Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην πόλη του Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας αναμένεται να σφραγίσει τη νίκη του συνασπισμού „Možemo“ που σημαίνει «Εμείς μπορούμε». Ο επικεφαλής του Τόμισλαβ Τομάσεβιτς, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των Πρασίνων κατάφερε να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες ποσοστό 45% και η επικράτησή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη απέναντι στον αντίπαλό του Μίροσλαβ Σκόρο, που προέρχεται από το χώρο της ακραίας Δεξιάς, αλλά υπολειπόταν στον πρώτο γύρο κατά περίπου 30 μονάδες.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο 39χρονος oικολόγος και πολιτικός επιστήμονας ήταν σίγουρα έκπληξη και κατά πολλούς μπορεί να αποτελεί και έναν προάγγελο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Το Ζάγκρεμπ αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος της χώρας. Η αλλαγή χρώματος της πρωτεύουσας θα μπορούσε λοιπόν να σηματοδοτήσει και περαιτέρω εξελίξεις.

Ετσι κι αλλιώς αυτές οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από πολλά απρόοπτα. Ο επί δυό δεκαετίες (με μια μικρή διακοπή) πρώην δήμαρχος Μίλαν Μπάντιτς, ο οποίος θα διεκδικούσε την έβδομη θητεία του, πέθανε ξαφνικά τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν ήταν πάντως καθόλου σίγουρο ότι θα κατάφερνε να επανεκλεγεί. Ωστόσο η απουσία του σε κάθε περίπτωση άνοιξε το δρόμο για την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού.

Σε μια χώρα, όπου ακόμα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαφθοράς και νεποτισμού, οι πιο αισιόδοξοι προσβλέπουν τώρα σε μια μικρή επανάσταση. Δεν κρύβουν την προσδοκία τους να «μιμηθεί» η Κροατία την Γερμανία, όπως έγραψε μια τοπική εφημερίδα ανεβάζοντας το κόμμα των Πρασίνων σε ποσοστά, που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει την εξουσία. Η επικεφαλής της μικρής τους κοινοβουλευτικής ομάδας Σάντρα Μπέντσιτς θεωρείται εξαιρετικά ταλαντούχα και μια από τις πιο «ενοχλητικές» παρουσίες στη Βουλή για τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος κυβερνά από το 2016.

Η άνοδος των Πρασίνων με το πιο νεανικό προφίλ και τον κινηματικό χαρακτήρα συνδέεται, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, σε μεγάλο βαθμό και με την κατάρρευση της Σοσιαλδημοκρατίας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έμεινε στο Ζάγκρεμπ στο ιστορικά χαμηλό 8,9% και το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι να λειτουργήσει ως ο μικρός εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πράσινους του „Možemo“.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι το κρίσιμο τεστ για το κίνημα θα είναι η συμπεριφορά του και η αποτελεσματικότητά του, όταν θα αναλάβει πραγματικά εξουσία. Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα είναι συνηθισμένα για πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν παραδοσιακούς δεσμούς με την κοινωνία, όπως συνέβαινε παλιότερα.

Το πρώτο που προσδοκούν οι ψηφοφόροι με βάση όλες τις έρευνες είναι να δοθεί ένα τέλος στον πελατειακό τρόπο άσκησης της εξουσίας και τις αδιαφανείς σχέσεις πολιτικής με το «χρήμα» που είχαν στιγματίσει τη θητεία του προηγούμενου δημάρχου. Πάντως το „Možemo“ ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει γρήγορα και ένα πραγματικά οικολογικό πρόγραμμα με περισσότερο πράσινο, τραμ και ποδήλατο για την πόλη και καλύτερη διασύνδεση με δημόσια ΜΜΜ των προαστίων με το κέντρο, έτσι ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της πόλης από τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Αφού απέδειξαν ότι «μπορούν» να κερδίζουν ψήφους, τώρα πρέπει να «μπορέσουν» και να πείσουν ότι θα κάνουν και όσα υπόσχονταν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet