πύργου χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες, με αναστολή λειτουργίας της παθολογικής κλινικής, με κατάρρευση του χειρουργικού τομέα και ένα πλάνο λειτουργίας με ετεροβαρή χαρακτήρα μόνο ως εμβολιαστικού κέντρου. Ένα σύστημα υγείας στα όρια του. Χωρίς ουσιαστική στήριξη, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα εμβολιαστικό πλάνο πάνω από τις δυνατότητες που έχουν. Η απουσία σωστής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενός συνολικού σχεδίου που θα βασίζεται στην έγκαιρη προετοιμασία του εμβολιαστικού μηχανισμού, και όχι στην αποξήλωση των νοσοκομείων και μετατροπή τους σε αποκλειστικά εμβολιαστικά κέντρα, καταδεικνύει την προχειρότητα και «ανεμελιά» της ανεύθυνης κυβέρνησης της ΝΔ. Ιδιαίτερα η προτροπή των διοικούντων «βγάλτε τα πέρα μονοί σας» με όποιο κόστος, με όποιο τρόπο και να έχουμε και λίγο νοσοκομείο και λίγο εμβολιαστικό, χαρακτηρίζονται απαράδεκτες.

Οι εργαζόμενοι πιστοί στις επάλξεις δώσαμε και δίνουμε διαρκώς έναν άνισο αγώνα, χωρίς υποστήριξη, χωρίς βοήθεια μόνο με τη φωνή μας και αυτή πίσω από μάσκα. Μα να γνωρίζουν όλοι ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή, φλόγα και πάθος, έχουν δύναμή και αποφασιστικότητα. Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις, συμβιβασμούς, συμφωνίες, οπισθοχωρήσεις και σκοπιμότητες. Υποστηρίζουμε και προάγουμε το δίκαιο, το σωστό, το ωφέλιμο για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για τους πολίτες που δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτα.

Σωκράτης Σωτηρόπουλος Ο Σωκράτης Σωτηρόπουλος είναι πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Γενικός Σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet