Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.grΕλένη Καραΐνδρου και ΚΟΑ

Η Ελένη Καραΐνδρου δίνει δύο συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεργαζόμενη για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και του Τρίο τζαζ των David Lynch (τενόρο σαξόφωνο), Σταύρου Λάντσια (πιάνο) και Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο). Οι συναυλίες συνδέονται με την εκ νέου ανάρτηση της ιστορικής ζωγραφικής αυλαίας του θεάτρου, έργο του σκηνογράφου Θεόδωρου Αρμενόπουλου που αναρτήθηκε το 1926 και κατέβηκε το 1945. Ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, θέλησε να συνδέσει την αυλαία, συμβολικά, με τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου γι’ αυτό και η διεθνούς φήμης συνθέτρια περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της μουσική και τραγούδια και για το θέατρο.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελένη Καραΐνδρου δίνει συναυλία στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο. Ωστόσο οι δεσμοί της με το θέατρο ξεκινάνε από το 1980, όταν το Αμφιθέατρο του Ευαγγελάτου παρουσίασε την παράσταση «Δαβίδ», αγνώστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα, με τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 24 χρόνια αργότερα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στο Δημοτικό Θέατρο σκηνές με πρόσφυγες για την ταινία του «Το Λιβάδι που δακρύζει» και για την Ελένη οι μνήμες εκείνες ζωντανεύουν καθώς ετοιμάζεται να πατήσει ξανά τη σκηνή του Θεάτρου:
«Νιώθω βαθιά συγκίνηση επιστρέφοντας στο μοναδικό αυτό θέατρο, αληθινό κόσμημα του Πειραιά και της Ελλάδας. Η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας, αυτής που με μύησε στα μαθητικά μου χρόνια στον κόσμο της μουσικής δίνει μια ξεχωριστή λάμψη στη βραδιά και μάλιστα κάτω από τη στιβαρή κι ευαίσθητη μπαγκέτα του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού που θα φωτίσει τις σελίδες της μουσικής μου. Ήταν ανεπανάληπτη η εμπειρία της πρώτης μας συνεργασίας στην ηχογράφηση της μουσικής μου για την ταινία “Μια αιωνιότητα και μια μέρα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1998. Στα τραγούδια μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο θ’ ακουστεί η μοναδική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη που τόσες φορές ενώθηκαν τα καλλιτεχνικά μας βήματα στα πολύτιμα χρόνια της φιλίας μας».
Στην Ορχήστρα συμμετέχουν ο Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν και ο Άρης Δημητριάδης μαντολίνο, όργανα που χαρίζουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στις συνθέσεις της Ελένης, η οποία θα παίζει πιάνο.
Στις 16 και 17 Οκτωβρίου, στις 9μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τιμές εισιτηρίων: 20, 25, 30 ευρώ και 15 ευρώ AMEA, ανέργων.


Χ. Λεοντής «Φυλάττειν Θερμοπύλας»

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης (1930 - 1991) γράφει το ποίημα «Φυλάττειν Θερμοπύλας» το 1971, πολιτικός κρατούμενος, μεσούσης της δικτατορίας του 1967. Μέσα σ’ αυτήν τη σκοτεινιά, ο ποιητής πάσχει να δει μέσα από τις μικρές ρωγμές των λέξεων τη μεγάλη εκείνη εποχή της Αθήνας. Την εποχή εκείνη που «δοξάστηκε το φως» και το «κάλλος το τραγικό»». Η Αθήνα «υπέρλαμπρη και άφατη» που ως Προμηθέας εφώτισεν τον κόσμο με «της ελευθερίας τα έργα» και «τον πολυσήμαντο της ύπαρξης θρίαμβο». Τώρα, ο ποιητής εξόριστος και Δεσμώτης ο ίδιος στο νησί της Λέρου, αναπολεί την πόλη εκείνη που αποθεώθηκαν τα χρώματα, οι αισθήσεις, η αρετή και το κάλλος. Και ’κει πάνω από τις στάχτες και «τα πρόσκαιρα ερείπια» στον τόπο της εξορίας του, στήνει ο ποιητής το ωραίο άγαλμα «του Κυρίου και Λαού του» δοξάζοντας έτσι τα πανανθρώπινα ιδανικά που η πόλις εκείνη στον κόσμο εκληροδότησεν: Την ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια.
Ύστερα ενθυμείται έμπλεος ελευθερίας και ταπεινής έπαρσης του «Λαού του τα τέκνα», από το Σολωμό έως το Σικελιανό, που την πόλη αυτή «εκατοίκησαν», «αγωνιστές και μαχητές που κι εκείνοι συντήρησαν του ανθρώπου τ’ ανάστημα» φυλάττοντας Θερμοπύλας.
Την ίδια εκείνη χρονιά ο Χρήστος Λεοντής μελοποίησε αυτό το έργο για τις ίδιες ακριβώς αξίες και ιδανικά: Την ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια, αναδεικνύοντας το μέσα σώμα του «ωραίου αγάλματος».
Τα τρία τελευταία χρόνια πήρε τη σημερινή του μορφή «ορατορίου» για συμφωνική ορχήστρα βαρύτονο, μεσόφωνο, αναγνώστη, μεικτή και παιδική χορωδία. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
Τη χορωδία της ΕΡΤ εδίδαξε η Νατάσα Αγγελοπούλου, τη μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων ο Σταύρος Μπερής και την παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» ο Νίκος Μαλλιάρας.
Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τα χορωδιακά σύνολα διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.
Το έργο παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση με αφορμή την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη.
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.


Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ

Η ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα, με δύο διαφορετικά προγράμματα. Στην πρώτη συναυλία (18/10) θα ακουστούν αποκλειστικά έργα Μπετόβεν, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έναν περιζήτητο ερμηνευτή διεθνούς ακτινοβολίας, τον Λεωνίδα Καβάκο, στην ερμηνεία του Κοντσέρτου για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 61 (1806) του Μπετόβεν, αλλά και τη περίφημη Τρίτη Συμφωνία («Ηρωική»), που θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας. Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας (19/10), αρχίζει με τη Συμφωνία δωματίου αρ. 1 σε μι μείζονα, έργο 9 του Άρνολντ Σένμπεργκ (1874-1951). Το 1904, τρία χρόνια πριν από την πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας του Σαίνμπεργκ, ένας άλλος συμπατριώτης του, ο Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) ολοκλήρωνε τη σύνθεση του κύκλου Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά για φωνή (βαρύτονο ή μετζοσοπράνο) και ορχήστρα. Πρόκειται για πέντε μελοποιημένα ποιήματα του Φρίντριχ Ρίκερτ από την ομώνυμη συλλογή, η οποία αποτελείται από 428 ποιήματα που γράφτηκαν με αφορμή το θάνατο δύο παιδιών του Ρίκερτ. Στη συναυλία της Φιλαρμονικής του Ισραήλ, θα τα αποδώσει φωνητικά ο έλληνας βαρύτονος Άρης Αργύρης, που έχει εμφανιστεί σε μεγάλα λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο. Ολόκληρη η δεύτερη ενότητα της συναυλίας της Φιλαρμονικής του Ισραήλ είναι αφιερωμένη στον Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904) και στη δημοφιλέστατη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» (αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95, B. 178), που γράφτηκε όταν ο βοημός συνθέτης ζούσε και εργαζόταν στη Νέα Υόρκη.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1936 από τον διάσημο και ηρωικό βιολονίστα Μπρονισλάβ Χούμπερμαν –Εβραίο από την Πολωνία– ως Ορχήστρα της Παλαιστίνης και έγινε καταφύγιο πολλών εβραίων μουσικών που απολύονταν από τις ευρωπαϊκές ορχήστρες εκείνη την εποχή. Έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο στο Τελ Αβίβ τα Χριστούγεννα του 1936, με μαέστρο τον Αρτούρο Τοσκανίνι, την ίδια χρονιά που στην Βομβάη της Ινδίας γεννιόταν ο Ζούμπιν Μέτα. Το 1948 μετονομάστηκε σε Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με μαέστρο τον Λέοναρντ Μπερνστάιν. Ο Μέτα και ο Μπερνστάιν συνδέθηκαν ισόβια με αυτή την ορχήστρα-σύμβολο της εβραϊκής τραγικής περιπέτειας. Από το 1947 και μέχρι το θάνατό του, το 1990, ο Μπερνστάιν έβαλε τη σφραγίδα του στο φημισμένο σύνολο, ενώ, το 1969, ο Μέτα έγινε ο μουσικός του σύμβουλος και ο πρώτος μουσικός του διευθυντής το 1977. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ινδός μαέστρος, ο οποίος σπούδασε στη Βιέννη και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με την Όπερα του Μονάχου, απέκτησε τον τίτλο του Ισόβιου Μουσικού Διευθυντή.
Ο Ζούμπιν Μέτα, ένας αρχιμουσικός με μισό αιώνα καριέρας στις μεγαλύτερες ορχήστρες και όπερες του κόσμου και με 2.000 κοντσέρτα πίσω του, είναι ο μακροβιότερος μουσικός διευθυντής (1978-1991) της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Το 1980, ο Μέτα δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οι αμερικανοί φίλοι της Φιλαρμονικής του Ισραήλ», με έδρα την Νέα Υόρκη, ως στήριγμα για το οικονομικό μέλλον της Ορχήστρας και ως απάντηση στην περιορισμένη οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει ο οργανισμός αυτός αντιμετωπίζονται λειτουργικά έξοδα της Ορχήστρας και χρηματοδοτούνται τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στο Ισραήλ. Η μετάκληση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.
Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ.,  στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής. Tιμές εισιτηρίων: 21, 38, 55, 75 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ – 14 ευρώ πολύτεκνοι, 65+.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet