Xρειάστηκαν τελικά πάνω από 110 χρόνια για να αναγνωρίσει η Γερμανία ένα ιστορικό δεδομένο. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αναγνώρισε τελικά την περασμένη εβδομάδα ότι το γερμανικό αποικιακό καθεστώς στη Ναμίμπια διέπραξε στις αρχές του περασμένου αιώνα γενοκτονία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιστορικών το διάστημα 1904-1908 εξοντώθηκαν 65.000 από τις 80.000, που αριθμούσε η φυλή των Χερέρο και 10.000 από τις 20.000 της φυλής των Νάμα. Από το 1884 ως το 1915 η «Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική», όπως ονομαζόταν τότε η Ναμίμπια, ήταν αποικία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας (που θεωρείται η πρώτη του 20ού αιώνα) από το Βερολίνο ήρθε μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας, που κράτησαν σχεδόν έξι χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με το γνωστό ξύλινο ύφος, που περιφέρει δημοσίως είτε ανακοινώνει το πιο θλιβερό, είτε το πιο χαρμόσυνο γεγονός, έκανε λόγο για μια χειρονομία αναγνώρισης για τα δεινά που υπέστησαν τα θύματα. Μετά ξεκαθάρισε ότι από την αναγνώριση της γενοκτονίας «δεν μπορούν να συναχθούν έννομες αξιώσεις για αποζημιώσεις». Εννοείται. Δεν είναι κομψό να μετράς τα εγκλήματα, τις χαμένες ζωές με χρήμα. Δεν είναι εμπόρευμα οι νεκροί.

Ο κυνισμός του ήρθε και ταίριαξε κουτί με την περίσταση. Γιατί ο «καλός Γερμανός» του 21ου αιώνα ό,τι κάνει το κάνει από την καλή του την καρδιά και όχι για να ξεπληρώσει κάποιο «χρέος». Κυρίως όμως θέλει να αποφύγει να δημιουργήσει κακά προηγούμενα και να βάλει και σε άλλους παθόντες την ιδέα να απαιτήσουν να πληρωθούν τα χρέη.

Η σύγχρονη Γερμανία «ξεχρεώνει» μόνο ηθικά. Για να μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Να έχει πεντακάθαρη τη συνείδησή της. Συμπληρώνει την εκπλήρωση των ηθικών της υποχρεώσεων και με καμιά αγαθοεργία. Ακριβώς για να δείξει ότι έχει αγνά κίνητρα. Στην προκειμένη περίπτωση «θα στηρίξει τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα ουσιώδες πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη». Oχι από ενοχή, αλλά από μεγαλοψυχία. Οχι άμεσα και εφάπαξ. Αλλά σε βάθος τριάντα χρόνων. Για να μπορέσουν να γίνουν σωστά οι επενδύσεις. Να πιάσουν τόπο. Ανάπτυξη παντού. Το βιώσαμε και αλλού.

Αλλωστε θα μπορούσε να μην είχε δώσει και τίποτα. Βέβαια τότε ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ δεν θα μπορούσε να μιλήσει για ένα «καλό αποτέλεσμα» όπως έκανε τώρα.

Aυτοί που δεν είδαν το «καλό αποτέλεσμα» είναι οι σημερινοί εκπρόσωποι των Χερέρο και Νάμα, που μιλούν για μια τεράστια γερμανική υποκρισία, που απλώς επιδιώκει να ξεπλύνει τις φρικαλεότητες και καλούν την κυβέρνηση τους να μην προχωρήσει σε επικύρωση της συμφωνίας. Αλλά η κυβέρνηση τους φοβάται. Μπορεί και να θυμώσουν οι καλοί Γερμανοί και τελικά να μην δώσουν ούτε και αυτά που υποσχέθηκαν. Αλλωστε είπαμε. Μια γενοκτονία δεν μπορεί να μετριέται με χρήματα...

 

* * Κάθε Πέμπτη, ο Κώστας Αργυρός
θα μοιράζεται στην ιστοσελίδα της Εποχής
ειδήσεις από την Ευρώπη.
Κάθε πρωινό Πέμπτης στις 8πμ,
ένα κείμενό του θα ανεβαίνει
στην ηλεκτρονική Εποχή αποκλειστικά. * *

Κώστας Αργυρός Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet