Στις αρχές του 2015 η εικόνα του ΕΣΥ πανελλαδικά ήταν μια εικόνα κατάρρευσης. Στην Αχαΐα πολλές νοσοκομειακές και πρωτοβάθμιες δομές ήταν αποδυναμωμένες και χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας στερούνταν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη διαγραφή των χρεών για νοσηλείες, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε δραστικά.

Αν και στην Αχαΐα το επίπεδο των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών, κυρίως χάρη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δεν ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση όσο σε άλλες περιοχές της χώρας, οι «μαύρες τρύπες» που αποτύπωναν το οριακό σημείο λειτουργικότητας ήταν πολλές και απαιτούσαν άμεση παρέμβαση. Τα περισσότερα τμήματα, ιατρικά και νοσηλευτικά, των νοσοκομείων της Αχαΐας και οι Μονάδες ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της Πάτρας και του Αιγίου αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Επτά χρόνια είχαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στα ΚΥ.

Λόγω της υποχρηματοδότησης, τα νοσοκομεία αδυνατούσαν να επιλύουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ακόμα και να εξασφαλίσουν επάρκεια σε φάρμακα για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις. Με την ενίσχυση της χρηματοδότησης των προϋπολογισμών τους, η δυσλειτουργία αποκαταστάθηκε.

Καθώς η μνημονιακή δέσμευση του «5 προς 1» για τις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο βρισκόταν ακόμα σε ισχύ, η πιο σοβαρή προσπάθεια «ανάταξης», μέσα από τη δραστική αύξηση των εσόδων, στηρίχθηκε στη δραστική αύξηση των προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Μέσω της παρέμβασης αυτής, αποκαταστάθηκε η στοιχειώδης επάρκεια σε προσωπικό πολλών νοσοκομειακών τμημάτων και αποφεύχθηκε το λειτουργικό «blackout».

Και ενώ συμπληρωνόταν το «παζλ» των παρεμβάσεων που βοήθησαν τις δημόσιες δομές υγείας της Αχαΐας να σταθούν όρθιες, άρχισαν να δρομολογούνται οι ενέργειες για τη σταθεροποίηση και αναβάθμιση του επιπέδου των υγειονομικών υπηρεσιών στην περιοχή:

• Ολοκληρώθηκε η κτιριακή ανακατασκευή του ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας» και η μεταφορά των κλινικών του ΝΝ Θώρακος και του 409 ΣΝ σε αυτό, παρά τα εμπόδια που δημιουργούσε ο αρχικός σχεδιασμός. Σήμερα η νοσηλευτική αυτή μονάδα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πληθυσμό της περιοχής. Καταρτίστηκε νέος οργανισμός που προσδίδει τα χαρακτηριστικά τριτοβάθμιου νοσοκομείου και προγραμματίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης για τις απαιτούμενες κτιριακές προσθήκες.

• Με τη σημαντική παρέμβαση στο πεδίο της επείγουσας ιατρικής, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας απέκτησαν αυτοτελή και πλήρως στελεχωμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

• Δρομολογήθηκε η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ και χρηματοδοτήθηκε ο εξοπλισμός για 6 κλίνες ΜΕΘ, που ήταν μέχρι τότε εκτός λειτουργίας.

• Με τις πρώτες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού στα τέλη του 2016, καλύφθηκαν σημαντικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες του νομού. Αμέσως μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο , έγιναν προκηρύξεις σε ιατρικό και σε μη ιατρικό προσωπικό. Οι προκηρύξεις «πάγωσαν» με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Έγινε τουλάχιστον κατορθωτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προκηρύξεων των μόνιμων θέσεων που κατέλαβε το μέχρι τότε επικουρικό προσωπικό, με αυξημένη μοριοδότηση.

• Ολοκληρώθηκε η ένταξη των γιατρών των ΠΕΔΥ στο ΕΣΥ και αποκαταστάθηκε η λειτουργικότητα των πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών της Πάτρας.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών ΠΦΥ στην Πάτρα υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική (παρά το σταμάτημα ολοκλήρωσης κρίσεων των 28 θέσεων γιατρών, που είχαν ήδη προκηρυχτεί και εκκρεμούν), αν αναλογιστεί κανείς την πρότυπη λειτουργία του ΚΥ στα Ζαρουχλέικα (με σημαντικές δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στη περιοχή, σε συνεργασία και με το δίκτυο μαιών), τη λειτουργία του ΚΥ Άνω Πόλης και τη δημιουργία 10 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ).

Αν ο προγραμματισμός της ανάπτυξης των υγειονομικών υπηρεσιών στην Αχαΐα επί ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τη στελέχωση και ως προς τις υποδομές και τον εξοπλισμό (για παράδειγμα νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στον «Αγ. Ανδρέα»), δεν είχε ανασταλεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, η πανδημία του COVID–19 θα μας έβρισκε πιο έτοιμους, θα μας έβρισκε με το ΕΣΥ θωρακισμένο, τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε νοσοκομειακό επίπεδο.

 

Γ. Γιαννόπουλος, Δ. Κωστακιώτης Ο Γ. Γιαννόπουλος είναι πρώην διοικητής 6ης ΥΠΕ και πρώην γ.γρ. υπουργείου Υγείας.
Ο Δ. Κωστακιώτης είναι πρώην υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ.
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet