«Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη»

Τη νουβέλα «Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» του Λοράν Μοβινιέ σκηνοθετεί η Άσπα Τομπούλη με τη μορφή μονολόγου και με ερμηνευτή τον εξαίρετο ηθοποιό Νίκο Νίκα, στη μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγρα» το 2014.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ο 25χρονος Μικαέλ Μπλεζ, Γάλλος με καταγωγή απ’ την Μαρτινίκα, μπαίνει σ’ ένα σούπερ μάρκετ «Carrefour» της Λιόν, παίρνει απ’ τα ράφια ένα κουτάκι μπίρα και το πίνει. Τέσσερις άντρες της ασφαλείας του καταστήματος τον πλησιάζουν, τον κατεβάζουν στο υπόγειο και τον ξυλοκοπούν άγρια. Ο νεαρός πεθαίνει «από μηχανική ασφυξία λόγω συμπίεσης του θωρακικού κλωβού και απόφραξης των ανωτέρων αεροφόρων οδών», ενώ οι κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ καταγράφουν τα πάντα. Οι δράστες παραπέμπονται. O εισαγγελέας σοκαρισμένος απ’ τη γυμνή βία των βίντεο σχολίασε ότι «είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς για μερικά κουτάκια μπύρας». Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, η είδηση απασχόλησε για λίγες μόνο μέρες τις αστυνομικές στήλες των γαλλικών εφημερίδων και μετά ξεχάστηκε.
Απ’ το τραγικό αυτό γεγονός που κατέγραψε το ρεπορτάζ ο 48χρονος σήμερα, πολυβραβευμένος γάλλος συγγραφέας Λοράν Μοβινιέ εμπνεύστηκε μια νουβέλα 60 σελίδων. Δεν πρόκειται για ντοκουμέντο ούτε για ρεπορτάζ. Τον ενδιαφέρει η λήθη κι η σιωπή που σκεπάζει έναν τέτοιο θάνατο, η άλογη δολοφονία ενός αφανούς, ενός κοινωνικού παρία, ενός πολίτη που η φωνή του δεν ακούγεται ποτέ.
Παραστάσεις: Από τις 3 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9μ.μ., στο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» (Κ.Ε.Τ.)

«O ονειροφάγος»

Βασισμένο στο έργο του Μίκαελ Έντε «Ο μικρούλης ονειροφάγος», το έργο της ομάδας Ντουθ μιλάει στα παιδιά για τον αλλόκοτο, άλλοτε αστείο, άλλοτε τρομακτικό κόσμο των ονείρων και τα παροτρύνει να τα αφηγηθούν και έτσι να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους αλλά και να συνομιλήσουν με την τόσο μεγάλη φαντασία τους. Μέσα από μια ιστορία που συνδυάζει την περιπέτεια και το φανταστικό με το χιούμορ και το μυστήριο, επιχειρεί όχι μόνο να ταξιδέψει τα παιδιά σε ονειρικούς κόσμους αλλά και να αναρωτηθεί μαζί τους: τί είναι τελικά όλα αυτά που ξυπνάνε την ώρα που κοιμόμαστε; Οι φόβοι και οι εφιάλτες είναι άλλο ένα κομμάτι του εαυτού μας που ζωντανεύει όταν κλείνουμε τα μάτια;
Η παράσταση παίχτηκε και πέρυσι με μεγάλη επιτυχία. Απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω. Το κείμενο και η σκηνοθεσία έγιναν από τις Bάσια Ατταριάν και Μυρτώ Μακρίδη, πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Τάσαινας και παίζουν οι: Μυρτώ Μακρίδη, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη.
Παραστάσεις: Από 4 Oκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή στις 12μ., στο Θέατρο Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7235 842).

«Είστε και φαίνεστε»

Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» παρουσιάζει την κωμωδία «Είστε και φαίνεστε» με θέμα το bullying και το σχολικό άγχος. Η ιστορία είναι βασισμένη σ’ ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ που διασκεύασε ο Βασίλη Κουκαλάνι, ο οποίος σκηνοθετεί μαζί με τον Γιώργο Παλούμπη. Τέσσερις φίλοι είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον «Γυαλάκια». Ο Ζαχαρίας, ο «Γυαλάκιας», είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στον περίγελο και τα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι ξεσπούν πάνω του.
Το έργο αυτό ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε τη σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό. Η περιθωριοποίηση και η αντικοινωνικότητα ενός δεν αιτιολογείται σε κάποια προσωπική του ανεπάρκεια, αλλά στην «ανάγκη» άλλων να ξεσπούν πάνω του τους δικούς τους φόβους, απογοητεύσεις και το στρες. Το έργο φιλοδοξεί να εξετάσουν οι μαθητές τις δικές τους συμπεριφορές και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για την εκτόνωση
επιθετικότητας.
Τα τραγούδια της παράστασης είναι του Φοίβου Δεληβοριά και παίζουν οι:
Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, Πέτρος Σπυρόπουλος και Μιχάλης Τιτόπουλος.
Παραστάσεις: Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου, στις 12μ. και στις 3.15μ.μ., 19 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 12μ. και καθημερινές για σχολεία, στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3464380).
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet