Στις 25 Μαΐου επιβεβαιώθηκε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Γενεύη. Ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες 15-16 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες αυτές βολεύουν τον αμερικανό πρόεδρο, επειδή στις 11-13 Ιουνίου θα είναι στη σύνοδο των G7 στην Μεγάλη Βρετανία και στις 14 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος και στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο, γι’ αυτό και η συνάντηση αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Προηγήθηκε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών

 

Στις 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ρέικιαβικ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της 12ης υπουργικής συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου, που αποτελείται από εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

 

Η ατζέντα

 

Αρχικά η αμερικανική πλευρά υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ημερήσια διάταξη. Η ρωσική πλευρά όμως επέμεινε, ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα θέματα, ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας από τις δύο πλευρές με έμπειρους διπλωμάτες στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Επικεφαλής τέθηκαν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί τα θέματα της συνάντησης. Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση θα περιστραφεί στα εξής: 1) στρατηγικά όπλα, 2) αντιπυραυλική άμυνα και διερεύνηση του διαστήματος, 3) μη στρατηγικά όπλα και κυρίως οι πύραυλοι μεσαίου και μικρού βεληνεκούς και 4) στρατιωτικές και πολιτικές πτυχές της ασφάλειας.

Αμερικανοί ειδικοί, όπως ο Ντάριλ Κίμπαλ, διευθυντής της Ένωσης για τον έλεγχο των εξοπλισμών, υποστηρίζουν ότι θα τεθούν τα εξής θέματα: 1) συνέχιση μείωσης των στρατηγικών όπλων, 2) τακτικά όπλα, 3) ρόλος των δύο χωρών στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και η θέση της Κίνας και 4) μείωση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

 

Η τύχη του αγωγού Nord Stream-2

 

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση ήταν αρχικά κατά της συνέχισης του αγωγού Nord Stream που θα τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, μέσω της Γερμανίας, παρακάμπτοντας ουσιαστικά την Ουκρανία. Στη συνέχεια, όμως διαπίστωσε ότι ο αγωγός σχεδόν κατασκευάστηκε και μια ενδεχόμενη ακύρωσή του πρότζεκτ θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας. Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream-2 AG. Τελικά, η Ουάσινγκτον ενέκρινε νέες κυρώσεις εναντίον ρωσικών επιχειρήσεων και πλοίων, που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, χωρίς να θίγεται η ολοκλήρωσή του και η εκμετάλλευσή του στη συνέχεια.

 

 Χαμηλές προσδοκίες

 

Οι δύο πλευρές κρατούν χαμηλούς τόνους για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι μετά τη συνάντηση τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Θα γίνουν δύσκολες συζητήσεις και θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση στους τομείς που δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές. Από την άλλη, η συνάντηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για πιο σταθερές και προβλεπόμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το Κρεμλίνο, επίσης, δεν καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, έχει συσσωρευτεί ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις που είναι δύσκολο να αποφορτιστεί από μια συνάντηση. Επίσης, πρόσθεσε, ότι προς το παρόν δε σχεδιάζεται η συνυπογραφή κάποιων ντοκουμέντων.

 

Περιφερειακά θέματα

 

Οι δύο πρόεδροι ευκολότερα θα συνεννοηθούν σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η ρύθμιση θεμάτων πυρηνικής ενέργειας στην κορεατική χερσόνησο και η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Δυσκολότερα θα μπορέσουν να συνεννοηθούν σε θέματα Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Συρίας. Ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα θέσει στη συνάντηση τη βίαιη προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair στο Μίνσκ και τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς, προβάλλοντας θέμα κυρώσεων, με ιδιαίτερη προσοχή, επειδή κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το Μινσκ να τεθεί ολοκληρωτικά στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις πιέσεις με στόχο την πτώση του Λουκασένκο και την ενίσχυση της αντιπολίτευσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet