Εχοντας πλέον ανοίξει τα πάντα (εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο, τουρισμός) η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ελέγξει την πανδημία μέσα από την πρόοδο του εμβολιασμού, με προφανή στόχο να μην προχωρήσει σε νέα μαζικά λοκντάουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα όμως δεν είναι μόνο απογοητευτικά αλλά και εξόχως ανησυχητικά για τη συνέχεια του καλοκαιριού. Θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη αρχίζει να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο που οδήγησε τη Χιλή ο Σεμπάστιαν Πινιέρα τον τελευταίο μήνα.
Είναι αλήθεια ότι η Χιλή είναι μακράν η πρώτη χώρα στην πρόοδο του εμβολιασμού στη Λατινική Αμερική. Ο πρόεδρος της χώρας, θέλοντας να απελευθερώσει την οικονομική δραστηριότητα από τη μέγγενη των λοκντάουν άνοιξε τα πάντα ελπίζοντας ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα αναχαιτίσει τον ιό και τις μεταλλάξεις του. Φρούδες ελπίδες. Στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις αρχές της χώρας, η Χιλή κατέγραψε 4778 (!) νέα κρούσματα κορονοϊού με τη θετικότητα των τεστ να εκτοξεύεται στο 11,77%. Κοντολογίς ένα στα δέκα τεστ βγαίνει θετικό.
Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Χιλή, η πανδημία, σ’ αυτή τη φάση της, ταλαιπωρεί κυρίως την πρωτεύουσα Σαντιάγο και την ευρύτερη περιφέρεια της πόλης. Πλέον στην αγαπημένη (αλλά και τόσο ταλαιπωρημένη) χώρα της Λατινικής Αμερικής τα έχουν χαμένα. Να συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι; Mα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 28.000. Να προχωρήσουν πάλι σε λοκντάουν; Ο Πινιέρα θα προτιμούσε να... αυτοκτονήσει από το να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Κάτι τελευταίο από τη Χιλή που αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε. Παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα είναι πάρα πολλά, οι θάνατοι που καταγράφονται είναι σαφώς μειωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στην Ελλάδα. Με 4.778 νέα ημερήσια κρούσματα, οι αρχές της Χιλής κατέγραψαν 32 θανάτους. Στην Ελλάδα την Τετάρτη καταγράφηκαν 53, σχεδόν οι διπλάσιοι δηλαδή με τα μισά κρούσματα.
Καμπανάκι από λύματα και εμβολιασμούς
Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα ποσοστά των εμβολιασμένων (είτε με μία είτε και με τις δύο δόσεις) παραμένουν χαμηλά, όπως στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μικρές αυξομειώσεις. Μέχρι την Τετάρτη, μόλις 1.700.000 άτομα είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την κατάσταση δημιουργίας τείχους ανοσίας.
Παράλληλα, η ανάλυση των λυμάτων αποδεικνύει στην πράξη ότι η πανδημία δεν υποχωρεί. Η ανίχνευση κορονοϊού στα λύματα για την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, η οποία ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, προκάλεσε προβληματισμό καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Οι υπόλοιπες 7 περιοχές είχαν είτε σταθερή είτε ανοδική πορεία και μόνο σε μία δεν ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο.
Στη δε Αττική, η οποία έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, η πορεία των κρουσμάτων αλλά και η ανάλυση των λυμάτων αποκαλύπτει αντιστροφή προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.
Η χαμένη αξιοπιστία των self test
Την ίδια ώρα στις σχολικές κοινότητες της χώρας όλα αφήνονται στη μάλλον ανύπαρκτη αξιοπιστία των self test. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα ψευδώς θετικά τεστ έδωσαν και πήραν με συνέπεια οικογένειες ολόκληρες να αναγκάζονται να προχωρούν σε μοριακά τεστ στον ιδιωτικό τομέα (60 ευρώ το κάθε ένα), ώστε να αποδείξουν ότι το αποτέλεσμα του self test ήταν λανθασμένο.
Αυτό το φιάσκο αποδεικνύει ότι η κυβερνητική προσέγγιση για τον έλεγχο της πανδημίας πάσχει σοβαρά και από πολλές πλευρές. Ρίχνει το κύριο μέρος της ευθύνης στους πολίτες, ελαχιστοποιεί το ρόλο του ΕΣΥ και εκ του αποτελέσματος ενισχύει τα ιδιωτικά κέντρα υγείας στα οποία ο κόσμος προσφεύγει για να διαπιστώσει ποια είναι ακριβώς η κατάσταση της υγείας του. Ακόμα και τώρα, 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αρνείται το στοιχειώδες, δηλαδή τη συνταγογράφηση των μοριακών και των rapid test.
Tελικό συμπέρασμα: Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η χώρα μοιάζει κολλημένη στο βούρκο του covid-19. Πατάει γκάζι, υποτίθεται, το όχημα για να ξεφύγει, αλλά επί της ουσίας παραμένει κολλημένο στο ίδιο ακριβώς σημείο. Χρειάζεται, άρα, ένα ρυμουλκό το οποίο θα τραβήξει το όχημα από τη λάσπη και θα το οδηγήσει σε πιο ασφαλή σημεία. Το τρίπτυχο εμβόλια-τεστ-μέτρα ασφαλείας είναι το μόνο σχήμα που μπορεί να δώσει σίγουρες και αξιόπιστες απαντήσεις, μόνο που η κυβέρνηση, αφημένη στη φενάκη της δήθεν επιτυχίας της, εθελοτυφλεί. Το καλοκαίρι που μόλις αρχίζει ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο από το προηγούμενο.