Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κολομβιανών διαδηλωτών, παρά την κήρυξη πολέμου εκ μέρους του κράτους, των παρακρατικών και του ακροδεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση σκόπευε να επιβάλλει νέους φόρους στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ο λαϊκός αγώνας κατόρθωσε να πετύχει την απόσυρση του νομοσχεδίου και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Η ιδέα της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει έναν φορολογικό παράδεισο στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, με περικοπές στο κοινωνικό κράτος και με μια μεταρρύθμιση της υγείας που θα επέφερε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, παρότι το επίπεδό τους στη χώρα είναι ήδη υψηλό.

Η τελευταία αυτή μεταρρύθμιση αποσύρθηκε επίσης την Τετάρτη 19 Μάη, έπειτα από ψηφοφορία στη Βουλή και στη Γερουσία.
Παρά τη μεγάλη ικανοποίηση για την καταψήφιση της μεταρρύθμισης, η Απεργιακή Επιτροπή καλεί τους πολίτες να εξακολουθήσουν να διαδηλώνουν ειρηνικά και να διοργανώσουν λαϊκές συνελεύσεις σε όλους τους δήμους, μαζί με ένα καραβάνι αλληλεγγύης, απ’ όλους τους κοινωνικούς τομείς και από τους ιθαγενείς πληθυσμούς, των οποίων ο ρόλος ήταν πρωταρχικός στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ντούκε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εθνικής Απεργιακής Επιτροπής και της κυβέρνησης, που ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Μάη, δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Μετά από δύο ημέρες διαλόγου, η Επιτροπή δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει τη σοβαρότητα και το μέγεθος της κρατικής βίας ενάντια στους διαδηλωτές».

Ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών είναι να σταματήσει η ωμή καταστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών. Στο κείμενό της η CNP, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που συμπεριλαμβάνει 26 τομείς εθνικού επιπέδου, 29 διοικητικά διαμερίσματα και πάνω από 300 δημοτικές επιτροπές, ζητά άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της ελεύθερης διαμαρτυρίας και το τέλος της βίας, την απόσυρση του στρατού και του ειδικού σώματος της αστυνομίας ESMAD, που είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος της καταστολής, καθώς και μέτρα για την προστασία των γυναικών από τους βιασμούς των σωμάτων ασφαλείας.

Ζητούν, επίσης, από τον πρόεδρο να καταδικάσει «ρητά και με δύναμη τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών δυνάμεων» και να αναγνωρίσει τη δική του ευθύνη στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Όμως, η κυβέρνηση δεν απάντησε σχετικά με τη χρήση πυροβόλων όπλων εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, για τη συγκράτηση της συμμετοχής οπλισμένων παραστρατιωτικών ομάδων και για τις αναίτιες συλλήψεις διαδηλωτών, ούτε, ασφαλώς, ο πρόεδρος αποδέχτηκε το μερίδιο ευθύνης του.

Οι πολίτες που διαμαρτύρονται ζητούν επίσης την προστασία της εγχώριας παραγωγής (αγροτικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής), μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και παύση του ψεκασμού των καλλιεργειών από αέρα με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη.

Στο όργιο κρατικής και παρακρατικής βίας, με δολοφονίες διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής, με πολλούς τραυματίες και συλλήψεις, προστέθηκε η αυτοκτονία μιας 17χρονης στην πόλη Ποπαγιάν, έπειτα από τη σύλληψη και τον βιασμό της στο αστυνομικό τμήμα. Οργισμένοι διαδηλωτές, έπειτα από το γεγονός, πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα.

Η κυβέρνηση επιμένει στο να τονίζει υπερβολικά τις πράξεις βανδαλισμού, ονομάζοντάς τις «εγκληματικό βανδαλισμό», «βανδαλιστική τρομοκρατία» και με αυτούς τους χαρακτηρισμούς αναφέρεται στους διαδηλωτές, θεωρώντας νομιμοποιημένη τη βία, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις διαδηλωτών με αυτή τη δικαιολογία.

Για την Τετάρτη 19 Μάη, το συνδικάτο Κεντρική Ένωση Εργαζομένων (CUT) απεύθυνε κάλεσμα γενικής απεργίας σε πολλές πόλεις της χώρας, με αιτήματα που απαιτούν, πέραν από τη δημοκρατία, μια συνολική αλλαγή πολιτικής.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι, αν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με την παρουσία του ίδιου του Ντούκε στο τραπέζι των συνομιλιών. Η απάντηση του καθεστώτος, όμως, είναι πάντα η ίδια. ΜΚΟ καταγγέλλουν 50 δολοφονίες από τις κρατικές και παρακρατικές δυνάμεις, από την αρχή της γενικής απεργίας, την 28η Απρίλη. Ο πρόεδρος διέταξε τις δυνάμεις καταστολής να αναπτύξουν τη «μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα», για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από τους δρόμους και να μην εμποδίζουν την πρόσβαση των μέσων, υποστηρίζοντας ότι «έγιναν εμφανή τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τροφίμων, που προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στις διάφορες πόλεις».

Ο Ντούκε πρόσθεσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρο εγκληματικό συμφέρον να πληγεί η οικονομία και η κοινωνική ανάπτυξη πολλών πληθυσμών». Προσπαθώντας να απαντήσει στις σοβαρές κατηγορίες της Επιτροπής, δήλωσε ότι «εδώ δεν υπάρχει δικτατορία, ούτε καταστολή. Έχουμε δημοκρατία και ακολουθούμε τις επιταγές του Συντάγματος».

Ωραία λόγια, που δεν έπεισαν κανένα, γιατί όλοι μπορούν να διαπιστώσουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. «Ο Ντούκε κηρύσσει τον πόλεμο στην απεργία, όταν διατάζει την ανάπτυξη του μέγιστου των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων σε ειρηνικές συγκεντρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του CUT, Φρανσίσκο Μαλτές.

Υπό την πίεση της λαϊκής διαμαρτυρίας, νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Εθνικής Απεργιακής Επιτροπής άρχισαν την Πέμπτη, 20 Μάη, στην Μπογκοτά. Ο λαός της Κολομβίας δεν δείχνει να υποχωρεί.

 

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet