Μια συμβολική σιωπηρή διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο χώρο του δημαρχείου, ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης. «Δήμαρχε άλλαξε τη γνώμη σου, σκέψου την πόλη σου, αν τους πολίτες δεν ακούς, άκουσε τους ειδικούς, η απόσπαση σημαίνει έγκλημα». Με πικέτες, στις οποίες αναγράφονταν οι φράσεις αυτές, και κρατώντας γράμματα που σχημάτιζαν τη λέξη «Αμετακίνητα», δεκάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό στον σταθμό Βενιζέλου.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συμβολικών δράσεων της Κίνησης μετά τη δημοσιοποίηση στον Τύπο σχετικής πληροφορίας για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριπτε με οριακή πλειοψηφία την προσφυγή εφτά φορέων κατά της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Η διαμαρτυρία μπορεί να ήταν σιωπηρή, η οργή όμως των δεκάδων μαυροντυμένων πολιτών που συμμετείχαν αμετακίνητοι-ες, ήταν μεγάλη για το ενδεχόμενο οριστικής απώλειας ενός σημαντικότατου ιστορικού ευρήματος και ουσιαστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η έκκληση στον δήμαρχο να αλλάξει γνώμη συνοδευόταν από την υπενθύμιση των εκκλήσεων που έχουν κάνει εκατοντάδες έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες και φορείς που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου. Ένας σχεδιασμός που είχε ήδη αρχίσει να υλοποιείται μαζί με την κατασκευή του σταθμού, μέχρι που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του ομιλία στην Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019, κατάφερε να αιφνιδιάσει τους πάντες με την δήλωση ότι τα αρχαία θα αποσπαστούν και ότι το μετρό θα καθυστερήσει πολύ να ολοκληρωθεί.
Οι πολίτες ξεκαθάρισαν ότι απόσπαση σημαίνει καταστροφή των αρχαιοτήτων, επισημαίνοντας τη σπανιότητα και τη μοναδική σημασία του εκτεταμένου και σε άριστη κατάσταση διατήρησης ευρήματος του τμήματος της βυζαντινής πόλης σε 1500 τ.μ. «Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει το ηθικό πλεονέκτημα και οι ευρύτερες συναινέσεις για ανάλογη πράξη καταστροφής» ανέφερε στο κάλεσμά της η Κίνηση Πολιτών, μέλη της οποίας δήλωσαν ότι η πόλη θα χάσει ένα σημαντικό μνημείο όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά για όλο τον κόσμο.
Οι πρωτοβουλίες αυτές προσπαθούν να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά μιας βαθιά συντηρητικής πόλης, μπροστά σ’ ένα τεράστιας σημασίας θέμα για το οποίο θα έπρεπε να σηκωθούν και οι πέτρες. Μια μικρή μειοψηφία ευαισθητοποιημένων πολιτών - κυρίως προοδευτικοί αστοί, πανεπιστημιακοί και μια μερίδα πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου – συμμετέχουν σ’ αυτές τις δράσεις ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου της Θεσσαλονίκης αδιαφορεί εκκωφαντικά ή στην καλύτερη περίπτωση γκρινιάζει χαμηλοφώνως. Για τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί αιχμή και προτεραιότητα, εκτός ίσως από τον ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ έχει κάνει εμφανή την παρουσία του με την ραδιοφωνική καμπάνια στο «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και το μπάνερ που έχει κρεμάσει στα παράθυρα των κεντρικών του γραφείων, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει έντονα κινηματικά γεγονότα που θα ταρακουνήσουν την ύπνωση της κοινής γνώμης της πόλης. Εντύπωση προκαλεί η ανυπαρξία ενδιαφέροντος, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, με εξαίρεση λίγες ατομικές συμμετοχές. Οι μεγαλεπήβολες κι εν πολλοίς αδιέξοδες μακροπρόθεσμες στρατηγικές, η καταχώρηση των περιβαλλοντικών και των ζητημάτων πολιτιστικής κληρονομιάς ως τριτεύοντα, οι χρόνιες παθογένειες κι η ανυπαρξία επικοινωνίας μεταξύ τους και με τον κόσμο, έχουν καταστήσει αυτούς τους χώρους ανίκανους να συλλάβουν το μέγεθος και την σημασία τέτοιων προβλημάτων και να τα κάνουν θέματα αιχμής και προτεραιότητας στην κινηματική τους δράση. Έχοντας ως αρνητική βάση την κοινωνική αλλοτρίωση και την αδιαφορία που οδηγούν σε ένα περίγραμμα ευρείας αποδοχής των μητσοτακικών «αξιών», στο οποίο πατάει η εξουσία και ξεθεμελιώνει τα πάντα, η μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος αντίστασης. Καιρός είναι να γεμίσουν τα μπαλκόνια της πόλης με τα κίτρινα πανό που γράφουν «Έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου» και κατόπιν να δοκιμαστούν πολλές και ποικίλες δυναμικές ενέργειες.