Η επιχείρηση εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, την περασμένη Κυριακή, και η «εκβιαστική» προσγείωση του αεροσκάφους  στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, για να συλληφθεί ο ακτιβιστής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτάσεβιτς, άνοιξε ένα χορό ερωτημάτων που προβλέπεται να διαρκέσει.

Το λιγότερο δυσεπίλυτο ανάμεσά τους είναι το εάν ο κυβερνήτης καλώς, με βάση τους διεθνείς κανόνες πτήσης, άλλαξε πορεία και, μπροστά στον κίνδυνο ύπαρξης εκρηκτικού μηχανισμού, προσγείωσε αναγκαστικά το αεροσκάφος –που ανήκει σε ιρλανδική εταιρεία αλλά είναι καταχωρισμένο στην Πολωνία και εκτελούσε πτήση ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. — σε μια χώρα μη μέλος της Ένωσης. Το ερώτημα θα απαντηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών. Άμεσα.

 

Τελείως άλλης τάξης είναι, λ.χ., το ερώτημα αν ο κύριος στόχος της αναγκαστικής προσγείωσης δεν ήταν να συλληφθεί ένας ενοχλητικός αντικυβερνητικός ακτιβιστής νεοναζιστικής κοπής, αλλά να σταλεί από το Μινσκ ένα μήνυμα συσπείρωσης στη ρωσική σφαίρα επιρροής, σε απάντηση της επιχειρούμενης από τις ΗΠΑ δημιουργίας ενδο-νατοϊκού αντιρωσικού μετώπου με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η απάντηση θα είναι έμμεση. Και θα έρθει από τη Γενεύη και τη συνάντηση κορυφής  Μπάιντεν-Πούτιν που θα  πραγματοποιηθεί εκεί τον Ιούνιο, η οποία αναμένεται να καθορίσει τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον μεσοπρόθεσμα.

Η Αθήνα, σε ό,τι την αφορά –και την αφορά σε βαθμό υπερθετικό—, βρέθηκε μπροστά στο εύλογο ερώτημα πώς ξένες μυστικές υπηρεσίες αφέθηκαν να δράσουν ανενόχλητες εντός της χώρας και να προετοιμάσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την απαγωγή του Προτάσεβιτς  όσο αυτός βρισκόταν ακόμα σε ελληνικό έδαφος. Η απάντηση εναπόκειται προσωπικά στον πρωθυπουργό, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί, με Προεδρικό Διάταγμα από το καλοκαίρι του 2019,  η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε  «να δώσει εξηγήσεις για ένα περιστατικό που εκθέτει τη χώρα. Και να απαντήσει εάν το “επιτελικό κράτος” και οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος ή ασχολούνται μόνο με τον “εσωτερικό εχθρό” για να γνωρίζουν “τι καπνό φουμάρει” ο κάθε νέος που συχνάζει στις πλατείες της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλώντας την κυβέρνηση.

Δεν το έπραξε ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως επιχείρησε να «κλείσει» το θέμα όπως όπως. Όταν του ζητήθηκε, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τρίτη, να σχολιάσει τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair, ότι «μέσα στο αεροπλάνο υπήρχαν και πράκτορες της KGB», η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πράκτορες ή παραπράκτορες», είπε, και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Πρόκειται για ανυπόστατες φήμες».

Ανυπόστατες φήμες, που όμως, δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, είχαν ήδη επιβεβαιωθεί κατηγορηματικά από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας: «Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν [στο Μινσκ από την Αθήνα]. Μόνο ο ένας συνελήφθη, που σημαίνει ότι [οι υπόλοιποι] ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών».

Ο απαχθείς δεν βρέθηκε ινκόγκνιτο στην Αθήνα. Ήταν μέλος της συνοδείας της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αυτοεξόριστης, πρώην υποψήφιας για την προεδρία της Λευκορωσίας και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, η οποία ήρθε στην Ελλάδα επίσημα προσκεκλημένη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αμερικανό πρέσβη και τον δήμαρχο Αθηναίων. Μια επίσκεψη, δηλαδή, με ιδιαίτερο συμβολικό φορτίο – και εμφανή στόχο το Μινσκ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ρόλο διακεκριμένου μεσάζοντος.

Η οποία κυβέρνηση ευλόγως κλήθηκε από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα,  να εξηγήσει την αδικαιολόγητη αδράνεια των μυστικών υπηρεσιών, όταν αποτελεί κοινό μυστικό ότι στις επισκέψεις επίσημων προσώπων υπάρχει, για την ασφάλειά τους, συγκεκριμένο πρωτόκολλο της ΕΥΠ. Το οποίο στη τρέχουσα συγκυρία, όπου στις σχέσεις της Ε.Ε. με το καθεστώς Λουκασένκο, και συνακόλουθα με τη Ρωσία, επικρατεί ιδιαίτερη ένταση, έπρεπε να τηρηθεί σχολαστικά. Πράγμα που προφανώς δεν έγινε. Με αποτέλεσμα ξένοι πράκτορες να «αλωνίζουν» ερήμην των ελληνικών υπηρεσιών.

Στον πρωθυπουργό αναλογεί η ευθύνη να θέσει ενώπιον των ευθυνών του το διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Τον διόρισε ο ίδιος σε αυτή τη θέση, αλλάζοντας μάλιστα το σχετικό νόμο για να το επιτύχει. Αν ο εκλεκτός του έχει αποτύχει παταγωδώς, πρέπει να αποπεμφθεί.

Αλλά, προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος επέλεξε να αποδράσει δια της γνωστής μεθόδου «Για Όλα Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Πιάνει. Ρωτήστε τη λίστα Πέτσα.

«Αντί να ζητάει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ […] περιμένουμε να μας εξηγήσει γιατί  στις 25 Νοεμβρίου του 2020 μαζί με τον κατάδικο Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν ‘‘όχι’’ σε τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο …», ήταν η απάντηση της Ν.Δ. στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε το σύνηθες. Σιγή ιχθύος εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος στην αποστομωτική απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε τη ΝΔ. Αντί να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και να απαντήσει εάν οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος, προσπαθεί να πείσει με χυδαία ψέματα και fake news πως ακόμη και για το προχθεσινό φιάσκο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020, που ασκεί σφοδρή κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο. Το ‘‘επιτελικό κράτος’’ του κ. Μητσοτάκη, ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της».

Όμως, σοβαρά τώρα, έχει όρια η υποκρισία της κυβέρνησης;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet