Σύντομα κριτικά σημειώματα –μέχρι 300 λέξεις– περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του κριτικού Κινηματογράφου Αλέξη Δερμεντζόγλου, «Στάχτες και Διαμάντια», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερωδιός της Θεσσαλονίκης.

Ο συγγραφέας έδωσε στο βιβλίο του τον τίτλο της ταινίας που γύριζε ο Αντρέι Βάιντα το 1958, προτείνοντας στους αναγνώστες να αναζητήσουν μέσα στις στάχτες του σινεμά, δηλαδή στα ταπεινά και όχι πολυδιαφημισμένα φιλμ, τα κινηματογραφικά διαμάντια. Ανθολογούνται ταινίες σχετικά άγνωστες από τις οποίες αναδεικνύονται οι επιρροές που αυτές άσκησαν στους σύγχρονους σκηνοθέτες. Πρόκειται κυρίως για ταινίες ασπρόμαυρες, που χρονικά ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930, οι οποίες ανήκουν σε είδη όπως το φιλμ νουάρ, το γοτθικό ερωτικό και αστυνομικό μελόδραμα, οι κοινωνικές ηθογραφίες και τα δράματα. 

Ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, εύστοχος και διεισδυτικός, οδηγεί τους αναγνώστες στην εξερεύνηση και κατανόηση των βαθύτερων μηνυμάτων και νοημάτων της κάθε ταινίας. Ταινίες οι οποίες πίσω από το προφανές υποκρύπτουν κοινωνικές και πολιτικές αναφορές μη ευδιάκριτες σε μια πρώτη ανάγνωση. Κι όλα με την ιδιαίτερη αφηγηματική ικανότητα του συγγραφέα ο οποίος μετατρέπει την απλή ανάγνωση σε αληθινή απόλαυση. Και επιπλέον, προκαλώντας το ενδιαφέρον ακόμη και όσων δεν έχουν δει τις ταινίες στις οποίες αναφέρεται. Γιατί το κάθε κείμενο μπορεί να σταθεί αυτόνομα και, αν μη τι άλλο, να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι αναγνώστες να αναζητήσουν τις ταινίες και να γίνουν θεατές!

Κεντρική διάθεση: Αριστοτέλειο βιβλιοπωλείο, Ερμού 61, ΤΚ 54623, τηλ. 2310 282429.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet