Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Η πολυσχιδής δράση της ΕΛΣ κερδίζει τα πρωτεία


Η πολυσχιδής δράση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), αλλά και η λυρική τέχνη ευρύτερα, αναμφίβολα πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας. Βρισκόμαστε στην αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, γι’ αυτό προκαλεί ευχάριστη έκπληξη το πλούσιο σε παραστάσεις, παραγωγές και δραστηριότητες πρόγραμμα της ΕΛΣ για την περίοδο 2015-16, όπως ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την τελευταία πλήρη καλλιτεχνική περίοδο όπου η ΕΛΣ θα έχει για έδρα της το ιστορικό Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, το θέατρο στο οποίο παρουσιάζει τις παραγωγές της από το 1944 έως σήμερα. Για την ιστορική ακρίβεια, υπήρξε μια τριετής διακοπή από το 1954 έως το 1957 οπότε κατεδαφίστηκε το πρώτο Ολύμπια και στη θέση του ανεγέρθη το σημερινό. Εκείνα τα τρία χρόνια στην δεκαετία του ’50 η ΕΛΣ παρουσίασε παραστάσεις εκτός Αθηνών, αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οπως ανέφερε ο Μύρων Μιχαηλίδης, σε αυτή την κομβική στιγμή, λίγο πριν την μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ΕΛΣ ρίχνει τους προβολείς στη σπουδαία ιστορική διαδρομή της επιλέγοντας ως κορμό του φετινού προγράμματος έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό. Όπως η Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, ο Κουρέας της Σεβίλης του Τζοακίνο Ροσίνι, ο Ριγολέτο του Τζουζέπε Βέρντι. ο Βαφτιστικός του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι. Τα εμβληματικά αυτά έργα -σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις- επιστρέφουν φέτος στην τελευταία χρονιά του θεάτρου Ολύμπια, ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με τη μεταπολεμική Ελλάδα.
Στην νέα καλλιτεχνική περίοδο θα ανεβούν επτά νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου, αναβιώσεις τίτλων του ρεπερτορίου και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες, μαέστρους, χορογράφους και μονωδούς. Ενώ, στις αρχές Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Μύρωνας Μιχαηλίδης θα διευθύνει μαζί με τον Ηλία Βουδούρη την νέα Αΐντα σε σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας. Η περίοδος θα κλείσει με την Κάρμεν, που αναβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος τοποθετεί την ιστορία της διάσημης όπερας στη σημερινή Ευρώπη της μετανάστευσης και των κλειστών συνόρων.
Παράλληλα, με τις μεγάλες παραγωγές, θα πραγματοποιηθούν 18 συναυλίες στο Φουαγέ της ΕΛΣ. Ενώ η φετινή παραγωγή της όπερας της Βαλίτσας είναι οι Παλιάτσοι του Λεονκαβάλο, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, οι οποίοι θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, και Ηράκλειο.

Μουσείο και καινοτόμα προγράμματα

Ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια, που θα ξεκινήσει αυτήν την περίοδο, είναι η «Λυρική στη μεγάλη οθόνη». Η Λυρική ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο «Εικονικές Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο Διαδίκτυο» με το οποίο δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεων της ΕΛΣ με σκοπό τη μετάδοση τους σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Εξίσου σημαντικό το Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Όπερας το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική, σύγχρονες εφαρμογές, καθώς και ισχυρά διαδραστικό και εκπαιδευτικό ύφος. Μέσα από το πλούσιο αρχειακό και εκθεματικό υλικό επιτυγχάνεται η διαδικτυακή αναπαράσταση του συναρπαστικού κόσμου του μοναδικού ελληνικού λυρικού θεάτρου, αλλά και ευρύτερα της όπερας με τη μορφή Εικονικού Μουσείου, ενώ αναδεικνύεται η πολυσχιδής δράση της ΕΛΣ, αλλά και της λυρικής τέχνης ευρύτερα στην πολιτιστική ζωή της πατρίδας μας.
Το έργο είναι προσβάσιμο μέσα από τον ιστότοπο www.virtualmuseum.nationalopera.gr, ενώ ο εμπλουτισμός των συλλογών βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Εδώ να τονίσουμε και την επιτυχία του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία» το οποίο αξιολογήθηκε στα 30 πρώτα προγράμματα ΕΣΠΑ με τις καλύτερες πρακτικές, στο σύνολο των έργων ΕΣΠΑ που έγιναν στην Ελλάδα κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο του 2015, επισκέφθηκε 147 δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και σε αυτό έλαβαν μέρος πάνω από 40.000 μαθητές και 700 εκπαιδευτικοί.

Τα οικονομικά

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, στη συνέντευξη Τύπου στάθηκε ιδιαίτερα και λεπτομέρεια στα οικονομικά του οργανισμού, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: Παράλληλα με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την εκπόνηση του καλλιτεχνικού μας έργου τα τελευταία χρόνια, καθημερινά τρέχουμε έναν ανηφορικό αγώνα δρόμου, χωρίς τελειωμό. Καθημερινά αγωνιζόμαστε για το οξύμωρο: από τη μια να κρατηθεί ο οργανισμός σε σταθερή τροχιά και από την άλλη να αναπτυχθεί.
Ένα χρόνο πριν, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, μιλήσαμε ανοιχτά για το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης μας. Μιλήσαμε για την «τιμωρία» που μας επεφύλαξε η ελληνική πολιτεία πέρυσι, όταν καταφέραμε να μηδενίσουμε, μέσα σε τρία μόλις χρόνια, το συσσωρευμένο χρέος της ΕΛΣ. Από τα 17 εκατομμύρια το 2011, το χρέος μηδενίστηκε στις 28 Φεβρουάριο του 2014! Βεβαίως δεν περιμέναμε κάποια ειδική επιβράβευση, αλλά δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα μας επιβαλλόταν η τιμωρία της περαιτέρω τεράστιας μείωσης της επιχορήγησης μας. Να σημειωθεί ότι τα 23,6 εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε η Λυρική το 2008, είχαν γίνει 16,8 το 2011 και στη συνέχεια έγιναν 13,3 εκατομμύρια το 2013. Εντούτοις, το υπουργείο, στα τέλη του 2013, αποφάσισε να μειώσει την επιχορήγηση μας στα 10 εκατομμύρια.
Δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνουμε υπόψη μας την τεράστια δυναμική της ΕΛΣ, τους χιλιάδες φίλους μας, τους εκατοντάδες καλλιτέχνες που εργάζονται και συνεργάζονται με την ΕΛΣ, και σας παρακαλώ να μην ξεχνάμε κάτι ακόμα για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι. Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, έτσι και στον οικονομικό απολογισμό της περιόδου 2014-15, τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων μας είναι σχεδόν όσο και το κόστος του καλλιτεχνικού μας προγραμματισμού. Για κανένα λυρικό θέατρο όπου τα κόστη παραγωγής είναι γιγαντιαία, κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο. Τέλος, Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η ΕΛΣ προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών των εισιτηρίων της σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους χώρους, η οποία φτάνει έως και το 33% σε κάποιες από τις κατηγορίες τιμών, όπως τα φοιτητικά και τα παιδικά εισιτήρια.
 
***

Ταξίδι στην αιωνιότητα

Η επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα, ταξιδεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τέσσερις μόνο παραστάσεις, σε μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη. Η ποιητική μουσική της Καραΐνδρου, που έντυσε τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει αφορμή για ένα ονειρικό ταξίδι. Με σύμμαχο τα κοστούμια και σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου, η κίνηση των χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στη μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου. Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ
Στις 7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου, στις 8μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τιμές εισιτηρίων 10, 15, 20 ευρώ και φοιτητικό, παιδικό 10 ευρώ.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Εμβληματικά αποσπάσματα από το σπουδαίο οπερατικό και συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, θα ερμηνεύσουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τον Ηλία Βουδούρη, στη συναυλία αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα συνθέτη - σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια. Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, το ορατόριο Canto General και το Μπαλέτο Ζορμπας. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 8μ.μ., στο Θέατρο Ολύμπια. Τιμές εισιτηρίων 10 και 15 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 8 ευρώ.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet