Στις επιστολές αναγνωστών και καταχωνιασμένη δημοσίευσε η «Καθημερινή» επιστολή του Νίκου Φίλη. Μ’ αυτή επανορθώνει όχι κριτική που του ασκήθηκε για τη δική του κριτική στην πρόεδρο κ. Σακελλαροπούλου για την παρουσία - φωτογράφιση στον τοίχο του ΄Εβρου, αλλά τη βάναυση αλλοίωσή της για να στέκεται η κριτική. Τη βαναυσότητα έπραξε ο Τ. Θεοδωρόπουλος γνωστός ορκισμένος κυνηγός του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερού ίχνους, που προδιαθέτει μεν και για την ποιότητα της κριτικής, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την εφημερίδα παρά το ότι κρύβει την έκδηλη αμηχανία της με το καταχώνιασμα της επιστολής. Ελάχιστα προωθητικό της εγκυρότητάς της.


Η επίσκεψη της ΠτΔ και ο φράχτης του ΄Εβρου


Κύριε διευθυντά,
Στο χθεσινό φύλλο σας, της 18ης Μαΐου, δημοσιεύετε άρθρα με επικριτικό σχολιασμό για την προχθεσινή (16.5) δήλωσή μου, που αφορούσε τη φωτογράφιση της Προέδρου της Δημοκρατίας στον «φράχτη του Έβρου». Πιστεύω όμως ότι οι αναγνώστες σας δεν μπορούν να έχουν σφαιρική αντίληψη του ζητήματος, αφού δεν έχετε δημοσιεύσει την ίδια τη δήλωσή μου, έκτασης μόλις 186 λέξεων. Ακόμα περισσότερο, όταν ο συντάκτης σας κ. Τ. Θεοδωρόπουλος την παραποιεί, εμφανίζοντάς με να μιλώ για «110 νεκρούς» πρόσφυγες στα σύνορα του ΄Εβρου! Όπως θα διαπιστώσει κάθε καλόπιστος αναγνώστης σας, στη δήλωσή μου καμιά τέτοια αναφορά δεν υφίσταται. Παραποιήσεις και ειρωνείες με νεκρούς, Παλαιστίνιους ή πρόσφυγες, εκτιμώ ότι δεν ταιριάζουν στο ήθος της εφημερίδας σας.

Αντιθέτως, σημειώνω ότι υπάρχει επιστολή προς την Κομισιόν 101 ευρωβουλευτών, οι οποίοι από πέρυσι ζητούν τη διαλεύκανση καταγγελιών για υπέρμετρη βία και νεκρούς πρόσφυγες στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Θα περίμενε κανείς από τους αρθρογράφους σας, οι οποίοι δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, να επισημάνουν ότι στη δήλωσή μου αναφέρομαι στη «βαθιά ανησυχία» που εξέφρασε η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, με πρόσφατη επιστολή της (3 Μαΐου) προς την ελληνική κυβέρνηση, για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, σας παρακαλώ, αντί οποιουδήποτε άλλου σχολιασμού εκ μέρους μου, όπως δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή, μαζί με τη σύντομη δήλωσή μου:
«Η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας να “τιμήσει” με την παρουσία της τον “φράχτη του Εβρου”, μας λυπεί βαθύτατα. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους λόγους της επίσκεψής της εκεί και των δηλώσεών της, με φόντο αυτό το “τείχος” που δεν προσφέρει καμία ουσιαστική προστασία στα σύνορα από την τουρκική επιθετικότητα, αλλά λειτουργεί ως προπύργιο αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας και ως συμβολική επιβράβευση ρατσιστικών και εθνικιστικών στερεοτύπων.
Ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν αυτή η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη καταγγελία του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της χώρας μας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, που έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αλλά και τις εκκρεμείς καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο από 101 βουλευτές για νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικά πυρά, στα περσινά γεγονότα του Έβρου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου όφειλε να μείνει μακριά από τέτοιου τύπου θεσμικές “συνηγορίες” προς την αντιπροσφυγική και την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης “του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας”.
Ο Έβρος και όλη η επικράτεια έχουν αρκετά μέρη πολύ πιο κατάλληλα για δηλώσεις απέναντι στον τουρκικό εθνικισμό και στις προκλήσεις Ερντογάν. Ο “φράχτης” της μισανθρωπίας και των ανθρώπινων τραγωδιών ήταν το πλέον ακατάλληλο».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet