Τελικά το θέμα με τις χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) το οποίο ξεσήκωσε θύελλα στον κινηματογραφικό κόσμο, όπως γράφαμε στο φύλλο της 15ης Μαΐου, έφτασε στη Βουλή. Με ερώτησή τους, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά από πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρολιάκου, ζητούν απάντηση από την υπουργό, κ. Λίνα Μενδώνη, αν ισχύουν οι καταγγελίες και τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο προς αποκατάσταση των κανόνων δεοντολογίας οι οποίοι παραβιάστηκαν και προς αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΕΚΚ.

 

Υπενθυμίζουμε πως όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των εγκρίσεων σεναρίων από το ΕΚΚ και την αντίδραση που σημειώθηκε από μερίδα του κινηματογραφικού κόσμου, με την κατηγορία πως παραβιάστηκαν οι κανόνες δεοντολογίας. Κι αυτό επειδή στην επιτροπή Αναγνωστών του Κέντρου, συμμετείχαν τέσσερις σκηνοθέτες οι οποίοι, ως κριτές, ενέκριναν τα δικά τους σενάρια! Από το σημείο εκείνο και μετά ακολούθησε ένα ντόμινο καταγγελιών στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτήν την κατάφωρη, κατά πως φαίνεται, παραβίαση της δεοντολογίας. Μάλιστα η σκηνοθέτρια και σεναριογράφος, Στρατούλα Θεοδωράτου, απέστειλε επιστολή προς την υπουργό καλώντας την «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ισότιμης πρόσβασης στις κρατικές χρηματοδοτήσει».

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τίτλο «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;», σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Η κινηματογραφική οικογένεια, που εξακολουθεί να βιώνει τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας, γίνεται για ακόμα μια φορά μάρτυρας ενός "ιδιαίτερου" τρόπου λειτουργίας του κρατικού φορέα, ο οποίος έχει υποχρέωση να φροντίζει για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου και των ανθρώπων του με διαφάνεια και ισονομία τηρώντας όλους τους κανόνες δεοντολογίας. Πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις. […]

 

 

Σε μια περίοδο που οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη για παρατυπίες στη λειτουργία του Κέντρου Κινηματογράφου και ένα πόρισμα - φωτιά επικρέμαται πάνω του, η Πολιτεία και η διοίκησή του οφείλουν να διασφαλίσουν το κύρος του θεσμού, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της κινηματογραφικής κοινότητας και τη διαφάνεια των επιχορηγήσεων που δίνονται με κρατικά κονδύλια.

Τη στιγμή που εκπρόσωποι φορέων του Κινηματογράφου χαιρετίζουν την προσπάθεια σύνταξης και δημοσιοποίησης χρηματοδοτικού κανονισμού για τον Οργανισμό του Κέντρου Κινηματογράφου, έρχεται σύμφωνα με τις καταγγελίες η συγκεκριμένη διαδικασία να παραβιάσει κατάφωρα τον κώδικα δεοντολογίας του ΕΚΚ, διότι όπως αναφέρεται ρητά σ’ αυτόν "τα μέλη κάθε επιτροπής οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία αυτής εφόσον:
• Η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης ή
• είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας κατευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τετάρτου βαθμού με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους, ή
• έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερόμενους"».

Ως αρωγός της διοίκησης του ΕΚΚ ήρθε ο κινηματογραφικός ιστότοπος Flix, ο οποίος δια χειρός Μανώλη Κρανάκη γράφει, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για «αντιπολιτευτικό» λαβράκι και στο άρθρο «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» της Πόλυς Κρημνιώτη στην Αυγή της 8ης Μαΐου, για «κλισέ ατάκες του τύπου "τι περιμένατε από τη Δεξιά"», ενώ χαρακτηρίζει ως «πιπίλα» την κριτική που γίνεται στο πρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού, στηρίζει δε την κ. Μενδώνη επειδή κατηγορείται ως «μπλεγμένη σε όλα τα σκάνδαλα που θα προκύψουν επί ελληνικού εδάφους…». Για να καταλήξει πως «δεν είναι η πρώτη φορά στην πολύπαθη ιστορία του ΕΚΚ που με καταγγελίες "επί της διαδικασίας" έχει παγώσει η λειτουργία του». Διαδικασία, λοιπόν, θεωρεί τη δεοντολογία, ο συντάκτης του Flix.

Ως απάντηση στο παραλήρημα του Flix, παραπέμπουμε στη Διαύγεια στην οποία βρίσκονται αναρτημένες, αποφάσεις, συμβάσεις (μία εξ αυτών δημοσιεύουμε) και εντάλματα πληρωμής του ΕΚΚ προς το Flix, για διαφημιστικές δαπάνες, αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ. Εδώ πλέον μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση της δεοντολογίας και για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Η ερώτηση είναι, εάν μπορεί το Flix να ασκεί αμερόληπτη κριτική προς το ΕΚΚ και για τα όσα οι διοικήσεις του πράττουν, εφόσον σε μεγάλο βαθμό είναι οικονομικά εξαρτώμενο από αυτό. Φαίνεται πως και σε αυτή τη σχέση ισχύει το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Τέλος, την περασμένη Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ, σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, μιλώντας στην εκπομπή «Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων» στο Kόκκινο της Θεσσαλονίκης, προέβη σε μια σειρά πρωτοφανών καταγγελιών, μιλώντας για «κατάλυση της δημοκρατίας στο ΕΚΚ» χαρακτηρίζοντας τον νυν πρόεδρο ως «δικτατορίσκο ο οποίος κάνει τα πάντα για να καταλυθεί η δημοκρατία στο Κέντρο». Επίσης τόνισε πως με τη νέα διοίκηση «καταστράφηκε το αυτοδιοίκητο του ΕΚΚ» σημειώνοντας εμφαντικά πως «δεν μπορείς να είσαι κριτής και κρινόμενος» ερωτώντας ταυτόχρονα τα μέλη της επιτροπής «γιατί δέχτηκαν να μπουν σε μια επιτροπή χωρίς κανόνες δεοντολογίας;».

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet