Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έληξε η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Τρεις τελικά, ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, οι : Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.Η υποψηφιότητα του Άδωνιδος Γεωργιάδη κρίθηκε ομόφωνα εκπρόθεσμη για λίγα λεπτά από την ΚΕΦΕ και ως εκ τούτου άκυρη, απόφαση που προξένησε έντονες αντιδράσεις και την υποβολή ένστασης από τον Α. Γεωργιάδη.
Οι τρεις συνεχόμενες ήττες από τον ΣΥΡΙΖΑ και η, με αξιώσεις, αντιμετώπισή του στις επόμενες εκλογές, ο απολογισμός της δεξιάς στροφής επί προεδρίας Σαμαρά, η μείωση της επιρροής της ΝΔ, η ανανέωση του κόμματος και το πολιτικό - ιδεολογικό στίγμα της επόμενης περιόδου, είναι τα βασικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν το κόμμα και τους υποψηφίους, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και στο επικείμενο συνέδριο.
Την εβδομάδα που πέρασε, υπήρξε μια πρώτη οριοθέτηση των στρατοπέδων και των καινούργιων στοιχίσεων. Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου σκηνικού έπαιξαν τα δύο μεγάλα πολιτικά τζάκια της Νέας Δημοκρατίας, οι οικογένειες Καραμανλή και Μητσοτάκη, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, ως εκφραστής της ακραιφνούς δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Ξεμπερδεύοντας με το παλιό

Η απάντηση στην προσωποκεντρική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, φιλοδοξεί να είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Όντας από το 2010 στην τοπική αυτοδιοίκηση (αντιπεριφερειάρχης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) έχει αποφύγει τη φθορά που προκάλεσε στο πολιτικό προσωπικό του κόμματος η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος μέσω των μνημονίων. Προτάσσει ως πρώτο μέλημα τη στροφή στην κοινωνία και στοχεύει στην επανάκτηση κοινωνικών συμμαχιών με παραγωγικές δυνάμεις του λαού που έχει απωλέσει η ΝΔ. Μέχρι στιγμής, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται στην κοινωνία και λιγότερο στα μέλη του κόμματος, και μόνο μέσω των κοινωνικών δικτύων, υιοθετώντας το διαχωρισμό μεταξύ παλιού και νέου, που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αποφύγει να παρουσιάσει προγραμματικές θέσεις, κινούμενος, όμως, στο χώρο της κεντροδεξιάς. Η υποψηφιότητά του δέχτηκε από την πρώτη στιγμή επίθεση, καθώς ακόμα και αν παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη, δεν μπορεί λόγω συνταγματικής ρύθμισης να ανακηρυχθεί βουλευτής μέχρι και το 2019.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πάρει το «χρίσμα» του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον συμβούλεψε να μην υποβάλει υποψηφιότητα για να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος. Ο Α. Τζιτζικώστας προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο υποψήφιος της νέας γενιάς στελεχών, έχοντας και την υποστήριξη του Ανδρέα Παπαμιμίκου, γραμματέα του κόμματος, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις των υπόλοιπων υποψηφίων, λόγω της θέσης του τελευταίου στην εφορευτική επιτροπή.

Να αλλάξουν όλα, εκτός από το όνομα

Με αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, βάζοντας ως στόχο τη νίκη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Όντας ο μόνος μέχρι στιγμής, που έχει αναπτύξει κάποιες προγραμματικές θέσεις, αναφέρεται στο φιλελεύθερο πραγματισμό, με βασικές αρχές την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, απέναντι στον εξισωτισμό της αριστεράς και την ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι του κράτους. Οραματίζεται τη ΝΔ ως ένα ανοιχτό κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο θα εκπροσωπεί την αστική τάξη και θα έχει αναφορά από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας ως τη δεξιά. Γι’ αυτό το λόγο προτείνει την ανανέωση σε δομές και ανθρώπους, στοχεύοντας σε ένα κόμμα συλλογικότερο και πολυτασικό, με ορισμένη θητεία για τον πρόεδρο και λόγο στα μέλη του κόμματος σε ότι αφορά στη στελέχωση των ψηφοδελτίων.
Ασκεί σκληρή κριτική στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, χαρακτηρίζοντάς την «υποψηφιότητα με στοιχεία λάιφ στάιλ» και επιμένει ότι η διαρχία, που θα δημιουργήσει μια πιθανή νίκη του, θα προκαλέσει πρόβλημα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, σε ένα σύστημα που οι μάχες κερδίζονται και χάνονται στη βουλή. Αιχμές άφησε και για την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποδοκιμάζοντας το προφίλ του εγγυητή της ενότητας, που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο νυν πρόεδρος της ΝΔ και τον χαρακτηρίζει ως επιλογή στασιμότητας.
Την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπογράφει η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ζήτησε υπογραφές βουλευτών. Απέφυγε πάντως να δηλώσει αν έχει τη στήριξή της. Στις υπογραφές που συνοδεύουν την υποψηφιότητα του, βρίσκονται αυτές των ευρωβουλευτών Γιώργου Κύρτσου και Μαρίας Σπυράκη, ενώ τελευταία είναι αυτή του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Εγγυητής της ενότητας

Με την ιστορία της παράταξης από την ίδρυσή της, προσπάθησε να ταυτιστεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, την Πέμπτη. Έχοντας τον αέρα του προέδρου της ΝΔ, αλλά και της διατήρησης των δυνάμεων του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, χωρίς να προχωρήσει σε εμφανίσεις πριν την ανακοίνωσή της, επισήμανε τη συνεχή παρουσία του στο κόμμα, στις νίκες και στις ήττες. Διαχώρισε τον εαυτό του από υποψηφιότητες που διχάζουν και καλούν σε αλλαγή των πάντων ή παρέμεναν αμέτοχες στα νεοδημοκρατικά δρώμενα για να προστατευθούν.
 Με παρακαταθήκη τους εφτά βασικούς κυβερνητικούς άξονες που ανέπτυξε στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε στη σύνθεση ενός κυβερνητικού σχεδίου, που θα συνδιαμορφωθεί και θα εκπροσωπεί όλη τη Νέα Δημοκρατία. Απέφυγε, όμως, να ετεροκαθοριστεί από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η ΝΔ προσδιορίζεται από το τι πιστεύει και προτείνει και όχι από το τι αποκρούει.
Επεσήμανε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η φυσιογνωμία και η οργανωτική δομή του κόμματος. Στόχος οφείλει να είναι η δημιουργία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, με τοπικές οργανώσεις που θα είναι εργαστήρια πολιτικής και θα αναπτύσσουν δίκτυα παραγωγής και διακίνησης ιδεών.
Παρά το γεγονός ότι από το καταστατικό προβλέπεται η κατάθεση 50 υπογραφών (ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες) από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, εκτιμάται ότι ο Β. Μεϊμαράκης έχει συλλέξει ως και 200 υπογραφές, ξεκινώντας με προβάδισμα τη μάχη αυτή. Ανάμεσα σ’ αυτούς που τον στηρίζουν είναι η Ντ. Μπακογιάννη, ο Ν. Κακλαμάνης, και ο Κ. Χατζιδάκις, ενώ εκτιμάται ότι έχει και τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο συνάντησε στις αρχές της εβδομάδας.

Εκπρόθεσμος και άκυρος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τις 50 υπογραφές, που απαιτούνταν, λίγα λεπτά μετά την εκπνοή της προθεσμίας. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα εκπρόθεσμη και άκυρη. Η απόφαση της ΚΕΦΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τον ίδιο τον Α. Γεωργιάδη, όσο και από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, μέσω του διευθυντή του γραφείου του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι Α. Τζιτζικώστας και Κ. Μητσοτάκης θεωρώντας την απόφαση υπερβολική τυπολατρεία, που βλάπτει την ενότητα της παράταξης. Σκληρή κριτική δέχεται και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, με τη Ντ. Μπακογιάννη να χαρακτηρίζει την απόφασή του, λανθασμένη που βλάπτει την παράταξη. Παρέμβαση έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας την ελπίδα να την ανακαλέσουν. Ανακοινώσεις υπέρ του Α. Γεωργιάδη εξέδωσαν και οι Νίκος Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιώργος Κουμουτσάκος. Χθες το πρωί, Σάββατο,όταν το φύλλο της εφημερίδας  θα έχει κλείσει, θα συνεδρίαζε η εφορευτική επιτροπή για να κρίνει εκ νέου την υποψηφιότητα. Η πάνδημη αντίδραση τόσο των συνυποψηφίων όσο και επιφανών στελεχών υπέρ του Γεωργιάδη, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την ΚΕΦΕ, ώστε ν’ αλλάξει την ομολογουμένως αυστηρή και παράλογη απόφασή του.

 Πώς θα γίνει η εκλογή

Η επόμενη μάχη αναμένεται να δοθεί για την ημερομηνία και τον τρόπο εκλογής του προέδρου. Με βάση το καταστατικό, η εκλογή γίνεται από τη βάση με συμμετοχή και φίλων της ΝΔ. Αυτό αναμένεται ότι δεν θα αλλάξει, αλλά θα υπάρχει μέριμνα ώστε να μην ψηφίσουν πολίτες που δεν έχουν σχέση με την παράταξη. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η ημερομηνία των εκλογών, με την πλευρά του Μεϊμαράκη να θέλει γρήγορες διαδικασίες με εκλογή ακόμα και στις 18 του Οκτωβρίου, ενώ οι πλευρές των Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα επιθυμούν να δοθεί χρόνος, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet