Η Autonomos FC με φόντο τη σημαία της Παλαιστίνης

 

 

 

«Ο Autonomos FC ιδρύθηκε το Μάιο του 2006 από μια ομάδα πανκς, που είχαν μπουχτίσει από άλλους πανκς που αμφισβητούσαν το πάθος τους για το ποδόσφαιρο και από άλλους οπαδούς που αμφισβητούσαν το πάθος τους για την πανκ. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να τα συνδυάσουμε. Εκτιμήσαμε ότι η ανάμειξη του πάθους για αυτοσχέδια πανκ με το πάθος για το ποδόσφαιρο μόνο ισχυρότερους θα μπορούσε να μας κάνει. Είχαμε αποκομίσει κάποια εμπειρία παίζοντας σε αυτοσχέδια τουρνουά 5×5. Όταν οι Autonomos ιδρύθηκαν επίσημα, αρχικά παίζαμε με ομάδες 7×7 στην πόλη του Σάο Πάολο. Με το πέρασμα του χρόνου έρχονταν όλο και περισσότεροι χάρη στην ανοιχτή μας δομή και τη δημόσια διαδικασία λήψης αποφάσεων και μετατραπήκαμε σε ομάδα 11×11, παίζοντας το “πραγματικό παιχνίδι”».

Με τα παραπάνω λόγια ο Ντανίλο Καζαέιρα, γεωγράφος, δάσκαλος, αναρχικός και υποστηρικτής της Κορίνθιανς μιλάει για την Autonomos FC, μια διαφορετική ποδοσφαιρική ομάδα του Σάο Πάολο. «Δεν ήμασταν ποτέ αυστηρά “αναρχική” ομάδα, μα πάντοτε “αυτοδιαχειριζόμενη”. Δεν υπήρχε ποτέ η ανάγκη να διατυπώσουμε τις αρχές μας στο χαρτί, επειδή τις διασφαλίζαμε συνεχώς: αντιρατσισμός, αντιομοφοβία, αντιεμπορευματοποίηση, αλληλεγγύη, αυτοδιαχείριση», θα πει με νόημα ο Καζαέιρα και στη συνέχεια τονίζει: «Η ενεργή συμμετοχή στις υποθέσεις του συλλόγου είναι εξίσου σημαντική με τα ποδοσφαιρικά προσόντα. Η αυτοδιαχείριση δεν είναι πάντα εύκολη. Απαιτεί αφοσίωση και υπευθυνότητα απ’ όλους. Η φιλοδοξία του συλλόγου ήταν να παίζει ποδόσφαιρο και να εξαπλώνει το μήνυμα πως εάν όλοι μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, όλοι μπορούν να συμμετέχουν και στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Τώρα που έχουμε διευρυνθεί, έχουμε θέσει μεγαλύτερους στόχους, όπως να αποκτήσουμε το δικό μας γήπεδο και ίσως τη δική μας εφημερίδα. Σήμερα, έχουμε δύο αντρικές ομάδες 11×11 και μια γυναικεία 5×5. Σε κάθε αγώνα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι. Αφού δώσαμε συνέντευξη σε ένα αναρχικό ειδησεογραφικό πρακτορείο από την Πολιτεία του Σάο Πάολο, ήρθαμε σε επαφή με περισσότερους αριστερούς, που εντοπίζουν επαναστατικές προοπτικές στο άθλημα. Ελπίζω ότι οι Autonomos μια μέρα θα συμβάλλουν στην αλλαγή του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας –τουλάχιστον στο Σάο Πάολο. Πώς; Μη ρωτάς! Δεν έχουμε πρόγραμμα. Διαμορφώνουμε την πορεία μας μέρα με τη μέρα…».
Στο ερώτημα αν υπάρχουν παρόμοιες ομάδες στη Λατινική Αμερική ο βραζιλιάνος δάσκαλος απαντά: «...Πάντοτε αναζητώ άλλους λατινοαμερικάνικους συλλόγους σαν εμάς, γιατί θα ήθελα πολύ να οργανώσουμε ένα Εναλλακτικό Παγκόσμιο Κύπελλο, σαν αυτό που οργανώνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Μάλλον αυτή είναι η μεγάλη φιλοδοξία του Autonomos FC. Βασικά, πρόσφατα ανακάλυψα τον Αθλητικό και Κοινωνικό Σύλλογο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην Αργεντινή! Πρόσφατα συζητήσαμε για να κανονίσουμε μια συνάντηση, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να οργανώσουμε ένα Εναλλακτικό Κύπελλο Νοτίου Αμερικής!»
Ο Ντανίλο Καζαέιρα, εκτός από την Autonomos FC, υποστηρίζει και τη θρυλική Κορίνθιανς του Σόκρατες. Μιλώντας για τους οπαδούς στη Λατινική Αμερική ανέφερε: «Υπάρχει μια ομάδα μέσα στους υποστηρικτές της Κορίνθιανς, η Movimento Rua São Jorge, η οποία είναι αριστερή και επικριτική απέναντι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Προσπαθούν να οργανώσουν έναν σύνδεσμο για διαφορετικές ομάδες υποστηρικτών, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους κι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Via Campesina και το MST, το Κίνημα Βραζιλιάνων Ακτημόνων Εργατών, το οποίο είναι πιθανότατα το σημαντικότερο κοινωνικό κίνημα στη χώρα. Η βασική ομάδα υποστηρικτών της Κορίνθιανς ιδρύθηκε από αριστερούς φοιτητές το ’60, αλλά θα ήταν τραβηγμένο σήμερα να τους πούμε αριστερούς”.
Ο Ντανίλο Καζαέιρα αγωνίζεται καθημερινά για μια καλύτερη κοινωνία. Αναρχικός ακτιβιστής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Παράλληλα, θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της καθημερινότητας. «Το ποδόσφαιρο, όπως το βλέπω εγώ, αντικατοπτρίζει τη ζωή. Στο παιχνίδι μπορείς να βρεις –τουλάχιστον μεταφορικά– όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι η σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου: συμπεριλαμβάνει το δράμα, την ατομική προσπάθεια, τη συλλογική συνεισφορά, την ανόρθωση των ανθρώπων από τον πάτο της κοινωνίας, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια. Το ποδόσφαιρο μάς διδάσκει πολλά σημαντικά πράγματα για τη ζωή, παρά την ανταγωνιστική του πλευρά: ο νικητής ποτέ δεν συνθλίβει τον ηττημένο. Το ποδόσφαιρο, όπως η ζωή, είναι ένας κύκλος: η σημερινή ήττα γίνεται αυριανή νίκη. Ποτέ δεν έχουμε τελειώσει! ...Το ποδόσφαιρο χτίζει αυτήν την ιστορία, μια προφορική ιστορία. Έμαθα για το παρελθόν της ομάδας μου από παλαιότερους ανθρώπους και νιώθω ότι αυτό το παρελθόν είναι και δικό μου κτήμα. Αν συνθέσεις όλες αυτές τις οπτικές είναι εύκολο να διακρίνεις την επαναστατική δυνατότητα του ποδοσφαίρου. Αντί να διαιρεί τους ανθρώπους τους συνδέει».
 

Σημείωση

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ντανίλο Καζαέιρα «Ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική και Autonomos FC» περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «Εναλλακτική ριζοσπαστική κουλτούρα», του βιβλίου «Ποδόσφαιρο εναντίον Κράτους. Περί ποδοσφαίρου και ριζοσπαστικής πολιτικής» του αυστριακού ακτιβιστή και πολιτικού συγγραφέα Gabriel Kuhn, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα, σε μετάφραση Βαγγέλη Τσίρμπα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet