Η ιστορία ξεκίνησε από μια απλή και οραματική ιδέα το φθινόπωρο του 2013. Την ίδρυση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ κοινωνικού οφέλους, με στόχο την ανακύκλωση στην πηγή. Κοινωνική, συμμετοχική και εθελοντική σε όλες τις λειτουργίες της. Σε μια περιοχή της Πάτρας (Αρκτικό Διαμέρισμα), 3 εργαζόμενοι και μια ομάδα εθελοντών, με ένα φορτηγάκι και μια αποθήκη, θα οργανώσουν τη συλλογή/δεματοποίηση/πώληση ανακυκλώσιμων υλικών από σπίτια και επιχειρήσεις. Τα οφέλη θα επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία μέσω των τοπικών συλλόγων γειτονιάς. Η προσγείωση του εγχειρήματος, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, ήταν εκκωφαντική. Τα οφέλη κάλυπταν μόνο το 20% των εξόδων, εξανεμίζοντας γρήγορα τις γενναίες προσφορές δεκάδων εθελοντών και τις συνδρομές εκατοντάδων μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ. Έκτοτε και μέχρι το 2019, το εγχείρημα, λειτουργώντας με έναν εργαζόμενο–οδηγό, δεκάδες εθελοντές και οργανωμένα σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων, ορθοπόδησε λειτουργικά και οικονομικά, συλλέγοντας πάνω από το 5% της συνολικής ανακύκλωσης στην Πάτρα, με πολύ υψηλότερα ποσοστά σε ιδιαίτερα υλικά (ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, κλπ). Από το 2019 μέχρι σήμερα η ΚΟΙΝΣΕΠ στηρίζεται αποκλειστικά στην οργανωμένη εθελοντική εργασία, με οικονομικούς ισολογισμούς θετικούς και χωρίς ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της από κρατικά κονδύλια και χορηγίες.
Το μέγα όφελος του εγχειρήματος, και ο βασικός παράγοντας επιβίωσης, ήταν η δημιουργία μιας μόνιμης και αφιερωμένης συντροφιάς και το στέκι συνάντησης, στην αποθήκη της ΚΟΙΝΣΕΠ. Το μήνυμα ότι με συμμετοχή, δημοκρατία, αυτοδιαχείριση και κοινωνικό έλεγχο μπορεί να στηθεί, αποκεντρωμένα, ένα κοινωνικό παράδειγμα και στον χώρο της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, στάλθηκε. Εκτός του πυρήνα της ΔΕ, των δεκάδων μελών, των εκατοντάδων εθελοντών και των χιλιάδων στο facebook, διαμορφώθηκε ένα συνεργατικό δίκτυο που περιλαμβάνει σχολεία, Πανεπιστήμιο, γειτονιές και δομές δημόσιες/ιδιωτικές. Εξέχουσα θέση έχει η μόνιμη συνεργασία και στήριξη με την ΒΙΟΜΕ, κορυφαίο παράδειγμα αυτοδιαχείρισης. Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επισκέψεις σχολείων στην αποθήκη, με «μαθήματα–παιχνίδια» ανακύκλωσης, και μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν καθοδηγήσει δεκάδες παραδείγματα σε πανελλαδική κλίμακα. Συμμετείχαμε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Βρυξέλλες) και έχουμε επιλεγεί από τον παγκόσμιο οργανισμό κοινωνικών επιχειρηματιών ASHOKA, στα 7 καλύτερα κοινωνικά εγχειρήματα στην Ελλάδα.
Στην αποθήκη–στέκι λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο «Repair Café» για επαναχρησιμοποίηση υλικών. Από τα υλικά της ανακύκλωσης έχουν προσφερθεί 3 αμαξίδια σε κοινωνικές δομές, ενώ έχουν δωρισθεί σε σχολικές μονάδες και δομές πάνω από 200 Η/Υ (κυρίως από την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο). Ήδη σχεδιάστηκε και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί στη περιοχή Κορυδαλλέως του Αρκτικού Διαμερίσματος, το παράδειγμα του πολλαπλού κάδου ανακύκλωσης–διαλογής στην πηγή, με την ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου και των γειτόνων.
Το κοινωνικό εγχείρημα της ΚΟΙΝΣΕΠ μας, πήγε να ακυρωθεί από τον ερασιτεχνισμό και τα οικονομικά βάρη. Όταν ορθοπόδησε, και αυτό πήρε χρόνια, γειώθηκε κοινωνικά στην πόλη, αν και δεν έγινε αποδεκτό από τον δήμο Πάτρας, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μας. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα ακρωτηριασμένο παράδειγμα, χωρίς να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο τέτοιων κοινωνικών εγχειρημάτων, σε όλο όμως το φάσμα της ανακύκλωσης (συλλογή, οργάνωση, πώληση, ανάκτηση, κοινωνική ανταποδοτικότητα), με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δήμων. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε συνεργατικές, αλληλέγγυες, οικολογικές και κοινωνικές οικονομίες, η ελπίδα του μέλλοντος για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τον πλανήτη. Αλλιώς, σαν τον Σάντσο Πάντσα κι εμείς, εκείνον του Θερβάντες στον Δον Κιχώτη, κυνηγάμε ανεμόμυλους…