Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει την απόλυση του Κ.Μ., από την εργολαβική εταιρεία MyServices, στην οποία εργαζόταν ως φύλακας στην Πρυτανεία από το 2018. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, ο συνάδελφος τους «δεν απολύθηκε τυχαία».

 

Και παραθέτουν συγκεκριμένα επιχειρήματα ως προς αυτή τη διαπίστωση: «όταν, το 2019, η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) ήρθε στην Πρυτανεία μετά από καταγγελία καθαρίστριας, ο Κ.Μ. μίλησε ανοιχτά για τις συνθήκες εργασίας στο ΕΚΠΑ μέσω της εργολαβικής MyServices. Τότε η εταιρεία άσκησε έντονες πιέσεις για να αλλάξει την κατάθεσή του, αλλά ο συνάδελφος αρνήθηκε». Όπως επίσης καταγγέλλεται από την Πρωτοβουλία, αποτελεί «πάγια τακτική της MyServices, η υπεξαίρεση ποσών από το μηνιαίο μισθό των εργαζομένων, η μη καταβολή επιδομάτων αδείας και υπερωριών και η μη χορήγηση ημερών άδειας, παρά μόνο αν δεχτεί ο/η υπάλληλος να είναι άνευ αποδοχών. Αυτά προκύπτουν αν αντιπαραβάλλει κανείς τα εκκαθαριστικά σημειώματα που καταθέτει στο ΕΚΠΑ η εταιρεία με τις καταθέσεις στο λογαριασμό του υπαλλήλου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «τον Ιανουάριο του 2021, ο συνάδελφος πέφτει στο “βαρύ αμάρτημα” να χρειαστεί αναρρωτική άδεια. Ως απάντηση, η εταιρεία τον αφήνει εκτός προγράμματος και τον καλεί στα γραφεία της για να τον “συνετίσει”. Ο Κ.Μ. αρνείται να προσέλθει, δηλώνει πως αν δεν τον επαναφέρουν θα τους καταγγείλει και η εταιρεία τον απειλεί αναφέροντας ότι γνωρίζει που μένει και πως θα του κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Λίγες μέρες μετά ο συνάδελφος προχωρά σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ. H εταιρεία απαντά με εξώδικο, με το οποίο καλεί τον εργαζόμενο να προσέλθει στο Σισμανόγλειο για εργασία την επόμενη, αλλιώς θα θεωρήσει ότι ο εργαζόμενος αποχώρησε οικειοθελώς. Το εξώδικο όμως το στέλνει επίτηδες σε παλαιότερη διεύθυνση ώστε να μη λάβει γνώση ο Κ.Μ., παρόλο που η νέα του διεύθυνση της ήταν γνωστή, αφού είχε στείλει στο παρελθόν υπηρεσιακό αυτοκίνητο να τον παραλάβει από εκεί. Ο εργαζόμενος επί της ουσίας απολύεται.»

Εν συνεχεία όταν ο εργαζόμενος προσέφυγε στο ΣΕΠΕ, «αποδείχθηκε ότι δεν πληρωνόταν ούτε άδειες, ούτε επιδόματα και βεβαίως ούτε υπερωρίες, παρά τις αυξομειώσεις του προσωπικού. Οι άδειες, όταν δίνονταν, είχαν τη μορφή αδειών άνευ αποδοχών. Το ΣΕΠΕ συνέταξε φάκελο για τον εισαγγελέα…

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως, προχωρά αποδίδοντας και ευθύνες στη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, αφού όπως υπογραμμίζουν «έχει στα χέρια της εργαλεία για να διαπιστώσει τί πραγματικά συμβαίνει. Συγκρίθηκε ποτέ η μισθοδοσία υπαλλήλων με τις καταθέσεις που γίνονται στους λογαριασμούς τους; Υπάρχουν διαφορές και είναι φανερό ότι η εταιρεία υπεξαιρεί χρήματα από τους μισθούς τον εργαζομένων. Αρκεί να συγκρίνει κανείς το πρόγραμμα εργασίας και τις παρουσίες στο βιβλίο συμβάντων, για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν παράνομες υπερωρίες που δεν πληρώνονται, πόστα που θεωρητικά έχουν άτομα αλλά είναι κενά και διάφορες άλλες ατασθαλίες. Με το πρόγραμμα και το βιβλίο συμβάντων μπορεί επίσης η Διοίκηση του ΕΚΠΑ να διαπιστώσει αν οι άδειες που δίνονται εφαρμόζονται ορθώς.»

Μάλιστα συνεχίζει η Πρωτοβουλία διερωτώμενη «τι γίνεται με τις επιτροπές που είχαν επιφορτιστεί με το έργο ελέγχου της εργολαβίας; Η επιτροπή αυτή δεν λειτούργησε ποτέ, με προφανή ευθύνη της Πρυτανείας. Παράλληλα, είχε συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή για να ελέγχει τη συμμόρφωση της εταιρείας ως προς τα συμφωνηθέντα στη σύμβαση και την εργατική νομοθεσία. Σύμφωνα με το συνάδελφο, μέλος της επιτροπής είχε ενημερωθεί για τα καθέκαστα. Δεν μάθαμε ποτέ τα αποτελέσματα της εποπτείας της επιτροπής.»

Τέλος, επισημαίνεται ότι «στη Myservices έχουν καταλογιστεί πολλά πρόστιμα από το ΣΕΠΕ ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δεν γνωρίζουμε καν πόσες υποθέσεις έχουν φτάσει στον εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας καταλήγει καλώντας το ΕΚΠΑ «να ελέγξει όλα τα παραστατικά, τις βεβαιώσεις και τα παρουσιολόγια και να κάνει την αντιπαραβολή των ποσών που πλήρωσε για τον εργαζόμενο και αυτών που η εταιρεία πλήρωσε για την ίδια εργασία.

Να κηρύξει άμεσα το ΕΚΠΑ έκπτωτο τον εργολάβο (όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί η Διοίκηση σε περίπτωση παρανομίας εκ μέρους της εταιρείας), να ζητήσει την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και να αποδώσει απευθείας τα χρήματα στον εργαζόμενο σύμφωνα με τα νομίμως οφειλόμενα.

Να ενεργοποιηθεί επιτέλους η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγξει τα πεπραγμένα της εταιρείας σε όλους τους τομείς (εργασιακούς και οικονομικούς).

Να φύγουν οι εργολάβοι και να γίνουν απευθείας προσλήψεις των εργολαβικών εργαζομένων από το ΕΚΠΑ.»

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet