«Ανάμεσά μας»

 

 

 

«Ανάμεσά μας» (Le jeune Ahmed) των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν: Οι αδελφοί Νταρντέν βρίσκονται πάντα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και της κοινωνίας που ζουν, μέσα από καθημερινές ιστορίες στις οποίες όμως καθρεφτίζεται η κοινωνικό-πολιτική κατάσταση. Σε μια μικρή πόλη στο Βέλγιο ζει με την οικογένειά του ο 13χρονος Αχμέντ. Όμως οι επιρροές που δέχεται από τον φανατικό ιμάμη, Γιουσούφ, αρχίζουν να τον επηρεάζουν. Έτσι αρχίζει να αλλάζει η συμπεριφορά του και να απομακρύνεται από τους φίλους του αλλά και από την οικογένειά του. Ξαφνικά τα βάζει με τη μητέρα του επειδή εκείνη πίνει κρασί, μαλώνει με την αδελφή του για τα ρούχα που φοράει ενώ θεωρεί πως η Ινές, η μαθηματικός του, δεν είναι αγνή, κι έτσι αρνείται να της δώσει το χέρι! Ο Αχμέντ αφιερώνει πλέον πολύ χρόνο στις προσευχές, παρακολουθεί βίντεο με τη τζιχάντ ενώ φαίνεται πως έχει γοητευτεί από την απόφαση που πήρε ο ξάδελφός του να γίνει μάρτυρας! Οι αδελφοί Νταρντέν επιχειρούν να κοιτάξουν κατάματα ένα από τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Χωρίς ηθικοπλαστική διάθεση και χωρίς κανενός είδους διδακτισμό, θέτουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων μιλώντας ξεκάθαρα για την ηθική, πολιτική και θρησκευτική σύγκρουση η οποία μαίνεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά με βαθιά ουμανιστική ματιά και με συγκατάβαση σκύβουν πάνω στο πρόβλημα θεωρώντας πως μόνος δρόμος είναι η ανεκτικότητα, η κατανόηση, η ευρύτητα πνεύματος και ψυχής.

Ακόμη μια εξαιρετική ταινία των βέλγων σκηνοθετών η οποία τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών.

 

«Μήλα» του Χρήστου Νίκου: Έχοντας κάνει πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 2020 στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ της Βενετίας και έχοντας ταξιδέψει και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, προβάλλεται στους κινηματογράφους. Ο 40χρονος Άρης προσβάλλεται από έναν ιό, ο οποίος προκαλεί αμνησία. Μπαίνει σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο έχει ως σκοπό να δημιουργήσει νέες μνήμες άρα και μια νέα ζωή στα θύματα του ιού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Άρης αναλαμβάνει καθημερινά διάφορες αποστολές ηχογραφημένες από τους γιατρούς. Στο τέλος κάθε αποστολής βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο. Το ίδιο πρόγραμμα αποκατάστασης ακολουθεί και μια γυναίκα, η Άννα, την οποία θα συναντήσει ο Άρης εκεί.

 

Μια ταινία αινιγματική με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία, η οποία εξετάζει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και διερευνά τα όρια της ταυτότητας. «Μαθήματα περσικών» (Persian lessons) του Βαντίμ Πέρελμαν: Γαλλία 1942. Οι ναζί έχουν ξεκινήσει το κυνήγι των Εβραίων. Ο Ζιλ συλλαμβάνεται μαζί με άλλους ομοεθνείς του και στέλνεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία. Την τελευταία στιγμή γλυτώνει το θάνατο επειδή έπεισε τους Γερμανούς πως δεν είναι Εβραίος αλλά Πέρσης. Τότε ο διοικητής του στρατοπέδου, Κοχ, ζητά να του μάθει περσικά, επειδή σκέφτεται μετά τον πόλεμο να ανοίξει εστιατόριο στο Ιράν. Η ζωή του Ζιλ κρέμεται από μία κλωστή καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθεί το ψέμα του. Έτσι αρχίζει να επινοεί «περσικές» λέξεις τις οποίες διδάσκει στον Κοχ. Σιγά-σιγά δημιουργείται μια ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στον αιχμάλωτο και το διοικητή η οποία όμως δεν αρέσει στους άλλους κρατούμενους ούτε στους στρατιώτες. Και όσο περνά ο καιρός το σχέδιο του Ζιλ κινδυνεύει να αποκαλυφθεί καθώς κάποιοι αρχίζουν να υποψιάζονται πως δεν είναι στα αλήθεια Πέρσης.

 

«Οι Κρουντς: Νέα εποχή» (The Croods: New age) του Τζόελ Κρόφορντ: Οι Κρουντς, η προϊστορική οικογένεια ξεκινάει την αναζήτηση μιας ασφαλέστερης περιοχής που θα αποτελεί το νέο σπιτικό της.

«Κρουέλα» (Cruella) του Γκρεγκ Γκιλέσπι: Στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1970, ένα ορφανό κορίτσι, η Εστέλα, ονειρεύεται να κατακτήσει τον κόσμο της μόδας και να γίνει σχεδιάστρια. Ιδιαίτερα οξυδερκής καταφέρνει να βρεθεί κοντά στη διάσημη φασιονίστα βαρόνη φον Χέλμαν, η οποία θα διακρίνει το μεγάλο ταλέντο της κοπέλας. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική σχέση ενώ μια σειρά από γεγονότα θα αναγκάσουν την Εστέλα να αποκαλύψει τη διαβολική πλευρά του εαυτού της και να μεταμορφωθεί σε άγρια, εκδικητική κι αμείλικτη Κρουέλα!

 

«Ένα ήσυχο μέρος 2» (A quiet place part 2) του Τζον Κρασίνσκι: Η οικογένεια Άμποτ μετά τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι αντιμετωπίζουν τώρα τους κινδύνους του έξω κόσμου. Όμως τα πλάσματα που κυνηγούν δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή. Θρίλερ τρόμου.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet