Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κροατία, στις 16 Απρίλη, το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ζάγκρεμπ συγκέντρωσε η ριζοσπαστική αριστερά (45,4 %), με την παράταξη Mozemo (Μπορούμε), και με υποψήφιο δήμαρχο τον Τόμισλαβ Τομάσεβιτς.

Ο δεύτερος γύρος, στις 30 Μαΐου, θα βρει αντιμέτωπο τον Τομάσεβιτς με τον Μίροσλαβ Σκόρο, τον ηγέτη της κροατικής ακροδεξιάς, τον Ορμπάν της Κροατίας, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις το 12% των ψήφων.

«Οι πολίτες του Ζάγκρεμπ φώναξαν ναι στην αλλαγή, είπαν ότι μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και να είμαστε καλύτεροι», είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τομάσεβιτς και συνέχισε, δείχνοντας σύνεση και ψυχραιμία: «Κάναμε ενάμισι βήμα, τώρα μας λείπει άλλο μισό για τη νίκη».

Ο Τομάσεβιτς και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης, πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα μετά από έναν εικοσάχρονο αγώνα. Αρχικά, διοργάνωσαν μια σειρά από διαδηλώσεις κατά των αστικών παρεμβάσεων  του δημάρχου επί μια εικοσαετία, Μίλαν Μπάντιτς, ο οποίος, εκτός των άλλων είχε εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα. Η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν οι κύριες μάχες της παράταξης, η οποία, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2020 συγκέντρωσε το 7% των ψήφων, εκλέγοντας  επτά βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τον Τομάσεβιτς,

Η πιθανή νίκη του «Μπορούμε» στον δεύτερο γύρο, θα επιτρέψει στην παράταξη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της στην πρωτεύουσα, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, και να ελπίζει στην αλλαγή της πολιτικής συνολικά στη χώρα.

Οι συντηρητικοί της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (Hdz), του κόμματος του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, έχουν λόγους να ανησυχούν, γιατί στο Ζάγκρεμπ κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο το 11%, παρόλο που εξακολουθούν να είναι η πρώτη δύναμη στη χώρα, με άριστα αποτελέσματα στην Σλαβονία και σε ένα βαθμό και στη Δαλματία, ενώ πέτυχαν την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο σε τέσσερις από τις δεκατέσσερις περιφέρειες. Όμως, παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού, με φράσεις όπως «είμαστε η ισχυρότερη δύναμη στην Κροατία», μια ενδεχόμενη κοκκινοπράσινη νίκη στην πρωτεύουσα θα είναι ένα γερό πλήγμα για την κυβερνώσα συντηρητική παράταξη.

Επίσης, φαίνεται πολύ πιθανό το μεγαλύτερο κόμμα της Κροατίας να χάσει, εκτός από την πρωτεύουσα, και τη δεύτερη πόλη της χώρας σε μέγεθος, το Σπλιτ, όπου έρχεται πρώτος ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ιβιτσα Πούλιακ, με 28% των ψήφων, ιδρυτής του κεντρώου σχήματος Pametno.

Η μεγάλη ηττημένη αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η κεντροαριστερά, ο υποψήφιος της οποίας, Γιόσκο Κλίσοβιτς, συγκέντρωσε μόλις το 7,8% των ψήφων στο Ζάγκρεμπ, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει το τελευταίο της προπύργιο στη Ριέκα, μια πόλη που διοικείται από τους σοσιαλδημοκράτες από την εποχή της ανεξαρτησίας της Κροατίας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Μάρκο Φιλίποβιτς, στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με ποσοστό 30% στον πρώτο γύρο, θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Ντάβορ Στίμακ (16%).

Η Ριέκα είναι η εξαίρεση για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο διαφορετικά θα είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το πολιτικό πανόραμα της Κροατίας.  Το δεύτερο ιστορικό κόμμα της χώρας μοιάζει ασήμαντο σε πολλές πόλεις.

Το ποσοστό του ανεξάρτητου υποψηφίου στη Ριέκα είναι ένα περαιτέρω δείγμα της κρίσης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του οποίου η πολιτική δεν διαφέρει πλέον από αυτή των κομμάτων της κεντροδεξιάς και, προφανώς, οι ψηφοφόροι το έχουν αντιληφθεί.  Δεν είναι κανείς να απορεί με το γεγονός ότι η καθοδική πορεία των σοσιαλδημοκρατών, που βρέθηκαν από το 20,7% στο 8,9%,  είναι διαμετρικά αντίθετη από αυτήν που ακολουθεί το Mozemo.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ακόμη και αν προσπαθήσει να εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του, δεν φαίνεται να αποφεύγει τη συντριβή του μπροστά στην προέλαση της αριστεράς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet